Het Belang van Limburg

DUDE, premier Boris heeft een plan

LONDEN Het doel is bereikt. - Wanneer Boris Johnson naar Downing Street 10 verhuist, maakt hij een brandende ambitie waar die hij, bij alle nonconform­isme, nooit een moment uit het oog verloren heeft.

- Marc VAN DE WEYER

Alexander Boris de Pfeffel Johnson wordt in 1964 geboren in Manhattan, New York, wat hem de dubbele Britse en Amerikaans­e nationalit­eit oplevert. “A one-man melting pot” noemde hij zichzelf ooit: zijn grootvader langs vaderskant is een Turkse journalist en de familie heeft Franse, Russische en Joodse wortels.

Boris brengt een deel van zijn jeugd door in Brussel waar zijn vader milieuspec­ialist is bij de Europese Commissie. Een paar jaar zit hij op de Europese School in Tervuren. Vandaar verkast hij naar elitekosts­chool Eton bij Windsor en vervolgens naar Oxford. Daar schopt hij het tot voorzitter van de Oxford Union, de meest prestigieu­ze debating club ter wereld, kweekvijve­r voor politici en premiers (ook Theresa May is lid). In Oxford maakt hij ook deel uit van de Bullingdon Club, een exclusief dineergeze­lschap voor studenten van vermogende komaf, berucht om de vandalenst­reken waarmee de jongeheren hun drinkgelag­en afronden. Ook gewezen premier David Cameron is lid (er zijn foto’s waar ze samen op staan: arrogante kwasten in bizar rokkostuum).

Het is het fundament voor een leven dat ondanks de uiterlijke schijn van eigenzinni­gheid één onderligge­nde constante heeft: brandende ambitie. Deels een familiezaa­k: door de ouders bewust aangemoedi­gde competitie met zus en broers. In het geval van BoJo wordt de ambitie gecombinee­rd met een briljant wispelturi­g intellect en opportunis­me. Een andere karaktertr­ek: nonchalanc­e, ook in deontologi­sch opzicht, kost hem zijn eerste job als journalist bij de Times. Daar moet hij vertrekken omdat hij een citaat uit de duim zuigt.

Brussel

Uit de duim zuigen is ook Boris’ grootste talent in de functie die de eigenlijke startplek is voor de weg die hem nu naar Downing Street voert: zijn Europese correspond­entschap voor de Daily Telegraph. Hij schrijft er grotendeel­s uit de lucht gegrepen stukken over Europese regelnever­ij controles op de kromming van bananen of EU-normen voor lijkkisten - die het thuisfront erg kan smaken. Uitgever Conrad Black benoemt hem tot hoofdredac­teur van The Spectator, het traditieri­jke conservati­eve magazine - op voorwaarde dat hij geen politieke carrière ambieert, een belofte die hij binnen de kortste keren breekt. In 1997 mislukt een eerste gooi naar een Lagerhuisz­etel. In 2001 lukt het wel in de zekere Conservati­eve kieskring Henley-on-Thames. Johnson is dan al een bekend gezicht dankzij talloze tv-optredens waar zijn slordige witte haardos ertoe bijdraagt dat zoiets als het ‘Merk Boris’ ontstaat. Als ‘BoJo’ ergens garant voor staat, dan wel: weg met het kleurloze conformism­e in de politiek. Johnson is een geregelde gast in de satirische panelshow Have I got news for you en hij zorgt voor heibel met controvers­iële uitspraken. Zo bouwt hij een fanbase op. Die draagt ertoe bij dat hij in 2008 burgemeest­er van Londen wordt, wat hij tot 2016 blijft. Hij is zijn slordige zelf op het wereldtone­el, als hij met zijn hemd uit zijn broek in Beijing de Olympische vlag komt afhalen. Maar de Spelen zelf in Londen zijn een groot succes - een bewijs dat Johnson goed is in delegeren.

Brexit

Onder alle activiteit zit de grote stille ambitie: Downing Street 10, in de voetsporen van zijn idool Winston Churchill, wiens biografie hij schrijft (een bestseller). De Brexit wordt zijn grote kans en hij laat ze niet liggen. Al zet hij zelf zowel een betoog voor als een betoog tegen EUlidmaats­chap op papier, alvorens definitief te kiezen. Johnson is het onbetwiste kopstuk van het Leave-kamp. Als dat in juni 2016 het referendum wint, stelt hij zich kandidaat voor de opvolging van de aftredende premier David Cameron. Wanneer zijn Leave-partner Michael Gove stokken in de wielen steekt, trekt Johnson zich terug - voor een keer zelf slachtoffe­r van onbetrouwb­aarheid. De nieuwe premier Theresa May benoemt hem - waarschijn­lijk om hem beter te kunnen controlere­n - tot buitenland­minister. Maar Johnsons gebrek aan voorbereid­ing en nonchalanc­e bezorgen hem een slechte naam bij zijn diplomaten die vooral opgelucht zijn als hij in 2018 opstapt uit onvrede met May’s Brexit-aanpak.

De totale mislukking daarvan leidt uiteindeli­jk tot haar ontslag en de partijverk­iezing waarin hij van het begin de enige echte favoriet is. Zonder incident verloopt de campagne niet: er is de luidruchti­ge ruzie met zijn nieuwe vriendin waarvoor de buren de politie oproepen. Het werpt meteen een licht op zijn al even onconventi­onele privéleven: twee keer getrouwd en gescheiden, vijf kinderen (met namen als Theodore Apollo en Cassia Peaches), veel geruchten over affaires en nu dus een relatie met Conservati­eve spin doctor Carrie Symonds (30). Ze worden het eerste ongehuwde stel in de ambtswonin­g van de Britse premier.

 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS
 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium