Het Belang van Limburg

“Slechts één ambitie: plaats 1”

CLUB BRUGGE Philippe Clement staat voor loodzware opdracht

-

“Club Brugge heeft de trainer van de landskampi­oen weggeplukt. Er is dus maar één plaats die op het einde van de rit voldoening zal geven: de eerste. Een mooie, maar aartsmoeil­ijke opdracht voor Philippe Clement. Het siert hem wel dat hij die uitdaging aangaat. In Genk zouden ze hem een vierde plaats na de titel niet kwalijk hebben genomen.”

“Knap wat de nieuwe coach van Club vorig seizoen gedaan heeft in Genk. Op voorhand was de ambitie play-off 1. Achteraf gezien, hadden ze dat zonder Clement gekund. Maar hij heeft voor zichzelf wel een grens verlegd door Racing vervolgens naar de titel te loodsen. In Brugge krijgt hij de kans om een nieuwe limiet te overschrij­den. Maar evident zal dat niet zijn. Voor ’t eerst in zijn trainersca­rrière zal hij onder zware druk staan. Op medelijden moet hij niet rekenen. Niet intern, niet van de media.”

“Om te beginnen, komt de eerste serieuze karwei er al meteen aan: de poules van de Champions League halen. Iets waar nog geen enkele Belgische club in geslaagd is via de voorrondes sinds de invoering van het niet-kampioenen­spoor in 2009-2010. Clement heeft de poules van de CL in Genk achtergela­ten. Eergierig als hij is, zal hij ongetwijfe­ld via het achterpoor­tje van de voorrondes toch nog de groepsfase op zijn palmares willen bijschrijv­en. Eerste tegenstand­er is Dinamo Kiev. Geen hoera-loting. Thuis beginnen is ook al geen voordeel. Maar ik zou zeggen: Club moet er voorbij. Er zijn geen excuses. Zeker de competitie­start niet. Sinds dit seizoen krijgen Europees spelende clubs privileges. Dat zie je terug bij Club. Waasland-Beveren, STVV, Oostende, Eupen en Charleroi. Dat moet 15 op 15 zijn.”

“Het zal me wel benieuwen hoe snel zijn spelers de omschakeli­ng van 3-5-2 naar 4-3-3 of 4-4-2 zullen maken. Zeker voor de defensie wordt het na het vertrek van Poulain en Denswil puzzelen. Aanvallend, zie ik ook na het tijdperk Wesley mogelijkhe­den zat. De hamvraag is echter hoe de sterkhoude­rs van vorig seizoen zich zullen gedragen. Zij voelden zich top in het systeem Leko, kregen er zelfs individuel­e prijzen voor. Nu moeten zij zich aanpassen, meer defensief denken. Hoe gaan ze daar op reageren?”

IN: Odilon Kossounou (Hammarby), Amadou Sagna (Cayor Foot), David Okereke (Spezia), Simon Deli (Slavia Praag), Eduard Sobol (Shakhtar Donetsk). Terug van huur: Jordi Vanlerberg­he (KV Oostende), Ahmed Touba (OH Leuven), Erhan Masovic (AS Trencin). OUT: Wesley Moraes (Aston Villa), Decarli (VfL Bochum), Denswil (Bologna), Gabriël (Waasland-Beveren), Shala (Zulte Waregem), Tanghe (KV Oostende), McGree (Adelaide United), Hubert (Cercle Brugge), Van Landschoot (NEC), Poulain (einde contract).

PROGNOSE: TITELKANDI­DAAT (PLAATS 2)

 ?? Foto PHN ?? Clement met instructie­s voor Gouden Schoen Hans Vanaken.
Foto PHN Clement met instructie­s voor Gouden Schoen Hans Vanaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium