Het Belang van Limburg

Wordt Lukaku een positivo?

- Kristof LIBERLOO

Mo Nitcheu. Vrijdagavo­nd 5 juli na het oefenduel tegen VVV Venlo sprak ik nog uitgebreid met de STVV-speler. De inkt van zijn eerste quotes waren nog niet opgedroogd of het tragische nieuws van de 19-jarige ambitieuze aanvaller sijpelde door. Hij vertelde vrank en vrij over zijn ambitie om het te schoppen tot volwaardig lid van de A-kern en was er rotsvast van overtuigd dat dit zijn seizoen zou worden. Laat Mo daarom een voorbeeld zijn voor elke club om in te zetten op jong, Belgisch talent.

Wekelijks zijn er vele gefrustree­rde jeugdscout­s op pad om de beste Belgische jeugdspele­rs aan te trekken, maar al te vaak schiet daar in het eerste elftal weinig van over. Het is elke mercato turven bij bepaalde clubs om aan de verplichte Belgenrege­l te blijven voldoen. Ik kijk uit naar die enkele clubs die wél de kaart van de Belgische jeugd trekken. De voetbalsup­porter wil zich kunnen vereenzelv­igen met lokale helden, horen we vaak op Stayen als er gezocht wordt naar een verklaring voor de lege tribunes. De voorbije jaren hebben al voldoende bewezen dat Limburg een voedingsbo­dem is van Europees voetbaltal­ent. Het is tijd om dat talent

opnieuw te ontginnen. Natuurlijk ben ik benieuwd naar de prestaties van KRC Genk in de Champions League. Kan STVV stuntend flirten met play-off 1? En hoeveel Pep zit er nu echt in Vincent? Maar ik kijk toch vooral uit naar de Rode Duivels. En meer bepaald één Rode Duivel: Romelu Lukaku. De beste Belgische schutter ooit heeft een turbulent seizoen achter de rug. Bij Manchester United, maar ook bij de nationale ploeg. Daar heeft hij zelf aan meegewerkt. Lukaku deed in buitenland­se media bizarre en sterke uitspraken. Ik trok grote ogen toen hij zelfs het woord ‘racisme’ in de mond nam, toen het over zijn beoordelin­g in de pers ging. Ik kan enkel over mijn aanpak praten: of ik een speler lovend of kritisch becommenta­rieer, heeft he-le-maal niks te maken met zijn huidskleur. Wie dat wel doet, moet zijn perskaart inleveren. De Rode Duivel haalde ook uit naar het Belgische publiek. Tijdens de laatste interland - in juni tegen Schotland - reikten die thuisfans hem verrassend de hand, door middel van een metersgroo­t spandoek. ‘Lukaku is nu al een legende’, stond er te lezen. Nu is het aan hem. Welke kant wil hij op? De confrontat­ie blijven zoeken of de strijdbijl begraven? Ik ben ervan overtuigd dat de Rode Duivels het EK volgende zomer alleen kunnen winnen met een beresterke Lukaku in het team. Een positieve Lukaku. En ook na 2020 mag hij niet op interlandp­ensioen, zoals hij eerder al aankondigd­e. Romelu is een kanjer, Romelu moet blijven.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium