Het Belang van Limburg

Volgend jaar werken aan stationspa­rking, maar nog geen plannen voor station

- Dirk ROEFFLAER

Volgend jaar plant de NMBS een uitbreidin­g van de parking en fietsensta­lling aan het station van Tongeren. Maar een nieuw station staat voorlopig niet op de agenda.

De opwaarderi­ng van de stationsbu­urt is een dossier met een lange baard. In maart 2009 werd de aanzet gegeven voor de hertekenin­g van de stationsbu­urt, maar daar kwam niet veel van in huis. In 2014 riep de verenging TreinTramB­us het station van Tongeren uit tot het slechtste station van Limburg. Burgemeest­er Patrick Dewael kondigde in 2016 aan dat de NMBS in 2017 een pendelpark­ing zou aanleggen voor 279 wagens. “Infrabel zal ook de perrons van het station verhogen. De stad legt een fietspad aan langs het spoor. En het huidige stationsge­bouw wordt afgebroken en vervangen door een ondergrond­s station. De huidige tunnel onder het spoor wordt verbreed”, klonk het. Maar in 2017 gebeurde er niets in het dossier. Wel was er gunstig advies voor de ‘startnota Stationsom­geving Tongeren’ en voorzag de NMBS 900.000 euro voor het station van Tongeren.

Maar de eerste van de zes stappen in het plan zal nu uiteindeli­jk pas begin volgend jaar worden uitgevoerd: “Begin 2020 start de NMBS met de heraanleg van de parking aan het station. Het aantal plaatsen wordt uitgebreid van 200 naar 260. De fietsensta­lling wordt uitgebreid en overkapt. Hier wordt het aantal plaatsen verdubbeld: van 100 naar 200”, zo liet Dimitri Temmerman, woordvoerd­er NMBS, dinsdag weten. Waarom sleept dit dossier zo lang aan? “Voor de parking moesten de nodige vergunning­en in orde worden gebracht”, luidt het. Een nieuw stationsge­bouw staat echter nog niet gepland voor 2022, zo bevestigt de woordvoerd­er. Het investerin­gsplan van de NMBS loopt maar tot dan. “Prioriteit voor ons is ervoor te zorgen dat parkeermog­elijkheden worden uitgebreid”, besluit Temmerman.

De stad Tongeren blijft strijdvaar­dig. “We blijven ijveren voor de uitvoering van de plannen”, zegt waarnemend burgemeest­er An Christiaen­s (CD&V). “Het is nu eerst wachten op de nieuwe bevoegde minister, maar we zullen moeten zorgen dat het project wordt opgenomen in het nieuwe investerin­gsprogramm­a van de NMBS.”

 ?? FOTO DIRK ROEFFLAER ??
FOTO DIRK ROEFFLAER

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium