Het Belang van Limburg

Sluiting dreigt voor café: buren klagen, klanten starten petitie

- Chris NELIS

Donderdag beslist de Genkse burgemeest­er Wim Dries over een mogelijke sanctie voor café ’t Hikske in de Kapelstraa­t. Dat gebeurt na zo’n tachtig klachten wegens geluidsove­rlast. Enkele vaste klanten startten meteen een petitie om een sluiting te voorkomen.

“De afgelopen acht maanden hebben we tachtig klachten wegens geluidsove­rlast binnengekr­egen”, zegt burgemeest­er Wim Dries (CD&V). “De politie heeft er een tiental zelf vastgestel­d. Daarom had ik maandag een gesprek met de uitbaters van ’t Hikske. Vooral met de bedoeling te horen wat ze van plan zijn. Ik heb begrepen dat ze inspanning­en willen leveren om het geluid nog meer te reduceren. Ze gaven me ook te kennen dat een sluiting van drie maanden voor hen een faillissem­ent zou betekenen. Ik heb nog geen besluit genomen. Dat ga ik donderdag doen nadat ik met de politie een gesprek heb gehad. Er zijn vier mogelijkhe­den: een sluiting van drie maanden, het sluitingsu­ur vervroegen, bijkomende maatregele­n opleggen om hinder te voorkomen of helemaal niets doen.”

Begrip

Verschille­nde klanten maken zich zorgen dat hun stamcafé mogelijk voor langere terdan Mauro FUMAROLA

Stamgast mijn moet sluiten en hebben dan ook een petitie opgestart. “’t Hikske is al meer veertig jaar een begrip in Genk”, zegt Mauro Fumarola, één van de klanten en initiatief­nemers. “Het is één van de weinige plekjes waar oud en jong samen een gezellige avond met live muziek kunnen beleven. ’t Hikske mogen ze ons niet afnemen. We hebben inmiddels een petitie opgestart in de hoop dat de zaak open kan blijven. Achthonder­d mensen hebben die al onderteken­d. Toch een teken dat het een zaak is die heel veel mensen na aan het hart ligt.” Uitbater Charley Kravanja zegt dat de zaak enkel in het weekend open is. “Een sluiting kunnen we niet aan”, zegt Kravanja. “We doen ons best om iedereen tevreden te stellen. Ook mensen uit de buurt.”

Achthonder­d mensen hebben de petitie al onderteken­d. Toch een teken dat het een zaak is die heel veel mensen na aan het hart ligt

 ?? FOTO CN ?? Burgemeest­er Wim Dries neemt donderdag een beslissing of ’t Hikske tijdelijk dicht moet of niet.
FOTO CN Burgemeest­er Wim Dries neemt donderdag een beslissing of ’t Hikske tijdelijk dicht moet of niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium