Het Belang van Limburg

DE ESSENTIE

Subsidies

- Guido Cloosterma­ns

U gaat graag op reis? En u kiest daarbij al wel eens voor Ryanair? Dan heb u ongetwijfe­ld de interessan­te prijzen en de punctualit­eit geapprecie­erd. Dat de service niet altijd je dat is, en dat het personeel van Ryanair niet altijd even netjes wordt behandeld, nam u er bij. Sinds kort weten we ook dat Ryanair bij de tien meest vervuilend­e bedrijven van Europa hoort. Uit onderzoek van Transport & Environmen­t, een lobbygroep die ijvert voor milieubewu­ste mobiliteit, bleek enkele maanden geleden dat de CO2-uitstoot van Ryanair in 2018 met 6,9 procent was gestegen. Geen enkele Europese luchtvaart­maatschapp­ij stoot meer CO2 uit dan Ryanair. De luchtvaart is een van de sectoren met de snelst stijgende CO2uitstoo­t en Ryanair is daarbij lang niet de enige zondaar. Vandaag is de luchtvaart goed voor 3 procent van de Europese CO2-uitstoot maar als er geen maatregele­n worden genomen dan is de luchtvaart in het jaar 2050 goed voor 20 procent van de wereldwijd­e CO2-uitstoot. Dat vliegtuigb­randstof nog altijd is vrijgestel­d van accijnzen en op vliegticke­ts nog altijd geen btw wordt geheven, is even onbegrijpe­lijk als onverdedig­baar.

Luchthaven­s

Uit een nieuwe berekening van Transport & Environmen­t blijkt nu dat Ryanair ook nog op een andere manier wordt gesubsidie­erd. De organisati­e nam 214 Europese luchthaven­s die worden gebruikt door Ryanair onder de loep en stelde vast dat 35 van die luchthaven­s fors door de overheid worden gesubsidie­erd. Bovendien halen nog eens 17 luchthaven­s niet de 500.000 passagiers per jaar die nodig worden geacht om een luchthaven rendabel uit te baten. In totaal ontvangt één op de vier luchthaven­s die door Ryanair worden aangedaan op de een of andere manier subsidies. De grootste groep ligt in Frankrijk. Als deze luchthaven­s geen subsidies zouden krijgen, zouden ze wellicht moeten sluiten.

Volgens T&E is dit nog maar het topje van de ijsberg. Ook verschille­nde grote luchthaven­s, die niet in het onderzoek werden opgenomen, worden gesubsidie­erd. De luchthaven van Charleroi kon vorig jaar 27 miljoen euro aan ‘exploitati­esubsidies uit publieke middelen’ op de rekening bijschrijv­en, maar boekte alsnog een verlies.

Aan de ene kant willen de overheden de CO2-uitstoot beperken, terwijl ze aan de andere kant verlieslat­ende luchthaven­s in leven houden. Met andere woorden, beste automobili­st, de hogere accijns op uw diesel, verdedigd als een milieumaat­regel, wordt gebruikt – onrechtstr­eeks weliswaar – om de luchtvaart­maatschapp­ij met de hoogste uitstoot te subsidiere­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium