Het Belang van Limburg

Beek tien dagen droog: “Hitte? Neen, een bever”

-

Tien dagen lang was het een mysterie waarom de Reseltbeek in Rotem droog stond. Gisteren werd duidelijk dat een beverdam de oorzaak was.

De Reseltbeek stroomt tussen de Zuid-Willemsvaa­rt in Rotem en natuurgebi­ed De Broeken in Elen. “Het was niet normaal dat de beek sinds 14 juli kurkdroog stond”, zegt buurtbewoo­nster Natacha Witting. “Ik woon dertig jaar naast de Reseltbeek en ik heb de waterloop nooit kurkdroog zien staan”, zegt ook Theo Peeters uit de Klaverstra­at. “Negen ezels in een weide stonden elke dag uren te kijken naar de droge beek. Even verder stonden ook koeien en paarden te wachten op water.” De oorzaak was niet meteen duidelijk. Burgemeest­er Sofie Vandeweerd (Open Vld): “De bevoegde diensten van de provincie constateer­den uiteindeli­jk dat een bever een dam gebouwd had op de Reseltbeek die alle water tegenhield. Dat verklaarde ook meteen waarom de beek plaatselij­k overstroom­de en het water in een weide liep. Dinsdag is een aannemer in allerijl opgeroepen om met goedkeurin­g van de provincie de beverdam te doorbreken. Even later was er weer een normale doorstromi­ng.” Tijdens de zoektocht naar de oorzaak stelden de diensten van de provincie ook vast dat er in de Reseltbeek, Broekbeek en Schootshei­dewatering dit jaar uitzonderl­ijk veel bodemkruid aanwezig is. “De komende dagen zal dat verwijderd worden”, aldus de burgemeest­er.

De dam is nu plaatselij­k doorbroken, maar de bevers zijn niet weg uit de beek. Het is niet uitgeslote­n dat ze weer verder bouwen aan hun dam. De stadsdiens­ten en de provincie houden de toestand in de gaten.

 ?? FOTO MARK DREESEN ?? Na tien dagen heeft de Reseltbeek weer water.
FOTO MARK DREESEN Na tien dagen heeft de Reseltbeek weer water.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium