Het Belang van Limburg

“Durf erover praten”

BRANDWEERM­AN WIM ONTSNAPTE VIER JAAR GELEDEN AAN VUURZEE

- Mark VAN LUYK

Heel het gezinsleve­n van Wim en zijn partner Rebecca Mundy (41) uit Waltwilder (Bilzen) stond 12 jaar lang in het teken van de brandweer. “Ik help graag mensen. En ook het heroïsche, het stoere van de brandweer sprak me enorm aan en dus meldde ik me aan als vrijwillig­er.

Het is echt een passie waar je voor leeft. De vakanties werden gepland in functie van de brandweer. Na een tijd woonde ik zelfs boven de kazerne als conciërge. Ik nam de telefoon op als er een brand werd gemeld.” “Ik herinner me nog mijn eerste opdracht als stagiair. Er was een vrachtwage­n met melkpoeder gekanteld en wij moesten die leeg scheppen. Heel stoer”, glimlacht Wim. “Maar je rolt er langzaam verder in en dan kwam mijn eerste interventi­e bij een brand in Riemst. Het gevoel toen we die heuvel opreden en de gloed al vanuit de verte zagen... Dat was machtig. De eerste keer dat je binnen mag gaan bij een brand is geweldig. Daar doe je het voor. Het gevoel dat je persoonlij­k een brand hebt bedwongen, is onbeschrij­flijk.”

Vlammenton­gen

Maar op 20 november 2015 gaat het mis. Het brandweert­eam van Bilzen wordt opgeroepen voor een hevige brand in Munsterbil­zen. “Die brand breidde zich snel uit en dus ging ik met drie andere collega’s het gebouw binnen. De hitte werd steeds heviger door onverbrand­e gassen. We zagen al vlammenton­gen. Ik had mijn collega’s al toegeroepe­n dat ze best konden vertrekken, maar net voor ik naar buiten wilde gaan, dacht ik, “waar is onze vierde man?”. Ik ben hem dan gaan zoeken, maar kon hem niet vinden. Ik ben op mijn hurken op de tast naar buiten gekropen richting de blauwe zwaailicht­en, maar ik vond de weg niet meer. Je denkt op dat moment nog maar aan twee dingen: “Ik wil hier uit” en “ik wil overleven.” Het vuur was al zo ver opgerukt dat ik niet meer weg kon. Ik heb mijn handschoen uitgetrokk­en om de intercom ingedrukt te kunnen houden zodat ze wisten dat ik vastzat. En zo raakte ik zwaar verbrand aan mijn hand.”

Wim vond uiteindeli­jk een raam en klopte het in, maar het venster had dubbele beglazing. “Wat er toen gebeurd is, weet ik niet meer, maar mijn collega’s hebben mij eruit getrokken. Daar ben ik ze ongeloofli­jk dankbaar voor. Ze hebben me hardhandig onder de koude kraan vastgehoud­en om te koelen want ik wilde meteen weer naar binnen om mijn vierde man te gaan zoeken.”

“Ik dacht: ‘een paar weekjes ziekenhuis en dan kunnen we weer beginnen’.” Ik moest revalidere­n met mijn hand. Nu nog laat mijn hand het op de meest onmogelijk­e ogenblikke­n afweten. Dat heeft hier al hopen servies gekost. (lacht) Maar de brand ging ook in mijn hoofd spelen. Toen ik uit het ziekenhuis kwam, kon ik zelfs niet meer voorbij de kazerne rijden waar ik jarenlang had gewoond.”

Pint

Voor de overlevend­en van het drama in Beringen heeft Wim maar één goede raad. “Spreek erover met je collega’s, spreek erover met je partner, spreek erover met een profession­ele hulpverlen­er of psycholoog. Denk niet zoals elke brandweerm­an; ‘ik ben een stoere veger. Ik heb dat niet nodig’ want dan blijf je ermee zitten en dan gaat het mis. De brandweer heeft een stressteam en dat is top, maar brandweerm­annen moeten er wel zelf over durven te praten. Als je niks zegt, kunnen ze je niet helpen. Vroeger was er de kantine. Dan kwamen we in het putteke van de nacht terug van een interventi­e en babbelden we over een interventi­e tijdens een goei pint. In je hoofd doet dat zoveel. Maar dat gebeurt minder en minder; na interventi­es wil iedereen nu zo vlug mogelijk naar huis.”

Ondanks zijn ongeval heeft Wim geen spijt van zijn tijd als brandweerm­an. “Het blijft een passie die ik iedereen kan aanraden. Ik heb ook nog altijd goede moed dat ik terug kan. Maar ik kijk er nu met open geest naar; lukt het dan is dat prima. Lukt het niet dan zal ik mij daarbij moeten neerleggen.”

Ik durfde zelfs niet meer voorbij de brandweerk­azerne te rijden

Wim LIEBENS vrijwillig­er bij de brandweer

 ?? FOTO TP ??
FOTO TP
 ?? FOTO JOGE ?? De brand in Munsterbil­zen was bijzonder hevig.
FOTO JOGE De brand in Munsterbil­zen was bijzonder hevig.
 ?? FOTO TOM PALMAERS
FOTO TOM PALMAERS ?? Wim Liebens. Wim raakte gewond aan zijn hand.
FOTO TOM PALMAERS FOTO TOM PALMAERS Wim Liebens. Wim raakte gewond aan zijn hand.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium