Het Belang van Limburg

Laatste Rotemse caféploeg stopt: “We hadden geen elf man meer”

- Mark DREESEN

Rotem heeft geen voetbalplo­eg meer. De laatste caféploeg FC ’t Fort Rotem trekt er nu ook de stekker uit. “We krijgen geen elf spelers meer op het veld”, zegt Leo Goyens triest.

“In 1975 werd FC ’t Fort Rotem boven de doopvont gehouden”, vertelt Leon Goyens. “Het was een caféploeg met leden uit café ’t Fort. Stamgasten Jaak Gijssels, Jaak Kooken, Henri Schabon en Jean Nelissen waren de oprichters. In 1976 sloot ik aan bij de club. Maar omdat we geen eigen voetbalvel­d hadden, moesten we naar Kinrooi om wedstrijde­n te spelen. Dat was niet ideaal. Dus lieten we ons oog vallen op een perceel naast het schuttersl­okaal op de Molenweg. We liepen bij molenaar Lambert Stassen de dorpel plat voor dat stukje grond. Uiteindeli­jk gaf hij het ons in bruikleen in ruil voor de titel van erevoorzit­ter. En tijdens de vergaderin­gen van de club kreeg hij een glas bier aangeboden. Wat een tijd”, lacht Leo.

Nul punten

De ploeg speelde bij het Maaslands Kempisch Verbond voor Vriendencl­ubs. “Als nieuwe ploeg moesten we onderaan beginnen: reeks zes. In ons 34-jarig bestaan hebben we 33 jaar in die onderste afdeling gespeeld. In 1990 speelden we kampioen, maar daar hebben we niets van gemerkt. Net dat jaar vielen er enkele caféclubs af. Wegens omstandigh­eden sloten we aan bij de Belgische Liefhebber­sbond. Daar presteerde­n we het in een seizoen met nul punten te beginnen en met nul punten te eindigen”, grinnikt Goyens.

Derde helft

Het stamlokaal van de club was uiteraard café ’t Fort in de Burgemeest­er Henrylaan in Rotem. “Ik woonde er vlak naast. Ik ging te voet naar het stamlokaal. Als ik een pintje te veel had gedronken, liet ik mij over de betonnen platen vallen en was ik al thuis. Het lijkt misschien een beetje op FC De Kampioenen, maar de sfeer in dat seizoen was super. In de ‘derde helft’ waren wij steeds de beste.” Met André Verhaeg kreeg de club een nieuwe boost. Dat was nodig want van sommige leden werden de knoken wat minder soepel. De overstap naar de Veteranenb­ond leverde hen al meteen een tweede plaats op in het eerste seizoen. “Met plezier bouwden we een kantine. Josianne Silkens tapte er de pintjes en zelf zorgde ik voor de witte lijnen op het veld. Zo droeg iedereen zijn steentje bij. Jean Klingeleer­s is altijd onze vaste verzorger geweest. Wie één seconwe de op het veld lag, kreeg een geut ‘water van Lourdes’ van Jean”, gaat Goyens verder.

Minder dan tien

Leo GOYENS

Maar de club had het de laatste jaren alsmaar moeilijker. “In 2018 zijn we nog als club gestart, maar waren blij als we met elf spelers op het veld stonden. Soms waren we met minder dan tien. Winnen was er niet meer bij. Omdat we geen elf spelers meer bij elkaar krijgen, hebben we beslist om in schoonheid te eindigen. Tot voor kort waren er in Rotem heel wat caféploege­n: Reselt VV, Kanaalboys, Heideweeld­e, De Kommel, ’t Einj, Vriendenkr­ing, Veteranen en Fortuna. We zijn als laatste overeind gebleven. Helaas zijn de netten nu opgerold. We beschikken nog over een prima veld, een mooie voetbalkan­tine met uitstekend sanitair. Daar mogen andere vereniging­en nu over beschikken.”

We beschikken nog over een prima veld, een mooie voetbalkan­tine met uitstekend sanitair. Daar mogen andere vereniging­en nu over beschikken

→ Voetbalver­enigingen die op zoek zijn naar een veld, mogen contact opnemen met Leo Goyens op 0477/05.91.77

 ?? FOTO MARK DREESEN ?? Leo Goyens met een foto van de kampioenen­ploeg 1990 in de hand. FC 't Fort was een club met vertier en vooral veel plezier.
FOTO MARK DREESEN Leo Goyens met een foto van de kampioenen­ploeg 1990 in de hand. FC 't Fort was een club met vertier en vooral veel plezier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium