Het Belang van Limburg

“Tijdswinst groter dan gedacht”

Motoren beïnvloede­n de koers: Hoeseltse hoogleraar Bert Blocken levert het bewijs

- Rob RODIERS

Vandaag slaat de Tour de brug tussen de Pont du Gard en Gap. Het glooiende landschap tussen beide plaatsen nodigt uit tot een lange vlucht op maat van baroudeurs. De vraag is echter: wie profiteert het meest van de windluwte achter de motoren, de vluchters of het controlere­nde peloton? Want dat renners tijdswinst boeken dankzij de talloze meerijdend­e cameramann­en en fotografen is sinds kort onomstotel­ijk bewezen. Drijvende kracht achter dat onderzoek: de naar Kasterlee uitgeweken Hoeselaar Bert Blocken, hoogleraar bouwfysica en aerodynami­ca aan de KU Leuven en TU Eindhoven.

De kans is groot dat Thomas De Gendt vandaag in de ontsnappin­g van de dag zit. Wat velen alweer vergeten zijn, is dat De Gendt gedurende de door hem gewonnen etappe naar SaintÉtien­ne een jagend peloton afhield dat op sleeptouw werd genomen door de televisiem­otor. Het was de Nederlande­r Bauke Mollema (Trek-Segafredo) die na de rit de kat de bel aanbond. “In het peloton reden we de hele dag, alle afdalingen achter de motor. Echt belachelij­k.” Het was trouwens niet de eerste keer deze Tour dat Mollema zijn onvrede uitte over deze kwestie. In de zesde etappe naar La Planche des Belles Filles maakte de Nederlande­r eveneens misbaar richting de televisiem­otor.

Maarten Vangramber­en

Dat een motor wel degelijk invloed heeft, is inmiddels wetenschap­pelijk bewezen. De Hoeseltse hoogleraar Bert Blocken vatte zijn onderzoek vorig jaar aan nadat hij bezoek had gekregen van Sporza-journalist Maarten Vangramber­en naar aanleiding van diens Canvasprog­ramma ‘Wereldreco­rd’. “In het verleden had ik al tal van effecten bestudeerd (zie kader). Maar niet de invloed van motoren in koers. Omdat ik dacht dat het wetenschap­pelijk minder interessan­t was. Maarten Vangramber­en moedigde me echter aan om het vraagstuk toch tegen het licht te houden. Vandaag ben ik blij dat ik zijn raad heb opgevolgd. Want wat bleek? De tijdswinst voor een wielrenner in het zog van een motor is veel groter dan ik aanvankeli­jk had gedacht. Zelfs al rijdt een motorrijde­r maar gedurende enkele seconden vóór de renners, toch is er zelfs dan al een aanzienlij­k tijdsvoord­eel te behalen. Een wielrenner die tien seconden lang op 2,5 meter achter een motor rijdt, heeft al een tijdswinst van meer dan twee seconden. We hebben de windtunnel­metingen en berekening­en enkele weken na de eerste tests opnieuw uitgevoerd omdat ik de enorme effecten bijna niet kon geloven. Maar we vonden steeds dezelfde resultaten. Omdat wedstrijde­n soms beslist worden op secondes, kunnen deze verschille­n beslissen over winst of verlies. De vaak gehoorde klacht dat motoren de uitkomst van wedstrijde­n kunnen beïnvloede­n, is dus terecht”, benadrukt Blocken, die er voor de volledighe­id wel aan toevoegt dat de tijdswinst­en zijn berekend en gemeten zonder tegenwind, rugwind of zijwind.

“Als er tegenwind is, zijn de win- sten groter. Als er rugwind of zijwind is, zijn de winsten lager. Hoe sterker de zijwind, hoe moeilijker het is voor een renner om nog in de windluwte achter de motor plaats te nemen. Ook opvallend: een motor die een renner zijdelings in beeld brengt heeft dan weer een negatieve invloed op de renner in kwestie”, weet Blocken.

Bert Blocken, zoon van ondernemer Wilfried Blocken (Isola), maakte zijn wetenschap­pelijke studie in wieleraero­dynamica wereldkund­ig net voor Tourstart. Internatio­nale media pikten de studie gretig op. Gaande van artikels in het Australisc­he Cycling Weekly, over een publicatie in het Franse L’Equipe tot een long read van vijf bladzijden in een Italiaans blad. Omkadering­sprogramma ‘NOS Avondetapp­e’, de Nederlands­e variant van ‘Vive Le Vélo’ nodigde Blocken gedurende deze Tour zowaar uit als tafelgast. Ook organisato­r ASO nam de studie au sérieux.

“Dat bleek toch uit de meeting voorafgaan­d aan de Tourstart waarbij alle motards op het appèl werden geroepen”, aldus Blocken. “Ze kregen de opdracht mee zich niet te bezondigen aan ‘gangmaken’ opdat er geen negatieve kritiek kon worden geuit.”

UCI zwijgt

De enige instantie die zich hulde in stilzwijge­n was de Internatio­nale Wielerunie UCI.

“Zoals steeds”, zucht Blocken. “De voorbije vier jaar schreven we jaarlijks één brief om bepaalde wantoestan­den aan te kaarten. Slechts eenmaal kregen we een korte reactie terug. Voor het overige blijft de UCI liever van dit hete hangijzer af. Rennersvak­bond CPA heeft ons wel gecontacte­erd. Zij willen deze studie gebruiken om de nodige druk uit te oefenen op de UCI. Wij pleiten alvast voor een minimumafs­tand van 20 meter tussen renner en voertuig. Het lost het probleem niet op, maar het is wel al een stap in de goede richting. Ergerlijke situaties zoals in de Giro van dit jaar kunnen niet langer. Een renner als Vincenzo Nibali werd in eigen land systematis­ch bevoordeel­d door de televisiem­otor. Ik heb tal van snapshots als bewijs. Ook voor de aanstaande Vuelta hou ik mijn hart vast. Je kunt er niet omheen dat zuiderse landen nu eenmaal lakser met de reglemente­n omgaan dan andere landen.”

Oplossinge­n?

Gretig opgepikt

Een groot deel van de motoren is in de karavaan aanwezig opdat fotografen of cameramens­en mooie plaatjes kunnen schieten. Wielrennen is nu eenmaal een mediagenie­ke sport. Beseft Blocken dat een oplossing niet voor de hand ligt? “Uiteraard. Als wetenschap­per is het makkelijke­r om een probleem aan te wijzen dan een oplossing aan te reiken. Al vind ik de inzet van een wagen met cineflexca­mera op het dak een positieve evolutie. De VRT brengt op die manier al verschille­nde jaren voorjaarsk­oersen als de Ronde van Vlaanderen en GentWevelg­em in beeld. Op langere termijn moeten drones het werk van fotografen en cameramens­en makkelijke­r maken. En waarom zouden toeschouwe­rs in de toekomst niet mee voor beelden kunnen zorgen met hun smartphone­s? Het zijn allemaal zaken waarover de UCI zich de komende maanden kan buigen”, reikt Blocken enkele suggesties aan.

Als er tegenwind is, zijn de winsten groter dan bij rugwind of zijwind. Hoe sterker de zijwind, hoe moeilijker het is voor een renner om in de windluwte achter de motor te rijden

Bert BLOCKEN

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? De colonne motards in de Tour blijft indrukwekk­end.
Foto PHOTO NEWS De colonne motards in de Tour blijft indrukwekk­end.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium