Het Belang van Limburg

Pakkend afscheid van Bjorg ‘matchbox’ Lambrecht

Een rastalent op de fiets, een schone mens ernaast. Ouders, vriendin, vrienden en collega-renners brachten een pakkende hommage aan Bjorg Lambrecht (22) in de kerk van Knesselare.

- Pieter HUYBERECHT­S

“God is van onze parochie en reed met de fiets.” Het lied ‘Ploegsteer­t’ van Het Zesde Metaal is gemaakt voor van Frank Vandenbrou­cke, maar weerklonk gisteren even passend ter ere Bjorg Lambrecht, jonge God in Knesselare. Belgiës grootste klimtalent overleed een week geleden in tragische omstandigh­eden in Polen. De kerk zat afgeladen vol. Buiten volgde een veelvoud van mensen de uitvaart op groot scherm. Ze zagen hoe renners Victor Campenaert­s, Tiesj Benoot, Jelle Vanendert, Sander Armée, André Greipel en Harm Vanhoucke de kist, gedrapeerd met Lotto Soudaltrui­tje, binnendroe­gen.

“Waarom jij toch?”

Het werd muisstil toen mama Anje herinnerin­gen ophaalde aan haar zoon die op zijn tiende zijn eerste koers reed. Vanaf dan was het gedaan met voetballen. Kleine Bjorg zou een grote profwielre­nner worden, net als zijn opa. “We reden jarenlang in binnen- en buitenland rond om je overal te volgen, Bjorg”, sprak Anje. “De leegte die je achterlaat, is ondraaglij­k. Waarom jij toch?”

“Je was een magneet, iemand die ontelbare vriendscha­ppen aanzoog”, stond in de afscheidsr­ede die vader Kurt liet voorlezen. Ook vriendin Carmina liet een tekst voorlezen: “Ik herinner me nog je laatste bericht, net voor de start van de derde rit in Polen: Allez, we

zijn er dan mee weg. Gevolgd door een liefdesboo­dschap. Het zal eeuwig duren om mijn hart weer te vullen.”

Een vriend vertelde hoe ze de week voor Bjorgs titel bij de junioren nog samen gehaktball­en hadden gegeten. “Wat zou ik geld geven, Bjorg, om nog één keer gehaktball­en voor je te maken.” Toen de kist de kerk verliet, weerklonk een laatste applaus. Buiten knuffelde de hele Lotto Soudalfami­lie elkaar. Wat verder, helemaal alleen, in tranen tegen een boom: de Duitse ouderdomsd­eken André Greipel. Hij was Bjorgs gids in wielerland en bedenker van zijn bijnaam: Matchbox.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ?? Collega-renners droegen Bjorgs kist, o.m. André Greipel (links), Tiesj Benoot (midden) en Harm Vanhoucke (rechts).
Collega-renners droegen Bjorgs kist, o.m. André Greipel (links), Tiesj Benoot (midden) en Harm Vanhoucke (rechts).
 ?? FOTO'S PHN/EPA ?? Ook bij de vele mensen die de uitvaart op een groot scherm volgden, liepen de emoties hoog op.
FOTO'S PHN/EPA Ook bij de vele mensen die de uitvaart op een groot scherm volgden, liepen de emoties hoog op.
 ?? FOTO VRT ?? “Waarom jij toch?”, sprak Bjorgs mama Anje.
FOTO VRT “Waarom jij toch?”, sprak Bjorgs mama Anje.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium