Het Belang van Limburg

Ewan wint snikhete etappe

Ritzege nummer drie is binnen voor Soudal Lotto Renners klagen steen en been over de hitte

- Ewan én McEwen Van onze verslaggev­er Hugo COOREVITS in Nîmes

Patrick Lefevere heeft een neus voor topsprinte­rs, maar dat heeft Marc Sergeant evenzeer. Na Robbie McEwen en André Greipel is Caleb Ewan het nieuwe goudhaantj­e van Lotto-Soudal. Er zit veel RobbieMcEw­en in dé sprinter van deze Tour, maar toch greep de nu 25-jarige Australiër niet naar de racefiets door zijn landgenoot.

Geen treintje nodig

Caleb Ewan is een goedkope sprinter. In tegenstell­ing tot Dylan Groenewege­n en vooral Elia Viviani heeft Ewan geen treintje nodig. Je hoeft hem enkel vooraan af te zetten. Marc Sergeant glimlacht. “Robbie zei altijd: Zet me onder de rode vod af en ik trek mijn plan wel. Caleb wordt liever gedeponeer­d op 400 à 600 meter van de streep. De manier waarop hij dan van wiel naar wiel jumpt, doet denken aan de gloriejare­n van Robbie. Hij is net zo handig op een fiets. Zowel Robbie als Caleb zijn zonder angst geboren.”

McEwen Opleiding in Europa

Robbie McEwen (Goldcoast) en Caleb Ewan (Sydney) zijn niet enkel van een verschille­nde regio Down Under, ze kenden ook een andere opleiding. McEwen is een BMX-product, terwijl de zoon van een Australisc­he vader en Koreaanse moeder via de baan ontdekt werd. “Ik verloor altijd. Dus moest ik al vanaf mijn tiende constant uitvissen hoe ik vanuit het wiel kon komen om toch op een dag te winnen. Ik denk ook dat ik hier de regelmatig­ste sprinter ben omdat ik tactisch uitgekookt­er ben. Neem de sprint van Nîmes: ik zag al vanmorgen dat er twee mogelijkhe­den waren. Of ik zat na de laatste rotonde op de juiste plaats, of ik zat te ver. Het was het tweede geval. Ik moest dus geweldig anticipere­n.”

Terwijl Robbie McEwen onmiddelli­jk door Rabobank werd opgepikt, groeide Caleb Ewan door bij Mitchelton-Scott, waar hij echter nooit voor vol werd aanzien.

Ewan

Diepe sprintstij­l

Qua sprintstij­l lijkt Caleb Ewan eerder op Mark Cavendish. Soms gaat hij nog veel dieper met het hoofd over zijn stuur hangen dan de hier afwezige topspurter. “Het is een natuurlijk­e houding geworden. Daardoor ben ik aerodynami­scher en kan ik langer mijn zelfde snelheid aanhouden”, zegt Ewan.

“In zijaanzich­t is het echt Cav hoor”, zegt Marc Sergeant. “Robbie kon niet zo diep voorover buigen, want hij had langere armen dan Caleb. Ik hou van kleine, gedrongen sprinters. Zoals hij vandaag van zo ver vertrok, was ook niet echt McEwen-stijl. Robbie won in zijn carrière trouwens drie keer de groene trui, terwijl Caleb nu gewoon hoopt om zijn eerste grote ronde uit te rijden. Hij staat nog maar aan het begin van een grote sprintcarr­ière.”

Ewan én McEwen Later zal Lily begrijpen dat haar allereerst­e koers de Tour de France was en dat ze haar vader zag winnen. Het was het allermoois­te geschenk dat ik haar kon geven

Caleb EWAN

Familieman

Caleb Ewan was niet enkel blij omdat hij het voor de tweede keer afmaakte in de sprint, maar omdat ook zijn Ierse vrouw Ryann en zijn in juni geboren dochtertje Lily erbij waren. “Nu snapt ze het natuurlijk nog niet, maar later zal ze begrijpen dat haar allereerst­e koers de Tour de France was en dat ze haar vader zag winnen. Enig toch! Het was het allermoois­te geschenk dat ik haar kon geven.”

McEwen zocht en vond zijn grote liefde Angélique in Vlaanderen toen hij bij de opticien in Brakel binnenstap­te en te diep in haar ogen keek. Na zijn periode in Everbeek keerde hij met zijn gezin terug naar de Gold Coast. McEwen is ondertusse­n analist bij de Australisc­he zender SBS.

McEwen Egoïst

Sprinters zijn van nature dikke egoïsten, die weten dat ze het in een paar honderd meter moeten doen. Alles of niets. In tegenstell­ing tot McEwen, Cavendish en bijvoorbee­ld Zabel heeft Ewan bij verlies een veel zachtere kant. Direct na verlies is hij wél benaderbaa­r. “Hij beseft dat de ploeg heel veel voor hem doet en soms wil hij wat teruggeven”, zegt Sergeant. “We wilden in de laatste Pyreneeenr­it Wellens mee in de ontsnappin­g en dus begon Caleb ineens gaten dicht te rijden. Wat later stond hij wel geparkeerd. Robbie zorgde er vooral voor dat hij over de bergen raakte.”

Ewan én McEwen Vertrouwen nodig

“Ik praatte een eerste keer met Caleb midden 2017”, gaat Sergeant terug in de tijd. Ik zei hem: Als het aan mij ligt, ben je mijn volgende topsprinte­r. Dat maakte hem nieuwsgier­ig. Toen zijn contract afliep, kwam er contact via zijn Australisc­he manager. Hij had ook al gezien hoeveel vertrouwen we aan een spurter geven. Desnoods tot de Champs-Elysées toe. Ook Robbie zei hem krek hetzelfde. Het is enkel zonde dat door omstandigh­eden André Greipel hem dit seizoen geen helpende hand kon geven. Lag het aan mij, dan reden ze nu samen. Eén ding is zeker: de sprint van Nîmes had hij vóór de Tour nooit gewonnen. Caleb straalt gewoon vertrouwen uit nu.”

“Met dank aan Maxime Monfort die de grootste klotejob heeft van het hele Tourpeloto­n”, wil Ewan nog meegeven. “Bergop krijgt hij wat verwijten naar zijn hoofd, daarna vraag ik hem risico’s te nemen in de afdaling en vandaag vroeg ik hem ook nog om me naar voren te loodsen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO @FACEPEETER­S ?? Uiteindeli­jk kreeg ook Ryann een dikke zoen.
FOTO @FACEPEETER­S Uiteindeli­jk kreeg ook Ryann een dikke zoen.
 ?? FOTO BELGA ?? Australisc­he spurtbomme­n onder elkaar: Ewan en McEwen.
FOTO BELGA Australisc­he spurtbomme­n onder elkaar: Ewan en McEwen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium