Het Belang van Limburg

‘Gedumpte drugsvaten’ blijken scoutsspel

- Geert VAN BAELEN

Een scoutsgroe­p uit het Nederlands­e Reeuwijk zal het zomerkamp in Pelt niet snel vergeten. Gistervoor­middag haalden ze zich de politie en de brandweer op de hals toen ze voor een bosspel lege vaten hadden verspreid vlak aan hun kampplaats De Winner. Passanten hadden alarm geslagen omdat ze dachten dat het om een drugsstort ging. Snel na de melding van ‘verdachte vaten’ sloot de politie voor alle veiligheid een bospad en de toegangswe­g af. De brandweer kwam ter plaatse voor een eerste inspectie. “Passanten hadden gemeld dat er verschille­nde vaten lagen in het bos. En dan wordt in deze regio al snel gedacht aan gedumpt drugsafval”, aldus Björn Bosmans van de brandweer. “Een ploeg met adembesche­rming en meettoeste­llen is als eerste op inspectie gegaan. Hieruit bleek dat er nergens een lekkage van vloeistoff­en was en er rees ook het sterke vermoeeige­nlijk dat de vaten volledig leeg waren. Na 20 minuten kwam de leiding van de jeugdbeweg­ing ons tegemoet en werd duidelijk wat er aan de hand was.” De zes vaten waren neergelegd door een scoutsgroe­p van zowat twintig jongeren uit Zuid-Holland. Die hadden er geen benul van dat in de ruime regio al maandenlan­g regelmatig gedumpte drugsvaten worden geden vonden. “Ons kampthema gaat over oliesjeiks”, klinkt het bij de leiding. “We waren een spel aan het spelen waarbij de kwade mannen olievaten hadden gestolen van de goede. De kinderen moesten de vaten terug proberen te krijgen. We waren volop bezig met spelen toen we plots zagen dat de brandweer bij enkele vaten stond.”

Toen de gemoederen bedaard waren, kon er toch een lachje af. Maar de leiding kreeg wel een serieuze waarschuwi­ng van de hulpdienst­en. “Jeugdveren­igingen die in deze regio lege vaten opstellen in een bos, brengen best eerst de bevoegde instanties op de hoogte. Als de hulpdienst­en weten wat waar ligt, kunnen veel misverstan­den voorkomen worden.”

Het is nog niet duidelijk of de jeugdveren­iging moet opdraaien voor de kosten. “We zullen bekijken wat het retributie­reglement hierover zegt en wat het zonecolleg­e hiervan denkt. Het kan nog enkele weken duren voor er duidelijkh­eid is”, klinkt het bij de brandweer.

 ?? FOTO GVB ?? Een scoutsleid­er haalde gisteren de vaten weer weg.
FOTO GVB Een scoutsleid­er haalde gisteren de vaten weer weg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium