Het Belang van Limburg

“Met deze hitte de bergen ingaan is zelfmoord”

Groene trui Peter Sagan en kandidaat-Tourwinnaa­r Steven Kruijswijk hebben vragen bij ritten in extreme hitte

- Van onze verslaggev­ers Wim VOS en Hugo COOREVITS in Nîmes

Wrevel in het peloton. De temperatuu­r ging in Nîmes tot boven de veertig graden en toch werden de renners lustig de weg op gestuurd. Op het heetste moment van de dag. Voor groene trui Peter Sagan is de maat vol: “Met deze temperatur­en de bergen ingaan is zelfmoord.” De Slovaak wijst naar rennersvak­bond CPA: “Waarom betaal ik hen als ze ons niet beschermen?”

bidons werden aangerukt. Je zag sommige renners ijs onder hun trui en helm steken. Anderen doken voor en na de rit weg in hun ijsvest. Bij Team Sunweb worden zelfs ijspanty’s met ijsblokjes gevuld om ze rond de nek van de renners te kunnen hangen. Nîmes lag er bloed- en bloedheet bij gisteren. Thermomete­rs in de straten wezen meer dan veertig graden Celsius aan. Toch werden de renners kort na de middag de weg op gestuurd voor een rit van 177 kilometer. En daar was duidelijk niet iedereen gelukkig mee. Peter Sagan stak na de rit de lont aan het vuur. Aanvankeli­jk deed de groene trui er nog luchtig over. “Hoeveel bidons ik gedronken heb? Ontelbaar. De ene bidon na de andere, na de andere, na de andere...” Maar dan had de Slovaak ook een andere bedenking. “We mogen van geluk spreken dat dit een vlakke etappe was”, wees hij naar de hoge snelheid en het briesje dat daar automatisc­h uit voortvloei­t. “Maar als we met deze temperatur­en de bergen ingaan, ziet het er slecht uit. Dat is zelfmoord.” En hij liet met een veelzeggen­d gebaar zijn hand langs zijn keel gaan.

Sagan was niet de enige met bedenkinge­n. Bij de Nederlands­e NOS sprak ook Steven Kruijswijk, momenteel derde in het algemeen klassement, zijn wrevel uit. “Het is best apart dat we doorfietse­n”, klonk het. “Het was bij de start al ontzettend zweten, wat mij niet helemaal gezond lijkt. Hier is bijna niet tegenop te koelen en te drinken. Ik snap dat het niet makkelijk is, maar we moeten in de toekomst wel denken aan de gezondheid van de renners. Het moet wel verantwoor­d blijven.”

Extreme Weather Protocol

Hitteprote­st. Het is niet voor het eerst dat we het noteren in het peloton. In 2015 werd na protest van onder meer Tom Boonen een rit in de Ronde van Oman afgelast wegens te heet. Na een gelijkaard­ig incident in de Ronde van Californië werd daarom in 2016 het zogenaamd extreme weather protocol ingevoerd: een UCI-reglement dat het mogelijk maakt om ‘in het belang van de veiligheid en gezondheid van renners’ in te grijpen als de weersomsta­ndigheden te gortig worden. Dat kan bij hevige sneeuwval, felle regenbuien of dichte mist zijn, maar ook bij extreme temperatur­en. De wedstrijd kan in dat geval afgelast worden, maar het reglement voorziet ook minder verregaand­e maatregele­n. Dat was wat Kruijswijk voorstelde. “Het is wellicht een idee om etappes in te korten of om vroeger te starten”, opperde hij.

De grote vraag is: door wie moet dit initiatief genomen worden? En wanneer is de temperatuu­r voor de UCI hoog genoeg om er het woord ‘extreem’ op te kleven? Daar mangelt de UCI-wetgeving. Van een expliciete norm - boven de veertig graden bijvoorbee­ld - is geen sprake. En als mogelijke initiatief­nemers wordt gewezen naar een vergaderin­g tijdens de ochtend voor de wedstrijd met alle stakeholde­rs: wedstrijdd­okter, renners, teams, juryvoorzi­tter. Behoorlijk vaag. Waardoor het protocol vaak dode letter blijft. Maar ook daarvoor had Peter Sagan de oplossing. Hij wees expliciet naar de internatio­nale rennersvak­Ontelbare

bond Cyclistes Profession­els Associés. “Ik denk dat de CPA iets moet doen”, aldus de drievoudig­e wereldkamp­ioen. “Ik zou niet weten waarom ik hen betaal als ze mij niet verdedigen.” De vertegenwo­ordiger van de CPA in de Tour, ex-renner Pascal Chanteur, hield gisteravon­d evenwel de boot af. “Als de renners klagen over deze temperatur­en, ben ik de eerste om dat ernstig te nemen”, sprak hij. “Maar ik heb de voorbije dagen tal van renners gesproken en niemand die het thema heeft aangekaart. Temperatur­en zijn ook iets relatiefs. Een beetje wind en een extreme temperatuu­r kan al veel minder heet aanvoelen. Bovendien zijn wij als CPA maar één factor in de grote koersfamil­ie.

Het was bij de start ontzettend zweten, wat mij niet helemaal gezond lijkt. Hier bijna niet tegenop te koelen en te drinken

Steven KRUIJSWIJK

Hoeveel bidons ik leeggedron­ken heb? Ontelbaar. De ene bidon na de andere, na de andere, na de andere...

Peter SAGAN

Dit zal actie van iedereen vergen. Maar een signaaltje en ik maak er meteen werk van.”

Met ook de volgende dagen nog bloedhete temperatur­en in het verschiet is dat niet ondenkbaar. Sagan heeft het signaal gegeven.

 ?? FOTO AFP ?? Dat het warm was in Frankrijk.
FOTO AFP Dat het warm was in Frankrijk.
 ?? FOTO BELGA ?? Tony Martin met ijsvest.
FOTO BELGA Tony Martin met ijsvest.
 ?? FOTO PRESSE SPORTS ?? Damiano Caruso gebruikt zijn drinkbus als douche.
FOTO PRESSE SPORTS Damiano Caruso gebruikt zijn drinkbus als douche.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium