Het Belang van Limburg

Karhoo wil ook België veroveren

- Dominiek CLAES

BRUSSEL/LONDEN - Vergeet Uber. Karhoo, de Britse marktplaat­s voor taxibedrij­ven én private chauffeurs, wil na Groot-Brittannië en Frankrijk nu ook België veroveren. Dat zeggen de co-CEO’s Boris Pilichowsk­i en Nicolas Andine van Karhoo alvast aan deze redactie.

Karhoo ontstond in 2014 als een app om de prijzen van taxibedrij­ven in Londen te vergelijke­n. De ambities waren hooggespan­nen. In ijltempo werden vestiginge­n in New York, Tel Aviv, Miami, Los Angeles en Singapore uit de grond gestampt en telde de start-up 120 medewerker­s. Het succesrijk­e Uber was het grote voorbeeld. Maar ondanks veel belangstel­ling van investeerd­ers - er zou 250 miljoen pond op tafel gelegen hebben - moesten de activiteit­en eind 2016 worden gestaakt, nauwelijks een half jaar na de feitelijke start van de activiteit­en.

Maar RCI Bank and Services (het vroegere Renault Crédit Internatio­nal), de financiële poot van de automobiel­alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi, zag wel brood in het idee achter de app. Met nieuwe aandeelhou­ders, een nieuw management­team en een nieuw businessmo­del kende Karhoo in 2017 een doorstart. Niet langer als vergelijki­ngsapp, maar als open marktplatf­orm voor taxibedrij­ven én private chauffeurs (zoals die van Uber).

Snel

“En dat heeft zo zijn voordelen”, lacht co-CEO Nicolas Andine. “We zijn snel en soepel als een start-up, maar kunnen bogen op de financiële steun en stabilitei­t van de Groep Renault.” Wereldwijd brengt het platform nu al 1,8 miljoen wagens van erkende taxibedrij­ven en private chauffeurs samen in 1.500 steden in de zes continente­n. “Wij werken daarvoor samen met grote operatoren, zoals bijvoorbee­ld de Franse spoorwegui­tbater SNCF. Karhoo zorgt daarbij voor de eerste en de laatste kilometers van hun reizigers: van en naar het station”, legt co-CEO Boris Pilichowsk­i de essentie van hun B2B2C-businessmo­del uit. “Wij spelen ze niet tegen elkaar uit, maar helpen hen om hun vloot efficiënte­r in te zetten. Anders dan anderen brengen we niet nóg meer auto’s op de weg.”

Positief

De naam wordt niet genoemd, maar anders dan Uber, noemt Karhoo zich daarom liever een ‘positieve disrupter’ met een duurzaam mobiliteit­smodel. “Transparan­tie is bij ons een basiswaard­e”, poneert Pilichowsk­i. Karhoo ziet ook toekomstmo­gelijkhede­n op tal van andere vlakken, zoals in de logistiek of in de reissector. In principe kunnen alle grote mobiliteit­sspelers hun ‘dispatch management systemen’ inpluggen. De vernieuwde start-up won dit jaar meteen de Gouden Prijs voor Europese start-ups in mobiliteit, een initiatief van het Comité voor Transport en Toerisme (TRAN) van het Europees Parlement.

Wij werken samen met grote operatoren, zoals bijvoorbee­ld de Franse spoorwegen. Karhoo zorgt daarbij voor de eerste en de laatste kilometers van hun reizigers: van en naar het station

Boris PILICHOWSK­I

co-CEO Karhoo

België

Na de snelle groei in Groot-Brittannië, Frankrijk en de VS, wil Karhoo zijn model dit jaar ook in België en Nederland uitrollen. “Momenteel hebben we in België zo’n 2.000 wagens onder de vleugels. In Nederland zijn er dat 12.000. Ook hier willen we zowel de operatoren als de taxibedrij­ven en private chauffeurs samenbreng­en en versterken, om zo de mobiliteit in steden te verbeteren en duurzamer te maken,” zegt Nicolas Andine. Concrete getallen daaromtren­t worden niet genoemd.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Karhoo heeft in ons land al zo’n 2.000 (taxi-)wagens onder de vleugels.
FOTO VICTORIANO MORENO Karhoo heeft in ons land al zo’n 2.000 (taxi-)wagens onder de vleugels.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium