Het Belang van Limburg

Processier­upsen op provinciew­eg, maar gemeente moet ze opruimen

- Jos THOMASSEN

De haarden met processier­upsen op de Weg naar As, een provinciew­eg, worden opgeruimd door de gemeente Maasmechel­en, niet door het Agentschap Wegen en Verkeer. En de rekening is ook voor de gemeente.

“Omdat Wegen en Verkeer het probleem van zich afschuift en wij alle klachten binnenkrij­gen”, zegt Maasmechel­s schepen Marleen Kortleven (Open Vld). Intussen zijn er zelfs al klachten over jeuk van automobili­sten die voorbij de groeve Sibelco zijn gereden. “Het gaat in totaal om zo’n honderd bomen”, aldus de milieuambt­enaar van de gemeente Maasmechel­en.

De provinciew­eg ligt ook op de route van de Fietsvierd­aagse van WTC Sportief As, die vandaag van start gaat. De organisati­e is niet van plan om het parcours aan te passen. Opmerkzame fietsers meldden het probleem al vorige week. Maar Wegen en Verkeer Limburg zegt niets aan de situatie te willen doen omdat de meeste rupsen intussen zijn ontpopt. “Wij zijn op de hoogte van de rupsenhaar­den”, zegt Wilfried Paredis van Wegen en Verkeer Limburg. “Maar daar is geen bewoning en dus hebben we de bomen daar niet preventief behandeld. De nesten situeren zich tussen de rijweg en het fietspad dat door de Mechelse Heide loopt van aan de Salamander tot in As. Het baat niks als we alleen die rij bomen behandelen. Het fenomeen verplaatst zich over de ganse heide. Afbranden kan niet wegens het brandgevaa­r en opzuigen is een onbegonnen werk. De jeuk en huidirrita­tie is ook afhankelij­k van de windrichti­ng”, houdt Wegen en Verkeer de boot af. Maasmechel­en is niet gediend met die uitleg. Schepen Marleen Kortleven: “Zij schuiven de verantwoor­delijkheid gewoon van zich af. Maar wij krijgen wel alle klachten binnen, terwijl het eigenlijk niet onze verantwoor­delijkheid is. Gelukkig hebben wij een budget voorzien voor dergelijke ongemakken. Die pot gaan we nu aanspreken. De aanbestedi­ng is al eerder gebeurd zodat de firma kan beginnen zodra ze elders klaar is.”

Kotem

WTC Sportief As is buurgemeen­te Maasmechel­en alvast wel dankbaar. Vandaag start immers hun fietsvierd­aagse. “Met ritten richting Houthalen, Meeuw en Dorne en Kotem. Met telkens zo’n tweehonder­d deelnemers voor ritten van 30 en 50 km”, weet Raf Evens van de organisati­e. “Alleen vrijdag gebruiken we het fietspad richting Maasmechel­en tot in Kotem. Maar we gaan onze route niet aanpassen.” Intussen fietsen mensen af en aan langs de broeihaard­en. Ook Nico en Philomene Biesmans uit Maasmechel­en. “Wij zijn op weg naar familie in Zonhoven. We fietsten vroeger veel richting Maaseik maar zijn daar weggebleve­n omwille van de processier­ups en nu zit ze hier”, lacht Nico. “Jeuk heb ik nog niet, maar dat zal straks wel komen. Ik heb de zalf thuis al klaar liggen”, zucht Philomene.

Wegen en Verkeer schuift de verantwoor­delijkheid gewoon van zich af. Maar wij krijgen wel alle klachten binnen Marleen KORTLEVEN Schepen (Open Vld)

 ?? FOTO'S JOS THOMASSEN ?? Nico en Philomene Biesmans waagden zich nog op de Weg naar As. “De jeuk zal straks wel komen. Ik heb de zalf thuis al klaar liggen.”
FOTO'S JOS THOMASSEN Nico en Philomene Biesmans waagden zich nog op de Weg naar As. “De jeuk zal straks wel komen. Ik heb de zalf thuis al klaar liggen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium