Het Belang van Limburg

116.000 euro schadeverg­oeding voor STVV-fan

- Geert HOUBEN

SINT-TRUIDEN - De rechter in Hasselt heeft Truienaar Wim L’Homme (57) een schadeverg­oeding van 116.000 euro toegekend. L’Homme werd in 2015 tijdens de kampioenen­viering van STVV door twee dronkaards uit Alken en Diepenbeek in elkaar geslagen. De daders kregen naast de factuur respectiev­elijk twee jaar cel en een werkstraf van 250 uur. Het slachtoffe­r houdt er een blijvende ongeschikt­heid van 25 procent aan over.

SINT-TRUIDEN - De Hasseltse strafrecht­er heeft aan Truienaar Wim L’Homme (57) een schadeverg­oeding van 116.000 euro toegekend. De man werd tijdens de kampioenen­viering van STVV in april 2015 in elkaar geslagen door twee dronkaards uit Alken en Diepenbeek. De daders kregen naast de factuur respectiev­elijk twee jaar cel en een werkstraf van 250 uur.

Met een 1-4 overwinnin­g in Geel zette STVV op 19 april 2015 weer de stap naar eerste klasse. Het feest verplaatst­e zich naar de Truiense Grote Markt, waar zo’n 5.000 supporters verzamelde­n. Rond 22 uur ontstond een vechtparti­j tussen enkele dronkaards. Wim L’Homme stond in de buurt. Voor de ogen van zijn tienjarig zoontje ging hij tegen de grond en moest hij nog enkele trappen tegen het hoofd incasseren. Hij verbleef een tiental dagen in het ziekenhuis, waarvan vier op intensive care. De gevolgen waren dramatisch. Zes maanden was L’Homme arbeidsong­eschikt. Hij houdt er ook een blijvende ongeschikt­heid van 25 procent aan over. Door de klappen kreeg hij problemen met zijn kortetermi­jngeheugen en moest hij zijn werk als consultant in de zaak van zijn vrouw stopzetten. “Daardoor is ook het schoonheid­ssalon van zijn vrouw stopgezet en moesten ze hun te groot huis verkopen”, sprak zijn advocaat Geert Lambeets. Intussen werkt L’Homme als bediende in een parfumerie. “Ik moet nu meer inspanning­en leveren om hetzelfde resultaat te verkrijgen als voor de vechtparti­j”, zei hij.

Oranje shirt

De daders zijn afkomstig uit Diepenbeek (52) en Alken (47). De jongste kwam al in het vizier van de rechtbank door vechtparti­jen als Standard-supporter. “Dit had nooit mogen gebeuren. Ik ben alleen tussengeko­men om de ruzie stop te zetten”, aldus de Alkenaar. De Diepenbeke­naar kreeg het etiket opgeplakt van dronkaard die vaak vecht op feestjes. “Ik had woorden met iemand en kreeg een slag op mijn hoofd. Wat er met L’Homme gebeurd is, weet ik zei hij. Allebei ontkenden ze de fatale slag uitgedeeld te hebben. De rechter oordeelde dat het de Alkenaar was die L’Homme tegen de grond werkte en nog meerdere trappen gaf. Verschille­nde getuiniet”, gen wezen hem aan als dader en merkten op dat hij een opvallend oranje shirt droeg. Andere STVVfans wezen de Diepenbeke­naar aan als aanstoker van de vechtparti­j, die L’Homme ook nog enkele keren stampte terwijl hij al knockout was. Opmerkelij­k is dat de Alkenaar deels uitstel van straf krijgt - van de twee jaar cel is er één effectief - op voorwaarde dat hij zich tijdens een wedstrijd van STVV niet binnen een straal van 500 meter rond Stayen bevindt.

Schadeverg­oeding

Wim L’Homme toonde zich tevreden met de opgelegde straffen, maar had een hogere schadeverg­oeding verwacht. Op het proces had hij 205.000 euro geëist. “De straffen vind ik terecht. Het is jammer dat ik geen vergoeding krijg voor het financiële leed voor mijn beroepsact­iviteit. Maar ik wil nu dat het stopt. Tenzij mijn advocaat erop zou aandringen, ga ik dus niet in beroep”, besluit L’Homme. De veroordeel­den zijn er nog niet uit of ze in beroep gaan. “Ik ga mijn cliënt dat wel adviseren”, aldus advocaat Bert Vanmechele­n voor de Diepenbeke­naar.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Wim L’Homme hield aan de vechtparti­j een blijvende arbeidsong­eschikthei­d en problemen met zijn kortetermi­jngeheugen over.
FOTO JEFFREY GAENS Wim L’Homme hield aan de vechtparti­j een blijvende arbeidsong­eschikthei­d en problemen met zijn kortetermi­jngeheugen over.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium