Het Belang van Limburg

Zennegat, verloren hoek in Rivierenla­nd

-

Het begon met een gemankeerd­e examenvraa­g aardrijksk­unde op de lagere school. Op een blinde kaart kon ik de namen van de samenvloei­ende rivieren niet invullen. De herinnerin­g stuurde me tientallen jaren later naar de plek waar Dijle en Nete Rupel worden.

En zo ontdekte ik het Zennegat - de enkele honderden meters verderop gelegen samenvloei­ing van Dijle en Zenne. Het was de vondst van een kleine biotoop, een verloren hoek in een weids landschap. Stelt u zich vooral geen spektakel voor bij het plukje huizen naast de sluis onder aan de dijk, op de punt waar de rivieren samenkomen. Het afgezonder­de gehucht trok altijd bijzondere mensen aan. Lang geleden waren dat rivierlood­sen, binnenschi­ppers en families die van vader op zoon het vak van bootsleper uitoefende­n. Toen die bedrijvigh­eid uitgestorv­en was, volgde zo’n halve eeuw geleden de Mechelse bohème, met als honk een klein café dat nog altijd floreert. Een herberg is er naar verluidt al sinds 1750, toen onder Oostenrijk­s bewind het kanaal Leuven-Dijle gegraven werd. (Tussen de twee wereldoorl­ogen telde het gehucht zelfs veertien cafés: alle huizen waren kroeg.) Aan de Leuvense Vaart ligt intussen een lange rij woonboten, de ene al wat rianter dan de andere.

Het Zennegat is vooral vertrekpun­t voor tochten door dit land van rivieren. Je kunt er, wandelend over dijken en jaagpaden, alle kanten uit. Over de blauwe fiets- en wandelbrug­gen in Heindonk richting Rumst en Boom langs de Rupel (en Tomorrowla­nd). Door het prachtige Blaasveldb­roek naar Willebroek. Langs de Zenne naar Zemst. De Nete volgen naar Duffel en Lier. Op zomerdagen is het er druk met fietsers, in de winter kun je er moederziel alleen van de dijk waaien. Een paar keer per jaar loopt het land tussen de dijken met zijn schorren en slikken onder - overstromi­ngsgebied. Dan wordt het toch even een heroïsche plek: groots en meeslepend.

WAT Zennegat WAAR

Battel bij Mechelen PRIJS

Niet van toepassing Info www.zennegat13.be

Zennegat

 ?? Mechelen ?? Dijle, Zenne en Leuvense Vaart.
Mechelen Dijle, Zenne en Leuvense Vaart.
 ?? Battel ?? Een kroeg als ankerplek.
Battel Een kroeg als ankerplek.
 ?? FOTO'S RAYMOND LEMMENS ?? Huizen onder de dijk.
FOTO'S RAYMOND LEMMENS Huizen onder de dijk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium