Het Belang van Limburg

“Klaar voor het grote werk”

Youngster Nelson Balongo is door offensieve armoede plots eerste aanvaller

- Pieter VANLOMMEL

Aanvallend­e versterkin­gen die meteen inzetbaar zijn, blijven voorlopig uit bij STVV. Het gevolg is dat de kansen op een basisplaat­s tegen Moeskroen stijgen voor Nelson Balongo. De 20-jarige Tongenaar liet met vijf goals een erg goede indruk in de voorbereid­ing en wordt door beloftenco­ach Nicky Hayen zelfs getipt als revelatie. “Leuk om te horen, maar ik besef dat de weg nog lang is”, zegt de youngster.

Tot voor kort hadden enkel de meest fanatieke STVV-fans van Nelson Balongo gehoord. Maar door het vertrek van Kamada, Sylla, Kinoshita, Nazon en het aanstaande vertrek van Boli is hij plots eerste keus in de Truiense aanval. “In het begin van de voorbereid­ing zag ik veel basisspele­rs vertrekken”, doet de Tongenaar zijn verhaal. “Ik zag mijn kansen stijgen en ik heb ze met beide handen gegrepen.”

Balongo is een ranke aanvaller met een Congolese vader en Belgische moeder. Hij woont nog in ‘hotel mama’ in Tongeren en speelt sinds de zomer van 2018 opnieuw voor STVV. Voordien verdedigde hij de kleuren van Standard, STVV en het Portugese Boavista. Daarnaast zit hij ook in de selectie van de Congolese nationale beloften. “Ik voel me evenveel Belg als Congolees”, zegt hij daarover. “Maar ik werd eerst opgeroepen voor Congo en daarop heb ik toegezegd. Al sta ik nog steeds voor alles open.”

Weinig alternatie­ven

Tijdens de oefenwedst­rijden viel Balongo, die in de winter ook al mee mocht op stage met de Kanaries, vooral op door zijn loopvermog­en en zijn neus voor doelpunten. “Dat zijn inderdaad mijn troeven”, knikt hij. “Al heb ik ondervonde­n dat de verdediger­s fysiek veel sterker zijn dan bij de beloften. Daar moet ik nog aan wennen. Ook tactisch gaat het er veel gediscipli­neerder aan toe.”

In de jeugdploeg­en werd Balongo soms op de flank uitgespeel­d. Marc Brys posteerde hem vooralsnog als diepe spits in zijn 3-42-1-formatie. “Een positie die me ligt”, vindt Balongo. “Er staat altijd een ploegmaat in mijn rug, zo heb ik het graag. Of dat zaterdag ook zo zal zijn? Er zijn niet veel alternatie­ven dus misschien krijg ik mijn kans. Van bij het begin van deze voorbereid­ing heb ik me enorm gefocust. Dat werpt zijn vruchten af. Ik denk dat ik klaar voor ben voor het grote werk.”

Ref is Lawrence Visser -

Lawrence Visser, die afgelopen weekend de Supercup in goede banen leidde, is aangeduid als ref voor de openingsma­tch van STVV tegen Moeskroen. Bert Put is VAR van dienst.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Nelson Balongo trof vijf keer raak in de voorbereid­ing.
FOTO JEFFREY GAENS Nelson Balongo trof vijf keer raak in de voorbereid­ing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium