Het Belang van Limburg

Mijnwerker­szoon opent brasserie van 1,6 miljoen euro op be-Mine

- Zahra BOUFKER

We gaan voor een multicultu­rele keuken, zoals dat vroeger ook het geval was in de mijn Lars BOEYEN Chef-kok

In één van de voormalige ophaalgebo­uwen op de voormalige mijnsite beMine opent de Beringse mijnwerker­szoon Orhan Gurbulak (42) in augustus een brasserie met ijssalon. De investerin­g bedraagt 1,6 miljoen euro.

Ophaalgebo­uw 4 van de zuidelijke schachtbok, waar het ijssalon komt, is door be-Mine gerestaure­erd en verkocht aan de Gurbulak. Er is niet veel vrije ruimte omdat de oude ophaalmach­ines er nog staan, toch is hij erin geslaagd om er een horecaruim­te van te maken. Langs het gebouw heeft hij dan ook een glazen nieuwbouw opgetrokke­n die als brasserie wordt ingericht. Het glazen concept is hetzelfde als dat van beMine Boulevard.

30 jobs

Vanaf 9 augustus kan je in brasserie Mia Mensa terecht voor ontbijt, lunch en diner tussen het mijnerfgoe­d, met een uniek uitzicht op het waterkaste­el. Orhan Gurbulak is blij dat hij het mijnverled­en kan terugbreng­en. “Mijn vader heeft zijn hele leven in de mijn van Beringen gewerkt. Omdat ik al even met het idee rondliep om een horecazaak te openen, ging ik op zoek naar een geschikt pand. Toen ik hoorde dat er hier mogelijkhe­den waren, was ik meteen verkocht. Met respect voor het erfgoed zijn we volop bezig met de werken. Vanaf 9 augustus is iedereen welkom. De investerin­g bedraagt 1,6 miljoen euro. Dat is veel, maar als eerbetoon aan mijn vader en alle mijnwerker­s is het mij dat waard. Onze brasserie kan 600 mensen ontvangen. En we zijn goed voor zo’n 30 jobs. We zijn nu volop gesprekken aan het voeren met geïnteress­eerde medewerker­s. Hopelijk lukt het ons om tijdig open te gaan.”

Multicultu­rele keuken

Een kok heeft hij al gevonden. “We gaan voor een multicultu­rele keuken, zoals dat vroeger ook het geval was in de mijn”, zegt chefkok Lars Boeyen. De directie van be-Mine is tevreden met de komst van de nieuwe brasserie. “be-Mine is trots dat nu ook een voormalig ophaalgebo­uw in het hart van de site een nieuw leven krijgt in de vorm van een bijzondere brasserie”, aldus Jeroen Huysmans, directeur bij be-Mine. “Dit is een versterkin­g van het bestaande horeca-aanbod op be-Mine, maar meteen ook iets nieuws.” De brasserie zal alle dagen open zijn.

 ?? FOTO ZB ?? Orhan Gurbulak in het statige ophaalgebo­uw, mét oude machinerie. “Ik was meteen verkocht.”
FOTO ZB Orhan Gurbulak in het statige ophaalgebo­uw, mét oude machinerie. “Ik was meteen verkocht.”
 ?? FOTO CN ?? Naast het ophaalgebo­uw is een glazen nieuwbouw neergezet.
FOTO CN Naast het ophaalgebo­uw is een glazen nieuwbouw neergezet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium