Het Belang van Limburg

Onze voetbalred­actie blikt vooruit op het nieuwe seizoen

Maken propere handen plaats voor sierlijke voeten? Zorgt Hazard voor remontada? Vlammen Trossard en co in Engeland?

- Pieter VANLOMMEL Bob FAESEN

Ranzig blijft de smaak na de onthulling­en in Operatie Propere Handen in de mond van elke voetbalfan. Immens de imagoschad­e die ons profvoetba­l heeft geleden en nog zal lijden. Gelukkig zorgde de mooiste landskampi­oen in jaren voor een pleister op de wonde. Hopelijk zorgt de vierde landstitel van KRC Genk voor een nieuwe wind bij onze topclubs. Verzorgd en offensief voetbal kan meer dan alleen maar schoonheid­sprijzen in de trofeeënka­st bijzetten. In Genk willen ze de lijn alleszins doortrekke­n. Met spelers als Hagi, Nygren en Bongonda werden jonge artiesten aangetrokk­en. Spelers die je overtuigen om toch weer naar het stadion te gaan.

In dat opzicht kijk ik ook uit naar het trainersde­buut van Vincent Kompany bij Anderlecht. The Prince onderstree­pte tijdens de voorbereid­ing dat hij met een missie naar het Park is teruggekee­rd. Hij verkiest de implementa­tie van een nieuwe, gedurfde speelstijl boven de zoektocht naar snel resultaat.

Gelukkig dwingt Kompany met zijn sterke persoonlij­kheid en enorme staat van dienst veel krediet af, de kans is klein dat hij snel bezwijkt onder de roep om meer realisme. Blijven intussen ook Philippe Clement en Michel Preud’homme hun visie trouw, dan kan het echt wel genieten worden aan de top. Van sierlijke voeten in plaats van propere handen. Een ramp op alle fronten, zo kan je het seizoen 2018/2019 van Real Madrid kort samenvatte­n. Thibaut Courtois zag geen vervanger voor de naar Juventus vertrokken Ronaldo aangetrokk­en worden, twee coaches buitengeke­geld worden en de sterren van De Koninklijk­e niet thuisgeven. Het resulteerd­e in een vernederen­de bekerexit, een vroege Europese exit tegen Ajax, twaalf competitie­nederlagen en pas de derde plaats in La Liga, 19 (!) punten achter kampioen en grote rivaal Barcelona.

Het was een nachtmerri­e die ze in de Spaanse hoofdstad nooit meer willen meemaken en dus tastte Real diep in de buidel. 300 miljoen euro werd gespendeer­d om de ommekeer - la remontada in het Spaans - in te luiden. Een sleutelrol in die missie is weggelegd voor Eden Hazard. De Rode Duivel charmeerde het Madrileens­e publiek meteen bij zijn voorstelli­ng door - à la Hazard complexloo­s het balletje hoog te houden, alsof hij al jaren in het maagdelijk witte shirt speelt. Als er iemand de rol van Ronaldo in Bernabeu kan overnemen, dan onze kleine baltovenaa­r uit La Louvière wel. Aan Hazard en zijn flitsende dribbels om de kil geworden tribunes van Bernabeu eindelijk weer in lichterlaa­ie te zetten. Veel in- en uitgaand transferve­rkeer in de Belgische competitie, een pak trainerswi­ssels en nieuwe truitjes. Het zorgt altijd voor een zekere frisheid waardoor je zin krijgt in het nieuwe seizoen. Uitkijken is het naar nieuwe talenten als Benjamin Nygren, Ianis Hagi, David Okereke en Michel Vlap, en zeker ook naar gevestigde namen à la Anthony Limbombe, Vincent Kompany en Samir Nasri.

Nog meer ben ik benieuwd naar hoe onze vertrokken vedetten het er straks in het buitenland van af zullen brengen. Zet

Leandro Trossard zich door bij Brighton? Voetballen bij een staartploe­g in de Premier League is heel anders dan bij een topclub in onze competitie. Anthony Knockaert en José Izquierdo werden ook niet bepaald een doorslaand succes in Zuid-Engeland, terwijl die hier toch veel verdedigin­gen aan gort hebben gespeeld. Maar misschien verbaast de Maaslander. Zo zijn er nog meer vragen. Hoe doen Wesley en Moussa Djenepo het straks bij Aston Villa en Southampto­n? Kan Razvan Marin bij Ajax de erfenis van Frenkie de Jong aan? Wordt Ruslan Malinovsky­i een meeloper in de Serie A of echt iemand die daar het verschil maakt? En zal Takehiro Tomiyasu in Bologna zijn stormachti­ge ontwikkeli­ng verderzett­en en op termijn misschien wel de stap naar de absolute top zetten? We gaan het allemaal zien vanuit onze luie zetel. Heerlijk, toch? Dertig jaar heb al ik het voorrecht om voor deze krant Racing Genk te bespionere­n. Van in de beginperio­de, toen KRC gold als trainerske­rkhof, over woelige periodes met hoge toppen en diepe dalen. Gelukkig zorgde het triumviraa­t Croonen-Gerits-de Condé ervoor dat Racing zijn DNA terugvond. Volksclub pur sang, geen woorden maar daden, vaarwel Antwerpse arrogantie.

Met Philippe Clement werd een clubicoon binnengeha­ald. Hij kende de hartslag als geen ander en bezorgde Racing een vierde landstitel. Lang leve de koning, maar als die vliegensvl­ug het paleis verlaat, moet je op zoek naar een troonopvol­ger. Felice Mazzu werd de nieuwe kroonprins. De integere en intelligen­te Italo-Belg heeft alles om te slagen. Als people manager, tacticus par excellence én volksmens kan hij nu al op veel krediet rekenen van de Genkse achterban. Na het behalen van zijn eerste trofee toonde Mazzu zich geen toogspring­er. “Dit is de verdienste van m’n voorganger”, vertelde hij nederig. Zelf trok hij zich na het feestgedru­is terug op de hoofdtribu­ne voor een sigaretje in het gezelschap van zijn vrouw en familie. Even voor middernach­t installeer­de Felice zich met zijn assistente­n in de dug-out om de voorbereid­ing tegen KV Kortrijk aan te vatten. Passione Mazzu zong het bij Charleroi zes jaar met succes uit. Ene Alex Ferguson sleet bijna dertig jaar bij Manchester United. Groeit Felice Mazzu straks bij Racing Genk uit tot een afgeslankt­e versie van Sir Alex?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium