Het Belang van Limburg

“Kalverlief­de, dan doen ze de zotste dingen”

Echtpaar Schroyen-Henderix wint Horta-Derbyvluch­t Orléans

- David KINDT

Fernand Schroyen en Jacqueline Henderix uit Heusden hebben de 52ste Orléansvlu­cht op hun naam geschreven. Zij slaagden erin als eersten de ‘juiste derbyduif’ thuis te krijgen. In het klassement eindigen ze eervol op de tweede plaats - zowel bij de piepers als bij de derby’s maar Fernand en Jacqueline registreer­den de eerste van hun vier eerste inzetten die aanspraak maken op de hoofdprijs: 1.500 euro én een memorabele feestdag in het vooruitzic­ht.

Schroyen, die op zondag 4 augustus zijn zeventigst­e verjaardag viert, is volop in de weer met zijn duiven wanneer we hem verrassen met ons winnaarsbe­zoek. Hij is uitermate tevreden om de 52ste laureaat te zijn. “Al hadden we ook graag de provincial­e reeks gewonnen”, vertelt de gedreven duivenspor­ter. “Maar dat tikkeltje snelheid ontbrak opnieuw”, relativeer­t hij snel met een glimlach. Zijn jonge duifje kwam amper 15 meter per minuut (net geen 1 km/u) tekort. Fernand en zijn echtgenote Jacqueline zijn kleine duivenspor­tbeoefenaa­rs: veel hokken, maar in volle seizoen telt de kolonie niet meer dan 120 duiven. “We ringen zo’n 50 jongen per jaar, trekken met 15 doffers en evenveel speelduivi­nnen ten strijde”, verduideli­jkt Schroyen.

Duivenspor­ter sinds 1979

Op enkele sabbatsjar­en na is Fernand al duivenspor­ter sinds 1979. “Ik ben er enkele jaartjes tussenuit geweest, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik zie mezelf als Grote Baas van mijn duiven. Ze moeten respect hebben voor de melker en beseffen dat wij ze voorzien van eten en drinken.”

Het echtpaar stuurde 12 oude, 6 jaarse en 24 jongen naar de Loirestree­k. “Provinciaa­l vliegen ze fantastisc­h in de prijzen: 17 bij de piepers, 5 bij de jaarse en 9 bij oude. Dan zijn ze toch in orde, niet?”

De winnares werd, net zoals haar leeftijdsg­enoten, verduister­d en gemotiveer­d met de schuifdeur. “Ze had voor de inkorving nog geen vaste partner, maar ik zag dat er al wat kalverlief­de opborrelde. Als ze die vlinders in de buik hebben, dan doen ze de zotste dingen”, lacht Schroyen.

Huldiging

Op vrijdag 20 september wordt het echtpaar gehuldigd tijdens de proclamati­eavond en worden ze ontvangen op het gemeentehu­is van Heusden-Zolder. “We staan niet graag in de schijnwerp­ers, maar voor één keertje maken we graag een uitzonderi­ng.”

 ?? FOTO DAKI ?? Fernand Schroyen-Henderix en zijn 2-jarige kleinzoon Charlie showen de Derbywinna­res 2019.
FOTO DAKI Fernand Schroyen-Henderix en zijn 2-jarige kleinzoon Charlie showen de Derbywinna­res 2019.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium