Het Belang van Limburg

Steeds meer file in de lucht

- Mark VAN LUYK

ZAVENTEM - Het aantal vertraging­en in het internatio­nale luchtverke­er bereikt deze zomer een triest dieptepunt. Belangrijk­ste oorzaak is een gebrek aan afspraken over het Europese luchtruim.

Luchtvaart­koepel Airlines for Europe maakt zijn beklag over de ‘gatenkaas’ in het luchtruim waardoor de opstopping­en in het vakantiese­izoen jaar na jaar toenemen. “Het is ons een raadsel waarom het na twee decennia praten in politiek Brussel maar niet wil lukken om één betrouwbaa­r Europees luchtruim tot stand te brengen. Dat scheelt ook heel veel kosten en vervuiling”, aldus een woordvoerd­er. Vorig jaar bedroeg het gecumuleer­d aantal wachtminut­en 19 miljoen, en dat was al een verdubbeli­ng in vergelijki­ng met het jaar daarvoor. De internatio­nale luchtvaart­associatie AITA heeft berekend dat nu één op de vijf vluchten vertraging heeft.

“Het was voorspeld dat het deze zomer nog erger zou worden”, zegt luchtvaart­journalist Luk De Wilde. “Vliegen wordt steeds populairde­r, maar ondertusse­n blijven we in Europa achterop hinken omdat we niet maximaal gebruikmak­en van het luchtruim. In de Verenigde Staten en Azië hebben ze één beleid. In Europa wordt al 35 jaar gepleit voor een eengemaakt luchtruim dat zou worden aangestuur­d door één centrum, maar het komt er maar niet van. Omdat sommige landen dwarsligge­n en omdat sommige delen van het luchtruim gebruikt worden voor militair luchtverke­er. Nu moeten piloten bij manier van spreken om de haverklap overschake­len naar andere frequentie­s. In de lucht bestaan de Europese grenzen nog altijd. Daardoor heb je 37 verschille­nde luchtverke­ersleiding­en en moeten vliegtuige­n vaak omvliegen waardoor de vlucht langer duurt, maar er ook meer CO2 wordt uitgestote­n.”

Het luchtverke­er blijft ook toenemen door de lage prijzen en daardoor ontstaat er oververzad­iging in de lucht. “De vliegtuige­n staan bij wijze van spreken in de file door een structuree­l gebrek aan luchtverke­ersleiders. Daardoor ontstaan er vertraging­en.” Volgens Airlines for Europe zijn de grote personeels­tekorten verantwoor­delijk voor 70 procent van alle vertraging­en.

Eerder deze maand vroeg Ryan-topman Michael O’Leary nog aan de Europese Unie om in te grijpen. Vertraging­en kosten de luchtvaart­maatschapp­ijen sowieso al geld, maar in sommige gevallen moeten passagiers ook nog eens gecompense­erd worden.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? De file neemt toe, ook in ons luchtruim.
FOTO EPA-EFE De file neemt toe, ook in ons luchtruim.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium