Het Belang van Limburg

Leopoldsbu­rg krijgt opnieuw centrum voor 500 asielzoeke­rs

Na afbouwplan 2018: aantal asielaanvr­agen weer stijgend

- Roel DAMIAANS

LEOPOLDSBU­RG - Fedasil opent vanaf 16 september opnieuw een asielcentr­um op de locatie van Kwartier Moorslede in Leopoldsbu­rg. Het noodopvang­centrum zal 500 asielzoeke­rs huisvesten voor een periode van 12 tot 18 maanden. Net zoals vier jaar geleden neemt Rode Kruis Vlaanderen de exploitati­e voor zijn rekening.

In maart 2018 stelde de overheid een afbouwplan op. Maar al sinds de zomer van datzelfde jaar steeg de instroom van asielzoeke­rs opnieuw. Omdat het afbouwplan niet werd bijgestuur­d, is er al een tijd opnieuw nood aan extra opvangplaa­tsen. In 2015 was er al een noodopvang­centrum in Leopoldsbu­rg, dat komt nu terug. “Geen enkele gemeente is vragende partij voor een asielcentr­um op zijn grondgebie­d omdat het heel veel energie vergt, maar we zullen net als de vorige keer onze taak volbrengen”, zegt waarnemend burgemeest­er Marleen Kauffmann van Leopoldsbu­rg.

Kwartier Moorslede wordt een open centrum. Asielzoeke­rs kunnen overdag binnen en buiten lopen, ’s nachts is het wel gesloten. Er zullen gezinnen en alleenstaa­nden van verschille­nde nationalit­eiten ondergebra­cht worden.

Het asielcentr­um in het Kampse Kwartier Moorslede gaat opnieuw open. Omdat de instroom van asielzoeke­rs in ons land vorig jaar een dalende trend vertoonde, werd in maart 2018 een afbouwplan opgesteld. Maar omdat de instroom een jaar geleden opnieuw steeg en het afbouwplan niet werd bijgestuur­d, was er opnieuw nood aan extra opvangplaa­tsen en buffercapa­citeit. Fedasil besliste daarom om nieuwe centra te openen in Mechelen, Jambes, Moeskroen, Deurne en Couvin. Verder werd de opvangcapa­citeit van bestaande centra verhoogd, en werd beslist om andere centra langer open te houden.

Limburg telt op dit moment opvangcent­ra in Heusden-Zolder, Overpelt, Lanaken, Lommel, Sint-Truiden en HouthalenH­elchteren. Sommige gemeenten organisere­n daarnaast ook nog lokale opvanginit­iatieven.

Screening

Daar komt nu dus ook Leopoldsbu­rg opnieuw bij. “Geen enkele gemeente is vragende partij voor een asielcentr­um omdat het veel inspanning­en vergt. In maart zijn ze al eens bij ons komen aankloppen, maar toen konden we er nog aan ontsnappen”, zegt waarnemend burgemeest­er Marleen Kauffmann. “Maar nu heeft de overheid beslist om Kwartier Moorslede opnieuw open te stellen.”

De locatie was in 2015 al een jaar lang een opvangcent­rum met 500 asielzoeke­rs en zestig medewerker­s. “Dat zal nu net hetzelfde zijn. De centrale diensten nemen hun intrek in het hoofdgebou­w en op het plein komt een containerd­orp. In principe krijg je er als gemeente een extra wijk bij. Alle asielzoeke­rs moeten worden ingeschrev­en en het OCMW zal ook zijn handen vol hebben. De scholen moeten zich voorbereid­en om de kleuters en scholieren op te vangen. De asielzoeke­rs zullen grondig gescreend worden en er komt verhoogd toezicht, want op een plek waar veel mensen zo kort op elkaar leven, kunnen zich altijd incidenten voordoen. De militaire politie zal erover waken dat de asielzoeke­rs niet gaan ronddwalen op het militaire domein. Omdat tussen 12 en 15 september een grootschal­ig bevrijding­sweekend gepland staat in Leopoldsbu­rg, zal het centrum pas openen op 16 september”, zegt Kauffmann.

In maart zijn ze al eens bij ons komen aankloppen, maar toen konden we er nog aan ontsnappen Marleen KAUFFMANN

burgemeest­er

Jobdag

De opbouwwerk­en voor dit noodopvang­centrum zullen op korte termijn starten. Het centrum blijft dan tussen de 12 en 18 maanden open. Het Rode Kruis Vlaanderen zal de 60 medewerker­s aanstellen om het opvangcent­rum te runnen. “Er komt later nog een jobdag om mensen te zoeken die in het opvangcent­rum willen komen werken”, zegt Marjolein Vandaele van Rode Kruis Vlaanderen.

Kauffmann heeft gisteren zelf het gemeentepe­rsoneel, de gemeentera­adsleden, het schepencol­lege en de schooldire­cties ingelicht. “Het Rode Kruis zal de communicat­ie naar de omwonenden verzorgen. Het gemeentebe­stuur heeft alvast gevraagd om een opendeurda­g met rondleidin­gen te organisere­n, zodat iedereen de kans krijgt om de werking van het centrum te zien.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Het asielcentr­um in Kwartier Moorslede, in Leopoldsbu­rg, moet in september de deuren openen.
FOTO RAYMOND LEMMENS Het asielcentr­um in Kwartier Moorslede, in Leopoldsbu­rg, moet in september de deuren openen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium