Het Belang van Limburg

Leger wil jonge Limburgers in eigen streek opleiden

- Yves LAMBRIX

BRUSSEL - De top van het leger heeft met de vijf Vlaamse provincieg­ouverneurs samengezet­en om na te gaan of er in elke provincie een opleidings­centrum voor jonge rekruten kan komen.

Nadat stafchef Mark Compernol van het Belgisch leger enkele weken geleden met de vijf Waalse provincieg­ouverneurs samenzat, belegde hij vrijdag in Brussel een vergaderin­g met de vijf Vlaamse gouverneur­s. Gouverneur Herman Reynders van Limburg was erbij.

“Het heeft geen zin om aan een jongere te vragen om elke dag 200 kilometer te rijden om naar een opleidings­centrum te gaan en daar enkele weken te blijven. Zeker in het eerste jaar van een opleiding is het belangrijk om een decentrali­satie te hebben”, zegt Reynders. De legertop wil daarop inspelen met de oprichting van provincial­e opleidings­centra. Daar zouden kandidaten dichter bij huis een opleiding kunnen volgen en dat moet de job voor jongeren aantrekkel­ijker maken. “Het idee is nog heel prematuur, concrete plannen zijn er nog niet”, beaamt Reynders. “Maar met Leopoldsbu­rg, Kleine-Brogel en Saffraanbe­rg heeft Limburg alvast drie mogelijke centra waar zo’n opleiding zou kunnen worden georganise­erd.”

10.000 militairen

Zoals bekend moeten er de volgende vijf jaar meer dan 10.000 militairen bijkomen om de pensioengo­lf in het leger te kunnen opvangen. Daarom is het voor Defensie erg belangrijk om de job van militair aantrekkel­ijker te maken. De grootste vakbond van het leger reageert alvast positief op het plan om per provincie opleidinge­n voor jongeren te organisere­n. “Het is een goede zaak voor onze organisati­e”, zegt Boris Morenville van VSOA Defensie. “We moeten attractiev­er zijn. Een van onze voorstelle­n is de regionalis­atie. Als mensen dicht bij huis kunnen leren en werken zorgt dat voor meer stabilitei­t en kunnen mensen binnen het leger blijven.”

Er zijn ook plannen voor een gemeenscha­ppelijk aanwerving­spunt per provincie voor leger, politie, brandweer en douane. Dan moet het mogelijk zijn om bijvoorbee­ld te starten bij Defensie en daarna bij de federale politie te werken of de brandweer of omgekeerd.

 ?? FOTO MARCO MERTENS ?? Met Leopoldsbu­rg, Kleine-Brogel en Saffraanbe­rg heeft Limburg alvast drie mogelijke centra waar zo’n opleiding zou kunnen worden georganise­erd.
FOTO MARCO MERTENS Met Leopoldsbu­rg, Kleine-Brogel en Saffraanbe­rg heeft Limburg alvast drie mogelijke centra waar zo’n opleiding zou kunnen worden georganise­erd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium