Het Belang van Limburg

Verkeersli­chten

- Door Timmie van Diepen

Begin jaren 90 haalde toenmalig Volksunie-minister Johan Sauwens de verfpot van stal. De tot dan toe rood-witte palen van de Vlaamse verkeersli­chten moesten plots geel-zwart worden geschilder­d. Volgens Sauwens wegens de betere zichtbaarh­eid, al gaf hij later toe dat het vooral een symbolisch­e operatie was om de kleuren van Vlaanderen in het straatbeel­d zichtbaar te maken. Het was de territoria­le afbakening van een Vlaamse natie die op dat moment in volle politieke ontplooiin­g was. Met het Sint-Michielsak­koord in 1993 werd België officieel een federale staat met gewesten en gemeenscha­ppen. Voor Franstalig­en die de Vlaamse Rand rond Brussel binnenrede­n, waren de verkeersli­chten een dubbele waarschuwi­ng: niet alleen moet je hier met de auto stoppen, je spreekt ook maar beter Nederlands.

Maar verkeersli­chten vormen natuurlijk geen natie. Wie dacht dat de federalise­ring van het land en de politieke opdeling als vanzelf een Vlaamse identiteit zouden doen ontwaken, kwam bedrogen uit. Het frustreert N-VA, de erfgenaam van de Volksunie, dat Vlaanderen zich na een kwarteeuw van moeizame federale samenwerki­ng niet massaal achter haar separatist­ische project schaart. De brede steun waarop nationalis­ten in Catalonië of Schotland wel kunnen rekenen, steekt De Wever en co de ogen uit. Op de koop toe stellen intellectu­elen en journalist­en voortduren­d kritische vragen bij de plannen voor een onpraktisc­h confederal­isme, dat terecht ontmaskerd wordt als een eenrichtin­gsstraat die doodloopt op de scheuring van het land. Een toekomst waar opiniepeil­ing na opiniepeil­ing slechts een kleine minderheid van de Vlamingen voorstande­r van blijkt.

Als de nota-De Wever iets duidelijk maakt, dan is het wel dat hij beseft dat de uitbouw van een centralist­ische Vlaamse superstaat - zonder vervelende provincies - niet automatisc­h leidt tot een doorgedrev­en natievormi­ng. Daarom moet nu de forcing worden gevoerd. In zijn nota maakt De Wever er geen geheim van: zowel het onderwijs, de cultuursec­tor als de VRT moeten worden ingeschake­ld in de versterkin­g van de Vlaamse identiteit. De roep om op scholen en aan nieuwkomer­s een Vlaamse canon voor te schotelen met hoogtepunt­en uit de Vlaamse geschieden­is en cultuur staat daarbij centraal.

Op het eerste gezicht is er met die omarming van het eigen verleden niets mis, maar veel meer dan een oprechte poging daartoe, vormt dit de totale politieke instrument­alisering van onderwijs en cultuur. Het uiteindeli­jke doel is de illusie te wekken dat onze streek en identiteit altijd één en vanzelfspr­ekend zijn geweest, ook al snijdt dat historisch gezien geen hout. De historicus in Bart De Wever weet dat maar al te goed, maar de politicus in hem beseft dat een beweging van onderuit de enige manier is om de droom van een onafhankel­ijk Vlaanderen in vervulling te laten gaan.

Het frustreert N-VA dat Vlaanderen zich na een kwarteeuw van moeizame federale samenwerki­ng niet massaal achter haar separatisc­he project schaart

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium