Het Belang van Limburg

Twee op drie voor Fretin

Genkenaar (18) kroont zich tot Limburgs kampioen bij junioren

- Freddy VAES

Milan Fretin en kampioensc­happen, het blijft een geslaagd huwelijk. Drie keer nam de 18-jarige Genkenaar, die als nieuweling ook het BK al eens won, tot dusver deel aan een Limburgs kampioensc­hap, twee keer behaalde hij de titel. Afgelopen weekend kroonde Fretin zich in Kerniel tot provinciaa­l kampioen bij de junioren. “En dan te weten dat ik vorige week amper heb kunnen trainen”, reageert Fretin.

Fretin maakte in Kerniel deel uit van de beslissend­e vlucht van vier. Maar omdat daar drie Nederlande­rs (van Balen BC) bij zaten, was het al snel duidelijk dat de kampioenen­trui voor hem zou zijn. Uiteindeli­jk finishte de Genkenaar als tweede, na de Nederlande­r Casper van Uden. “Ik ken Casper vrij goed van het baanwielre­nnen en in een sprint zijn we mekaar waard”, aldus Fretin. “Maar dit keer had ik geen schijn van kans, omdat ik afgemat was door het ploegenspe­l, dat hij en zijn twee ploegmaats in de kopgroep speelden. Dat is koers en daar kan ik mee leven. Zeker als je na afloop toch gelauwerd wordt als kampioen. Die provincial­e titel is voor mij zeker geen troost-, maar een hoofdprijs.”

Val op EK

Fretin zag zijn voorjaar de mist ingaan wegens knie- en rugproblem­en en ook daarna bleef pech hem achtervolg­en. Fretin: “Tijdens het slotnummer van het EK omnium ben ik zwaar gevallen. Ik ben nog opnieuw op mijn fiets gesprongen, maar na afloop draaide ik helemaal weg. Een hersenschu­dding was uiteindeli­jk het verdict. Rusten was nadien de boodschap. Niet echt een goed moment, want ik was door Carlo Bomans opgeroepen om in Walshoutem deel te nemen aan een stage als voorbereid­ing op het EK. Ik ben er afgelopen week wel naartoe geweest, maar heb niet veel kunnen trainen. Ik kon zelfs amper eten en drinken binnenhoud­en.” Dat belette hem dus niet om zaterdag de Limburgse titel te pakken. Daar voegde hij zondag nog een tweede plaats in de bekerwedst­rijd in Linter aan toe. “Daar ben ik heel tevreden mee”, aldus Fretin, die van het EK baanwielre­nnen (vanaf 9 augustus in het Nederlands Alkmaar) zijn volgende doel heeft gemaakt.

 ?? Foto FV ?? Milan Fretin.
Foto FV Milan Fretin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium