Het Belang van Limburg

Illegaal bandenstor­t vat vuur

- Fred PEETERS/Johhny GEURTS

Een illegaal stort van achthonder­d autobanden heeft gisternami­ddag vuur gevat in Schalkhove­n. Het is nog niet duidelijk of het vuur is aangestoke­n. De banden lagen er al sinds januari.

Een zwarte rookpluim onder een loden zon steeg gisternami­ddag hemelhoog boven Schalkhove­n. Op een veld tegenover het voetbalple­in van Vliermaal had een stort van achthonder­d autobanden vuur gevat. Brandweero­fficier Stulens hield een slag om de arm over de oorzaak: “De hitte speelde uiteraard een rol, maar dan nog vliegt rubber niet zomaar in brand.” Na een klein half uur was het vuur geblust. Zowat honderd meter verder ligt nog een kleiner stort met tweehonder­d autobanden, daar was niets mee aan de hand. De twee hopen werden er in januari gestort door de Vliermaals­e boer Gilbert Appeltans, die in januari aan deze krant verklaarde: “Het veld waar de banden liggen is mijn eigendom. Ik moest ze uit mijn (verkochte, nvdr.) loods opruimen. Nu blijkt dat het stuk veld waar ik de banden naartoe bracht in Schalkhove­n ligt, waardoor ik ook contact kreeg met de burgemeest­er van Hoeselt. Ik mag ze van hem nog een week laten liggen en zal ze daarna weghalen.” Maar zes maanden later liggen de autobanden er nog altijd. Burgemeest­er Werner Raskin: “Wat daar gebeurt, kan niet meer door de beugel. Het is al de tweede keer in een week tijd dat de banden vuur vatten. Afgelopen vrijdag moest de brandweer al een kleiner brandje blussen. Die branden zijn aangestoke­n. Ik heb nu de opdracht gegeven aan de politie om een proces-verbaal op te stellen. Het kan niet de bedoeling zijn dat de gemeentedi­ensten een gevaarlijk stort op andermans private grond gaan opruimen. Maar gezien de uitzonderl­ijke situatie in Schalkhove­n, heb ik mijn milieuambt­enaar gevraagd om te onderzoeke­n of we dit stort wegens redenen van openbare veiligheid toch zelf kunnen opruimen, om daarna de factuur te bezorgen aan de eigenaar.”

Boer Gilbert Appeltans: “De banden zijn van mij. Ik heb ze daar gestockeer­d, maar met die branden heb ik geen geval iets te maken. Zo heb ik ook het daar gestorte natte hooi al uit elkaar laten trekken, maar dat was vorige week nog niet droog genoeg om weg te halen. Die banden zijn niet vanzelf in brand gevlogen. Dat heb ik nog nooit gezien met rubberen banden. Maar ja, wat moet ik daar nog aan toevoegen? Er lopen hier verschille­nde (gerechteli­jke) procedures en eens die opgelost zijn, wordt alles opgeruimd.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S TOM PALMAERS ?? Het is al de tweede keer in een week tijd dat de banden vuur vatten. De rookpluim was gisteren tot ver in de omtrek te zien.
FOTO'S TOM PALMAERS Het is al de tweede keer in een week tijd dat de banden vuur vatten. De rookpluim was gisteren tot ver in de omtrek te zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium