Het Belang van Limburg

“Breng uzelf en anderen in veiligheid”

Vanaf vandaag geldt in heel het land code rood door de hitte. Het is de eerste keer dat het KMI de code afkondigt. Het betekent dat iedereen de raad krijgt om maatregele­n te nemen en zich tegen de hitte te beschermen. Gunter WILLEKENS

- Tips om u tegen de warmte te beschermen: www.warmedagen.be

“Onderneem actie om uzelf, anderen en indien mogelijk uw bezittinge­n in veiligheid te brengen”, klinkt het advies van KMI nadat code rood werd afgekondig­d. “Volg de raadgeving­en van de bevoegde overheid strikt op.” Het wordt vandaag namelijk nog een stuk warmer dan gisteren. Dinsdag was het in Kleine-Brogel om 16.30 uur 34,9 graden. Meer dan vijf graden warmer dus dan een dag tevoren. In de weerhut van een KMI-waarnemer uit Koersel ging het kwik zelfs tot 35,6 graden. Volgens de weercomput­ers komen er vandaag opnieuw vijf graden bij.

Warme nachten

Niet alleen de hoge maxima, ook de hoge minima worden alsmaar moeilijker verteerbaa­r. In de nacht van donderdag op vrijdag gaat het kwik zelfs moeilijk onder 25 graden. Mogelijk wordt het dus niet alleen de warmste dag, maar ook de warmste nacht. Het huidige record staat, voor Ukkel, op 24,5 graden. Bovendien is ook de ozonconcen­tratie erg hoog. Daardoor kan de hitte voor iedereen gevaarlijk zijn, niet alleen voor de klassieke risicogroe­pen zoals jonge kinderen en ouderen.

Bij code rood passen volgens het KMI volgende maatregele­n:

➜ Zorg ervoor dat u veel drinkt

➜ Houd uw zoutgehalt­e op peil, door te zweten verliest u immers zouten

➜ Rust genoeg

➜ Blijf in een gekoelde ruimte

➜ Gebruik vochtige doeken in geval van uitdroging

➜ Vermijd rechtstree­kse zonnestral­en

Ozon

Sinds 2005 heeft België ook een nationaal ozon- en hitteplan om de bevolking op gepaste wijze te waarschuwe­n bij periodes met ongezond hoge temperatur­en. Vrijdag werd de waarschuwi­ngsfase al afgekondig­d. Gisteren bekeken experts of, met het oog op drie dagen van bijna 40 graden in het

vooruitzic­ht, ook de alarmfase moest worden afgekondig­d. Dat bleek nog niet het geval, omdat de grote hitte maar enkele dagen zal aanhouden. Zaterdag wordt immers koelere lucht verwacht, waarbij vooral de nachten voor opluchting zullen zorgen. De verwachtin­g is evenwel dat de temperatuu­r volgende week opnieuw richting 30 graden loopt. Indien nodig kan de alarmfase van het nationaal ozon- en hitteplan alsnog worden afgekondig­d. De ozonconcen­tratie moet dan in een ‘beduidend deel van het land’ hoger oplopen dan 180 μg/m3. Gisteren werden die waardes alleen in Bree en Dessel gehaald.

Civiele beschermin­g

Wanneer de alarmfase wordt opgestart, neemt de federale overheid de communicat­ie in handen. De civiele beschermin­g kan dan worden ingeschake­ld om water uit te delen op plaatsen waar dat noodzakeli­jk is, zoals bij files of evenemente­n. Sinds het ontstaan van het nationale ozon- en hitteplan werd de alarmfase nog nooit afgekondig­d.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Het wordt bloedheet de komende dagen: zo warm dat het KMI voor het eerst code rood afkondigt.
FOTO BELGA Het wordt bloedheet de komende dagen: zo warm dat het KMI voor het eerst code rood afkondigt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium