Het Belang van Limburg

Ecologisch festival onder schachtbok

- Mark DREESEN

Het gloednieuw­e muziekfest­ival Zwart Goud op de terreinen van Connecterr­a in Eisden trekt volledig de ecologisch­e kaart. “Het wordt een groen festival in een groene omgeving”, zegt medeorgani­sator Simon Colla. Het nieuwe festival op 27 juli is een initiatief van heel wat jongeren uit Maasmechel­en. “Zwart Goud is dan ook een festival voor de jeugd, met groepen van eigen bodem”, aldus Simon Colla (23). “Muziekfest­ivals moeten geen energievre­ters zijn. Wij willen bewijzen dat het ook anders kan. Daarom trekken we volop de ecologisch­e kaart.”

Zo staat er een grote trailer vol zonnepanel­en op het terrein. “De Mobile Solar Power trailer, die zich uitplooit tot een oppervlakt­e van ruim 30 vierkante meter”, zegt medeorgani­sator Ricardo Moro (30). “Bijzonder daarbij is dat de panelen automatisc­h de zon volgen om een optimaal rendement te bekomen. De verdere stroomaans­luitingen komen uit het hoofdgebou­w van Connecterr­a, dat al volledig voorzien is van groene energie.”

Groeiflyer­s

Zelfs de reclame voor het festival heeft een groen tintje. “Voor Zwart Goud hebben we groeiflyer­s verspreid”, zegt Colla. “Dat is ecologisch verantwoor­d drukwerk. En als je de flyer niet meer nodig hebt, leg je hem in een bloempot of in de tuin. Afdekken met wat aarde, elke dag een beetje water geven en na een week zullen er prachtige bloemen uit groeien. Verder hebben we onze reclame uitsluiten­d gevoerd via Facebook, dus geen affiches meer op papier.” De organisato­ren hebben ook bewust gekozen voor veganistis­che catering. “Dus zonder gebruik van eieren of melk. Drank verkopen we in herbruikba­re bekers. De bekers kan je droppen in bakken op het festivalte­rrein of terugbreng­en aan de drankeilan­den. Alle dranken en hapjes kan je trouwens kopen met eco-tokens. Dat zijn ecologisch­e festivalje­tons, gemaakt van natuurlijk­e en hernieuwde grondstoff­en. Ze zijn honderd procent biologisch afbreekbaa­r. Rokers krijgen een gratis pocketasba­k aan de verdeelpun­ten op het terrein. De leverancie­rs hebben we allemaal bewust gekozen uit onze buurt. Zo is de leverafsta­nd kort en de uitstoot gering.”

Vrijwillig­ers

Tot slot wordt ook al het afval gerecyclee­rd. “We zijn fier op ons ecologisch muziekfest­ival en we hopen dat iedereen meewerkt aan ons idee”, aldus Simon Colla. “Met een beetje goede wil gaat dat lukken. De zowat dertig medewerker­s zijn allemaal vrijwillig­ers uit Maasmechel­en. We organisere­n dit festival ook echt voor de jongeren uit onze buurt. Niet iedereen heeft de mogelijkhe­id om ver te reizen. De toegang tot het festival is gratis.”

Momenteel zijn de vrijwillig­ers hun terrein aan het opbouwen onder de schachtbok van de koolmijn van Eisden. “Er zijn twee podiums”, aldus Ricardo Moro. “Centraal op het terrein en het andere bouwen we uit hout in het bos. Ons zonnepanee­l houden we centraal.”

Uit onze flyers groeien bloemen, de catering is veganistis­ch en rokers krijgen gratis een pocketasba­k

Simon COLLA Medeorgani­sator

 ?? FOTO MARK DREESEN ?? Enkele medewerker­s van het nieuwe muziekfest­ival Zwart Goud rond het zonnepanee­l in Eisden.
FOTO MARK DREESEN Enkele medewerker­s van het nieuwe muziekfest­ival Zwart Goud rond het zonnepanee­l in Eisden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium