Het Belang van Limburg

Wat zeggen experts?

-

Koop ik beter nu of wacht ik?

Een reden om nu wél nog te kopen, is uiteraard de lage rente. Een hypotheekl­ening blijft zeer goedkoop. “Wie kan kopen, wacht beter niet te lang”, zegt Wim Peleman van vastgoedwe­bsite Immoscoop. Want of de prijsstijg­ing van het vastgoed zich ook zal voortzette­n in de tweede jaarhelft, valt moeilijk te voorspelle­n.

Koop ik het best een huis of een appartemen­t?

“Het marktaande­el van appartemen­ten wordt groter. Dat komt door de vergrijzin­g: ouderen kiezen eerder voor een flat. Bovendien steken ook investeerd­ers liever hun centen in een flat omdat je nadien minder zorgen hebt. De syndicus lost immers een groot deel van de problemen op”, zegt Bart Van Opstal. “Wat we de laatste jaren zeker zien, is dat villa’s uit de mode zijn en dat mensen terug van het platteland naar de steden gaan. Vooral oudere mensen kiezen meer en meer voor een flatje in de stad. Dat heeft natuurlijk een invloed op de prijzen, omdat ook hier de regel van vraag en aanbod geldt”, zegt economist Koen De Leus.

Loont het om nog te verhuren?

“Met de huidige rentevoete­n en in de huidige fiscale situatie heb je er zeker alle belang bij om te kopen om nadien te verhuren”, zegt Van Opstal. “Of je je centen nu in een huis steekt, of een appartemen­t, assistenti­ewoning, studentenk­amers of een Airbnb-stekje: er is alleszins meer dan genoeg huurderspo­tentieel in ons land”, zegt Wim Peleman. “Weet wel dat het niet al goud is wat blinkt. Verhuur je garages, dan zal je daar weinig werk aan hebben. Maar verhuur je een woning of gemeubelde flats, dan zal je geregeld moeten opdraven voor herstellin­gen of andere probleempj­es.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium