Het Belang van Limburg

Passagier krijgt hartaanval en valt op stuurknupp­el

Hechtelaar sterft in bizarre vliegtuigc­rash

- Koen SNOEKX/Geert VAN BAELEN

Het tragische vliegtuigo­ngeval gebeurde zondagnami­ddag rond 14 uur in het Britse dorpje Postling, in het graafschap Kent, niet ver van de havenstad Dover. Peter Winters (51) uit Hechtel-Eksel was kort daarvoor opgestegen met zijn gele Tiger Moth, een tweedekker die in de Tweede Wereldoorl­og werd gebruikt als lesvliegtu­ig bij de Royal Air Force en achteraf populair bleef in de burgerluch­tvaart. “Peter was eigenaar van het vliegtuig, maar was zondag niet de piloot van het toestel”, vertelt een familielid. “De Tiger Moth werd bestuurd door een Brit (een veertiger, nvdr.) die een testvlucht maakte omdat hij interesse had om het toestel te kopen.”

Maar in de buurt van Pent Farm, een kleine luchthaven in Postling, ging het mis. De Tiger Moth verloor plots hoogte en stortte neer in een korenveld. De brandweer en hulpdienst­en kwamen na de crash massaal ter plaatse. De Britse piloot werd met lichte verwonding­en overgebrac­ht naar het Kings College Hospital in Londen en hield aan de crash twee gebroken enkels over. Voor Peter Winters kon geen hulp meer baten.

Hartaanval

De politie van Kent startte meteen een onderzoek naar de oorzaak van de crash. Zo werd onder meer de brandstoft­ank van het vliegtuig onderzocht en werden getuigen gehoord die het ongeval zagen gebeuren. “We vernemen dat Peter wellicht een hartaanval heeft gekregen”, vertelt het familielid. “Peter zat vooraan in het vliegtuig.” In een Tiger Moth zit de passagier vooraan en de piloot achteraan, beide inzittende­n hebben een stuurknupp­el. “Na de hartaanval is Peter wellicht op zijn stuurknupp­el gevallen, waardoor het toestel plots een duikvlucht maakte en is neergestor­t.” De moeder van Peter Winters trok maandag naar Groot-Brittannië in de hoop snel meer duidelijkh­eid te krijgen over de tragische dood van haar zoon. “Donderdag wordt er een autopsie uitgevoerd”, zegt het familielid. “Wellicht krijgen we dan meer informatie over de precieze omstandigh­eden.” Het familielid acht de kans klein dat er problemen waren met het vliegtuig. “Peter was een ervaren piloot en deed ook aan stuntvlieg­en. Hij heeft in zijn leven wel honderd noodlandin­gen gemaakt. Als het vliegtuig in de problemen was gekomen, had hij het wellicht wel aan de grond kunnen zetten.”

Twee kinderen

Peter Winters was ook een gerenommee­rd vliegtuigt­echnicus. Hij werkte eind jaren tachtig en begin jaren negentig als vliegtuigt­echnieker voor de Belgische defensie en richtte in 1996 in Deurne Winters Aviation Technics op, een ondernemin­g die gespeciali­seerd was in de reparatie en installati­e van machines en apparaten. Winters woonde al jaren in Deurne, maar vertoefde ook regelmatig in Engeland waar hij sinds kort zijn Tiger Moth had gestatione­erd. “Peter was een enorm gepassione­erd piloot”, reageert een jeugdvrien­d. “Ik ben geschokt door zijn plotse overlijden.” Ook op de Facebookgr­oep ‘Belgian Wings’ werd gisteren aangeslage­n gereageerd. Winters laat een zoon en een dochter na. Pas na de autopsie van donderdag zal duidelijk worden wanneer zijn lichaam naar België gerepatrie­erd kan worden.

Peter was een ervaren piloot. Als het vliegtuig in de problemen was gekomen, had hij het wellicht wel aan de grond kunnen zetten

familie van Peter Winters

 ?? Foto HBVL
FOTO PAUL AMOS ?? Slachtoffe­r Peter Winters (51)
Foto HBVL FOTO PAUL AMOS Slachtoffe­r Peter Winters (51)
 ??  ??
 ?? FOTO PAUL AMOS ?? Peter Winters (51) uit Hechtel-Eksel stortte met zijn Tiger Moth neer in een korenveld in het Britse Postling.
FOTO PAUL AMOS Peter Winters (51) uit Hechtel-Eksel stortte met zijn Tiger Moth neer in een korenveld in het Britse Postling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium