Het Belang van Limburg

Club op één ronde van kampioenen­bal

Club Brugge overleeft Oekraïense hel en stoot door naar play-offs Champions League

- Van onze verslaggev­er Bart LAGAE in Kiev

Club mag blijven dromen van de Champions League. Het kreeg een hevig zomeronwee­r en een uitstekend Dinamo over zich heen in Kiev, maar Deli – met een mokerkopsl­ag –, Vormer en Openda sleepten Club Brugge naar de playoffs met belangrijk­e goals.

Nooit voelde de Oekraïense zomer zo zwoel als bij een 1-0-stand voor de thuisploeg in het Olympisch Stadion van Kiev. Club Brugge leek de enige ploeg die last had van de omstandigh­eden. In elk duel, elke pass leek Dinamo Kiev zoveel scherper dan Club.

Doodlopend straatje

“We begonnen te soft aan de wedstrijd”, deed Ruud Vormer zijn verhaal. “We waren niet agressief genoeg in de duels en alles liep een beetje lamlendig. Waarom dat zo is, weet ik niet. Maar op Oostende was het net hetzelfde. Toen begonnen we ook niet goed. Blijkbaar sluipt dat er soms in bij ons.” De 1-0 stond symbool voor het zwakke Club. Emmanuel Dennis reageerde te traag op een pass van Simon Deli. Vitali Buyalski onderschep­te en de onstuitbar­e Verbic nam Mata te grazen, Buyalski werd niet gevolgd door Tau en Simon Mignolet moest zich voor het eerst omdraaien in een shirt van Club Brugge. “Als je zo begint, moet je reageren”, zei Vormer. “Als kapitein moet ik opstaan en de jongens dan een beetje pushen. Ik denk dat wij meer last hadden van het weer dan zij. Er zat bijna geen zuurstof in de lucht.”

De ruimte lag op de flanken, maar zowel links als rechts eindigde elke Brugse actie in een doodlopend straatje. Het duurde precies 37 minuten voor de hemel boven Kiev het begaf. Ruud Vormer trapte een bliksem van een corner, Simon Deli rees hoog boven zijn belagers op en donderde de bal voorbij Denis Boyko in doel. Het was het perfecte doelpunt op het perfecte moment. Dinamo Kiev moest nu nog twee keer scoren om door te gaan.

Maar vroeg in de tweede helft viel dat doelpunt ook. Mignolet had eerst een poging van Tsygankov langs de rechterkan­t afgeweerd voor Dinamo opnieuw kon dreigen over links. Verbic trof de paal, Shepelev stond op de juiste plaats om de 2-1 te maken. Het was nog een halfuur pompen of verzuipen in de gietende regen voor Club.

Belegering

Dinamo nam zijn tijd om het doelgebied van Mignolet te belegeren. Het drukte, maar kwam moeizaam aan kansen. Gerson leek de 3-1 aan de voet te hebben, maar werd afgevlagd voor offside. Even later werd de Oekraïense opdracht nog meer bemoeilijk­t door de rode kaart van Burda. Maar ook Tau liep tegen een lichte tweede geel aan, nadat zijn eerste verwittigi­ng ook al makkelijk was gegeven. Het stadion juichte – Club zette zich schrap voor een prangende slotfase.

Hels lawaai

De verlossing kwam van de bank. Loïs Openda loste Okereke af en zette Vormer plots alleen voor doel. De Nederlands­e kapitein werkte keurig af en rende precies naar dezelfde hoek van het stadion als bij zijn goal in Monaco. Daar stonden 250 supporters hem toe te juichen.

“Het gevoel van scoren was hetzelfde als in Monaco”, zei Vormer. “In Monaco was het bijzonder omdat ik toen twee weken op de bank had gezeten. Maar dit doelpunt is zoveel belangrijk­er.”

De match leek gespeeld en de Oekraïense fans holden naar huis, de metro in. Tot Sol een hoekschop verlengde en Brandon Mechele met een owngoal Mignolet vloerde. Alle supporters bleven plots staan en schreeuwde­n hun spelers naar voren.

“Na die goal kwam er toch weer twijfel bij ons”, zei Vormer. “En bij hen geloof. Gelukkig scoorde Openda nog.” De 3-3 gaat de geschieden­is in als een van de heroïsche Europese avonden van Club. Dat blauw-zwart bij perioden onderlag en toch kon triomferen, moet vertrouwen geven voor wat wacht in Europa. Om te beginnen: de play-offs in de Champions League volgende week dinsdag in Linz.

 ?? PHOTO NEWS ?? Na een zenuwslope­nde wedstrijd bouwden de Club-spelers een feestje met hun 250 meegereisd­e fans.FOTO
PHOTO NEWS Na een zenuwslope­nde wedstrijd bouwden de Club-spelers een feestje met hun 250 meegereisd­e fans.FOTO
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium