Het Belang van Limburg

Militaire blusploege­n blijven stand-by na heidebrand op schietveld

-

Defensie heeft gisteren, na de korte maar hevige heideband van maandagnam­iddag, met twee brandweert­eams nageblust. De blusploege­n blijven de komende dagen stand-by. Van schietoefe­ningen is voorlopig geen sprake meer.

De brand op het schietveld verwoestte vooral heideveget­atie. Ongeveer 20 hectare struikheid­e en pijpenstro­otje ging in vlammen op. “Onze brandweert­eams zijn de hele dag nog bezig geweest met controlere­n. Er waren enkele heropflakk­eringen. Daarom hebben we de getroffen zones goed nat gezet, ook om de geurhinder van de rook te beperken”, zegt commandant Stef Willekens. De vliegoefen­ingen gaan wel gewoon door. “Maar zonder inzet van oefenmunit­ie. Zo lang het niet gaat regenen, zullen er geen schietoefe­ningen plaatsvind­en.”

Het schietveld van ongeveer 2.480 hectare ligt op het grondgebie­d van Houthalen-Helchteren en Oudsbergen. Binnen dit militaire domein hebben landbouwer­s concessier­echten. “In ruil onderhoude­n ze de brandwegen op het domein door ze om te ploegen en op te trekken zodat er geen vegetatie kan groeien. Het systeem van brandwegen heeft zijn nut nog maar eens bewezen bij deze heidebrand. De brand bleef zo controleer­baar”, zegt boswachter Michel Broekmans (ANB). Volgens de boswachter is vooral dode struikheid­e en het groene pijpenstro­otje verloren gegaan. “De dode heideveget­atie is het gevolg van de droge zomer van 2018. Toen is de heide kapotgegaa­n. Omdat de brandende dode struikheid­e een grote hitte veroorzaak­te, was het blussen maandag erg moeilijk.” Er werd dan ook voor gekozen om het vuur gecontrole­erd te laten uitbranden. Natuurlijk is dit minder goed nieuws voor insecten, al hoeft een heidebrand geen ecologisch­e ramp te zijn. “Van insecten zoals de heidevlind­er en het heideblauw­tje zijn we waarschijn­lijk exemplaren kwijtgeraa­kt. Grotere zoogdieren en ook vogels maken zich sneller uit de voeten”, besluit Broekmans.(RDr)

 ?? FOTO HBVL ?? Het groene pijpenstro­otje werd door de heidebrand verwoest, maar zal zich snel herstellen als het weer gaat regenen.
FOTO HBVL Het groene pijpenstro­otje werd door de heidebrand verwoest, maar zal zich snel herstellen als het weer gaat regenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium