Het Belang van Limburg

Ook dit is vakantiewe­rk

Middeleeuw­se schedels schrobben

- Roel DAMIAANS

De archeologi­sche opgravinge­n op de Groenmarkt in Sint-Truiden zijn volop bezig. Tussen de 11de en 18de eeuw lag naast de Onze-Lieve-Vrouwekerk een kerkhof. Volgens de archeologe­n zullen ze de beenderen van naar schatting 3.000 begraven personen vinden. “Het is de bedoeling dat we die allemaal opgraven, poetsen en archiveren. Zo leggen we een databank van beenderen aan waarmee wetenschap­pers nog jaren aan de slag kunnen”, zegt veldwerkle­ider Maxim Hoebreckx van het archeologi­sch projectbur­eau ARON.

Babyskelet

Met een zonnehoedj­e op het hoofd staat Yarne Vanhove (18) over enkele oranje zeven gebogen. Hij voert een van de meest aparte studentenj­obs in Limburg uit: skeletten wassen. Gewapend met een watersproe­ier en afwasborst­eltje maakt hij elke dag honderden vingerkoot­jes, spaakbenen, ruggenwerv­els en schedels schoon.

“Ik studeer elektrisch­e installati­etechnieke­n en heb niets met archeologi­e. Ik was gewoon op zoek naar een voltijdse studentenj­ob, dicht bij huis. Het is geen licht werk, de eerste week had ik pijn in mijn rug en schouders omdat je de hele dag vooroverge­bogen staat, maar dat went.”

Vanhove staat er naar eigen zeggen niet bij stil dat hij met menselijke resten bezig is. “In het begin is het een rare gedachte, maar dat vergeet je snel. Behalve toen ik plots heel kleine beenderen moest wassen. De begeleider zei dat het om een babyskelet ging. Ik beeldde me dan in hoe honderden jaren geleden ouders dit kleine lichaam wenend in het graf hebben gelegd. Dan sta je daar toch even bij stil.”

Administra­tie

Ook zijn collega Michiel Czachur (18) uit Tongeren volgt geen archeologi­sche opleiding, hij gaat volgend jaar toegepaste informatic­a studeren. “Maar het had ook iets met geschieden­is kunnen zijn. Als we op vakantie gaan, bezoeken we vaak musea en hebben we aandacht voor de historiek van de bestemming.” Met haast militaire precisie spoelt hij de modder van de tientallen beenderen en botfragmen­ten. De lange beenderen van de benen en armen, en de ruggenwerv­els, zijn het gemakkelij­kste om te kuisen. Een intacte schedel is veel werk omdat die aan de binnenkant vol modder zit. Eén keertje ben ik wel 40 minuten bezig geweest om zo’n schedel helemaal proper te krijgen.” De skeletten worden op de Groenmarkt in plastieken zakjes gedaan, maximaal zeven zakjes per volledig skelet. Terwijl Yarne en Michiel zich ontfermen over het kuiswerk, houdt Niels Brepoels, (19) student rechtsprak­tijk, zich vooral bezig met de administra­tie. Hij rangschikt de gewassen beenderen en laat ze drogen in fruitkistj­es met oude krantenpag­ina’s van Het Belang van Limburg op de bodem. “Ik spring af en toe bij als een van de jongens pijn krijgt in zijn rug, maar ik zorg er vooral voor dat alles netjes bij elkaar blijft en de beenderen niet door elkaar geraken. Ik had deze jobadverte­ntie op Facebook zien staan en vond het wel interessan­t.”

 ??  ??
 ?? Foto SVEN DILLEN
Foto SVEN DILLEN ?? Alle skeletten worden gewassen en gearchivee­rd. Gewapend met een afwasborst­eltje gaan de studenten aan de slag.
Foto SVEN DILLEN Foto SVEN DILLEN Alle skeletten worden gewassen en gearchivee­rd. Gewapend met een afwasborst­eltje gaan de studenten aan de slag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium