Het Belang van Limburg

“Een Vlaamse canon is een onzalig idee”

-

“het identiteit­sbesef van de jongere generatie bevorderen” door het opstellen van een Vlaamse canon. Als een rode draad loopt het door de startnota van Vlaams informateu­r Bart De Wever: de Vlaamse identiteit moet de komende jaren worden versterkt. De VRT moet “focussen op het versterken van de Vlaamse identiteit”, er moet een museum van de Vlaamse geschieden­is komen en leerlingen op school en nieuwkomer­s moeten kennismake­n met de hoogtepunt­en van de Vlaamse geschieden­is en cultuur.

Zo’n canon met ankerpunte­n op het vlak van cultuur en geschieden­is, bestaat al sinds 2006 in Nederland. Het is duidelijk dat De Wever daar de mosterd haalde, ook al loopt de vergelijki­ng met onze noorderbur­en mank, vindt professor geschieden­is Jo Tollebeek, decaan van de faculteit Letteren aan de KU Leuven. “De verschille­n met Nederland zijn enorm. Het is een land dat al veel langer teruggaat in de geschieden­is dan Vlaanderen, dat veel vroeger tot een staatkundi­g geheel werd gemaakt. Als je ziet hoe moeilijk het opstellen van die canon zelfs in Nederland is geweest, dan zie ik het er hier in Vlaanderen niet van komen.”

Leopold II?

“In het algemeen vind ik een canon ook een redelijk onzalig idee”, zegt Tollebeek. “Ik ben er geen voorstande­r van, net zoals alle andere profession­ele historici. Met een canon schep je een anachronis­tisch beeld van de geschieden­is. Je suggereert dat Vlaanderen eeuwig heeft bestaan, terwijl Vlaanderen zoals wij dat vandaag kennen een moderne constructi­e is uit de 19de eeuw, toen taal het natievorme­nde element werd.” “Wat moet bovendien tot onze Vlaamse canon horen? Leopold II en Congo? De Koningskwe­stie? Of laten we dat soort thema’s aan de Walen, terwijl ze toch ook in Vlaanderen een grote impact hadden? En wie bepaalt wat erin staat? Politici? Of historici in dienst van politici? Een enquête bij de bevolking? Nee, dit is een van de zwakkere punten uit de nota-De Wever. Met een canon doe je alsof de geschieden­is vastligt, terwijl geschieden­is net een permanente discussie is over wat er in het verleden heeft plaatsgevo­nden. Deze canon moet een politiek doel dienen. Het is duidelijk uit welke hoek dit idee komt binnen de N-VA. Er is een strekking in de partij die vindt dat er een gebrek is aan identiteit in Vlaanderen. Men wil nu met deze canon en een nieuw museum van de Vlaamse geschieden­is een Vlaamse identiteit creëren die er blijkbaar niet is”, besluit Tollebeek.

België afbreken

Ook historicus Bruno De Wever (UGent), broer van, ziet zo’n canon niet zitten, zei hij in De Standaard. “De politieke instrument­alisering van de geschieden­is om de Vlaamse identiteit te ondersteun­en is een bar slecht idee. Dat een Vlaams-nationalis­tische partij cultuur en geschieden­is met een ideologisc­he saus overgiet, is te verwachten. Mijn broer is ook historicus, die weet beter.” “Het politieke doel is duidelijk”, vindt Tollebeek. “Het streven naar die homogene identiteit gaat ten koste van andere identiteit­en, en vooral dan de Belgische. Deze canon is een van de instrument­en om België verder af te breken. Bart De Wever maakt er ook geen geheim van dat hij een homogene Vlaamse gemeenscha­p wil creëren, weg van de gelaagde identiteit van bijvoorbee­ld de Limburgers - die vanuit historisch perspectie­f eerder bij Luik aanleunden - of de Nederlands­talige Brusselaar­s die weinig met Vlaanderen hebben. Wat die homogene cultuur dan precies inhoudt, is mij wel onduidelij­k.”

Limburg

Moeten Limburgse scholieren dan de Vlaamse identiteit ingelepeld krijgen door lessen over de Guldenspor­enslag? “Ieder volk en iedere natie heeft recht op zijn geschieden­is”, vindt historicus Jan Vaes, die jarenlang verbonden was aan de UCLL en onlangs een lijvig boek schreef over de aparte Limburgse middeleeuw­se geschieden­is ten tijde van de graven van Loon. “Ik vind deze discussie in beide richtingen een beetje overroepen. Feit is dat Limburg nu al bijna 200 jaar deel uitmaakt van Vlaanderen. Maar als je teruggaat in de geschieden­is, dan hadden we bijvoorbee­ld met de Guldenspor­enslag als Limburgers strikt gezien niets te maken. Tegelijk is de Guldenspor­enslag, waarbij het trouwens vooral Vlamingen waren die tegen Vlamingen vochten, wel een symbool van de Vlaamse ontvoogdin­gsstrijd. Onze leerlingen moeten in het middelbaar kennismake­n met die identiteit.”

Als je teruggaat in de geschieden­is, hadden we als Limburgers met de Guldenspor­enslag strikt gezien niets te maken. Al is het wel een symbool van de Vlaamse ontvoogdin­gsstrijd

Jan VAES Historicus en auteur

“Ik zou Bart De Wever graag mijn boek over de graven van Loon in handen duwen”, zegt Vaes. “Daarin beschrijf ik hoe Europa in de middeleeuw­en verbrokkel­d was. Loon stond onder Duits gezag, Vlaanderen was Frans. Pas achteraf zijn we daar kunstmatig­e naties van gaan maken. België, Vlaanderen,... Terwijl we in het onderwijs beter de erfenis van de Europese verlichtin­g zouden benadrukke­n, een beeld dat we wel allemaal delen en dat veel flexibeler is dan een vastgelegd­e Vlaamse canon.”

 ?? FOTO RR ?? De Wever wil, in navolging van Nederland, een Vlaamse canon opstellen. “Een lijst van ankerpunte­n uit onze Vlaamse cultuur en geschieden­is die onze leerlingen op school en nieuwkomer­s in onze inburgerin­gscursus moeten kennen.” De Guldenspor­enslag maakt kans om op de lijst te komen.
FOTO RR De Wever wil, in navolging van Nederland, een Vlaamse canon opstellen. “Een lijst van ankerpunte­n uit onze Vlaamse cultuur en geschieden­is die onze leerlingen op school en nieuwkomer­s in onze inburgerin­gscursus moeten kennen.” De Guldenspor­enslag maakt kans om op de lijst te komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium