Het Belang van Limburg

Zwaargewon­de brandweerm­an nog altijd op intensieve zorgen

- Ruben STEEGEN

HEUSDEN-ZOLDER - Arno Barzan (31) uit Heusden-Zolder, de brandweerm­an die zondag zwaargewon­d raakte tijdens de brand in Beringen, verblijft nog altijd op de afdeling intensieve zorgen van het UZ Leuven. Hij liep zware brandwonde­n op, maar verkeert niet in levensgeva­ar.

Arno, al vijf jaar vrijwillig brandweerm­an in Heusden-Zolder, ging zondagocht­end samen met collega’s Chris Medo en Benni Smulders het brandende pand aan de Koolmijnla­an in om mogelijke slachtoffe­rs uit het gebouw te redden. Binnen wachtte de mannen de ergste nachtmerri­e van elke brandweerm­an: een flashover, waardoor alle gassen in de ruimte plots ontbrandde­n en het gebouw zich in een fractie van seconde met vlammen vulde.

Arno kon als enige levend uit de vlammenzee ontsnappen en werd met zware brandwonde­n naar het brandwonde­ncentrum van Neder-Over-Heembeek overgebrac­ht. Vooral zijn handen en rug zijn er erg aan toe. Ongeveer een kwart van zijn lichaam is ernstig verbrand. De man herstelt momenteel in het UZ Leuven, campus Gasthuisbe­rg, waar hij op de afdeling intensieve zorgen ligt.

Lector aan PXL

Arno is niet enkel vrijwillig brandweerm­an, maar ook lector aan de Hogeschool PXL-Digital in Hasselt. “We vormen met de PXL één grote familie en zijn in gedachten bij Arno”, zegt directeur Ben Lambrechts, die in naam van de hele school zijn medeleven wil betuigen. “Arno’s fysieke verwonding­en zullen op termijn genezen, maar emotioneel is het verlies van twee collega-brandweerm­annen uiteraard loodzwaar. We zijn er voor Arno en steunen hem, maar gunnen hem nu vooral alle rust die hij nodig heeft.”

Ook Rugbyclub 9 in HeusdenZol­der, waar zowel Arno als zijn vriendin spelen, leeft mee met de gewonde brandweerm­an en de familie van de slachtoffe­rs. “We willen ons medeleven betuigen aan de familie van de slachtoffe­rs en zijn in gedachten bij Arno”, zegt voorzitter Rudi Vromans. “Als club denken we eraan om onze jaarlijkse Kemphanenc­up begin september om te vormen tot benefiet voor de slachtoffe­rs en hun familie.”

 ?? FOTO ZAHRABOUFK­ER ?? Tijdens de brand in Beringen raakte een derde brandweerm­an maar nipt uit het gebouw.
FOTO ZAHRABOUFK­ER Tijdens de brand in Beringen raakte een derde brandweerm­an maar nipt uit het gebouw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium