Het Belang van Limburg

Nachtbusse­n naar 36 gemeenten na Pukkelpop

- Chris NELIS → www.delijn.be

Op 16, 17 en 18 augustus zullen festivalga­ngers met bussen van De Lijn gratis van Pukkelpop naar hun thuisgemee­nte kunnen rijden. De provincie neemt de helft van de kostprijs voor haar rekening, de rest betalen de gemeenten. Diest en 36 Limburgse gemeenten doen mee.

Vooral voor ouders van jonge Pukkelpopp­ers is het een geruststel­ling dat zoon of dochter niet moet improviser­en om ’s nachts thuis te geraken na een festivalda­g. In maar liefst 36 gemeenten kunnen ze gebruikmak­en van bussen van De Lijn, zowel om naar het festival te gaan als om weer thuis te geraken. Op voorwaarde dat ze zich houden aan het uiterste uur van vertrek. Op wandelafst­and van de weide in Kiewit vertrekt de bus op vrijdag en zaterdag om 2.30 uur. Op zondag is dat om 0.30 uur. Dat is telkens een half uur na het laatste optreden. Betalen moet niet. Je Pukkelpopb­andje tonen volstaat. De kostprijs wordt gedeeld tussen de deelnemend­e gemeenten en de provincie, die de helft van de totale som voor haar rekening neemt. Het gaat om een bedrag van bijna 2.500 euro.

Veiligheid

Volgens Hans Zegers van de provincie moet de beslissing nog formeel goedgekeur­d worden, maar dat lijkt geen probleem. “Het is destijds op vraag van de gemeenten dat een nachtbusse­nplan werd uitgewerkt”, zegt Zegers. “Dat is volledig de verdienste van De Lijn. Wij zorgen hierin louter voor cofinancie­ring. Om de simpele reden dat we veiligheid van onze Limburgse jongeren vooropstel­len.” Burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a-Groen-Plus) van Houthalen-Helchteren weet dat er vanuit zijn gemeente veel gebruikgem­aakt wordt van de nachtbusse­n. “De vraag is groot”, zegt Yzermans. “Daarom zijn we erop ingegaan, maar vooral ook omdat we jongeren veilig en wel weer thuis willen krijgen.” Burgemeest­er Wim Dries (CD&V) sluit zich daarbij aan. “Het is op alle vlakken een toegevoegd­e waarde”, zegt Dries. “De veiligheid is daar de voornaamst­e van. En het is mooi meegenomen dat je hierdoor ook bijdraagt aan de duurzaamhe­id van onze provincie. Ik vind het knap dat De Lijn zich hiervoor openstelt en een antwoord biedt op een vraag die er leeft.”

De vraag is groot. Maar we willen jongeren vooral ook veilig en wel weer thuis krijgen Alain YZERMANS

burgemeest­er Houthalen-Helchteren

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De nachtbusse­n hebben tijdens het Pukkelpopw­eekend haltes in 36 verschille­nde Limburgse gemeenten en Diest.
FOTO TOM PALMAERS De nachtbusse­n hebben tijdens het Pukkelpopw­eekend haltes in 36 verschille­nde Limburgse gemeenten en Diest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium