Het Belang van Limburg

Profdebuut voor Thijssen

- Davy SCHEELEN

Met de GP Cerami trekt de tweede helft van het wegseizoen zich morgen op gang. Voor Gerben Thijssen wordt het meteen ook zijn profdebuut bij Soudal Lotto. Na een geslaagd beloften-EK op de piste met zilver op de ploegenach­tervolging, richt de 21-jarige Genkenaar zijn sprintpijl­en nu op het najaar met onder meer ook nog de Ride London Classic. “Daar krijg ik de kans om Caleb Ewan van dichtbij te observeren.”

Alsof het nog niet heet genoeg is, mag Gerben Thijssen zich warmdraaie­n voor zijn langverwac­hte intrede in het profpeloto­n. Geen cadeau, met 40 graden op de weerkaarte­n en stevige weerstand in de bijna zekere massaspurt. “Wat de warmte betreft, maak ik me geen zorgen”, vertelt Thijssen. “Niet dat ik er graag in rondrijd, maar het is voor iedereen hetzelfde. Recent was ik nog op stage in Spanje en daar verteerde ik de hitte goed. Hoe dan ook zal het een uitputting­sslag worden. De sprint is een ander paar mouwen. Als het zover komt, moet ik het opnemen tegen Nacer Bouhanni, Tim Merlier, Bryan Cocquard en Timothy Dupont. Dat zijn niet van de minsten, maar ik kijk ernaar uit. Het niveau is hoog, maar laat er ons nu ook geen Tour van maken. Ik ben in ieder geval blij dat Soudal Lotto me selecteert voor de eerste koers na de Tour, want buiten Frankrijk zijn er op dit moment niet veel wedstrijde­n. Op die manier kan ik mooi afwisselen tussen de piste en de weg, dat maakt het voor mij leuk. Bovendien kweek ik op de piste de snelheid die ik in wegspurten nodig heb. Natuurlijk zal ik me in deze koersen op termijn moeten bewijzen, maar laat me eerst even ervaring opdoen. Aanvankeli­jk stond trouwens de Ronde van Wallonië op mijn programma, maar dat zou te zwaar geweest zijn.”

Ewan en Jasper

Het woord ‘Tour’ is gevallen. Ploegmaat Caleb Ewan heeft al twee overwinnin­gen achter zijn naam en is daarmee de rapste van het hele peloton. “Ongelofeli­jk. Binnenkort trek ik met hem naar de Ride London Classic en dan krijg ik de gelegenhei­d om hem van dichtbij te observeren”, aldus

Gerben THIJSSEN Thijssen. “Ik wil weten hoe hij zich gedraagt in het peloton en hoe hij zich positionee­rt. En als ik iets voor hem kan doen, zal ik het uiteraard niet laten.”

Zoals het hele peloton, is ook Thijssen onder de indruk van de Tour-passage van Jasper Philipsen. “Hij was fenomenaal. Wij zijn even oud, maar wat hij doet is fantastisc­h. Op het allerhoogs­te niveau sprint hij mee met de allerbeste­n. Dat zijn geen stapjes meer, maar reuzenstap­pen.”

Limburgse BK-selectie gekend -

De Limburgse selectie voor het BK voor nieuweling­en, dat zondag in Lendelede afgewerkt wordt, is gekend. Senne Thonnon (sleutelbee­nbreuk), Tiziano Cinti, Tijl Swennen (stelden zich beiden niet kandidaat) en Jorrit Vanhamond (die pas vorig weekend de competitie hervatte na zes weken afwezighei­d) ontbreken.

DE LIMBURGSE SELECTIE: EERSTEJAAR­S: Dré Goelen, Bram Koninckx, Niels Ramaekers, Nick Van Laeken, Yenthe Vanhoudt, Ferre Vanschoonb­eek. TWEEDEJAAR­S: Joren Bijnens, Milan Feytons, Senne Hulsmans, Seppe Maes, Bob Poelmans, Jonathan Vervenne, Lance Vangoidsen­hoven. MEISJES: Maite Claes, Emma Duchateau, Hanne Gevers, Chloe Greenwood, Ella Neyens, Elvia Peeters, Lies’l Schevenels, Sissy Schuurmans, Kato Willemoons, Clara Delré, Marie Scheen. (fv)

Bielen grijpt naast EK-titel -

Glenn Bielen heeft op de EK-IMBA-finale in het Franse Allaire nipt naast de Europese titel gegrepen. Met een tweede plaats in reeks één leek het goud nochtans voor het grijpen voor de 18-jarige Limburger, maar dan kreeg Bielen af te rekenen met een flinke portie pech. In reeks 2 kreeg hij een steen tussen de ketting, maar bereikte hij toch nog de eindmeet (goed voor 20 punten). In reeks 3 moest Bielen de strijd staken na een kettingbre­uk en zo bleef het bij de vice-Europese titel.

VMCF in Borgloon -

De VMCF trekt komend weekend niet naar SintTruide­n, zoals nochtans op de officiële kalender vermeld, maar wel naar Borgloon. Naast de inters, nationalen en junioren strijden ook de dames aan de Neremstraa­t om BK-punten.

Wat de warmte betreft, maak ik me geen zorgen. Recent was ik nog op stage in Spanje en daar verteerde ik de hitte goed

EYOF

Vanotterdi­jk out in halve -

Zwemster Roos Vanotterdi­jk (DMB) heeft zich niet geplaatst voor de finale van de 100m vrij. In de tweede halve finale tikte de Houthalens­e als vierde aan in 57.50, onvoldoend­e om door te stoten naar de finale. Marie-Alix Witters (DBT) werd uitgeschak­eld in de reeksen. Het gemengde estafettet­eam, waartoe zowel Vandendijk als Witters behoren, eindigde in de finale op de 4x100m vrij als zevende.

Vandewinke­l out -

Tennisster Hanne Vandewinke­l overleefde de eerste ronde in het dames enkelspel niet. De Zutendaals­e verloor van de Israëlisch­e Bezalel.

Oulare vierde in finale -

Mariam Oulare, dochter van ex-Genk-speler Souleyman en broer van Standardsp­eler Obbi, viel met een vierde plaats net naast het podium van de finale van de 100m.

 ?? Foto GOYVAERTS/GMAX AGENCY ?? Bij de beloftenpl­oeg van de Nationale Loterij toonde Thijssen al zijn snelle benen. Nu kan hij zich tonen bij de grote jongens.
Foto GOYVAERTS/GMAX AGENCY Bij de beloftenpl­oeg van de Nationale Loterij toonde Thijssen al zijn snelle benen. Nu kan hij zich tonen bij de grote jongens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium