Het Belang van Limburg

Nucleair geknoei met Poetins wonderwape­n

- Marc VAN DE WEYER

MOSKOU - De nucleaire straling die vrijkwam bij een ontploffin­g in een centrum voor kernonderz­oek in het hoge noorden van Rusland, was tot zestien keer hoger dan normaal. De mysterieuz­e explosie gebeurde vorige week bij een proef voor een nieuwe ‘superkruis­raket’.

Volgens de Russische autoriteit­en kwamen bij de ontploffin­g op 8 augustus vijf ingenieurs om uit het kernonderz­oekscentru­m Sarov, drie raakten zwaargewon­d. Medisch personeel dat bijstand verleende, werd naar Moskou gezonden na geheimhoud­ingsverkla­ringen te hebben getekend. Intussen is duidelijk dat bij de explosie bij het onderzoeks­centrum van het staatskern­enegieagen­tschap Rosatom, op 35 kilometer van Archangels­k, veel meer nucleaire straling vrijkwam dan werd gemeld. Gisteren maakte de Russische meteorolog­ische dienst bekend dat de straling in de havenstad Severodvin­sk, op 30 kilometer van het incident, “vier tot zestien keer hoger” was dan normaal. De inwoners van het vlakbij gelegen dorp Njonoska moeten vandaag “om operatione­le redenen” hun huizen verlaten.

Jodium

Kort na het incident had de gemeente Severodvin­sk (200.000 inwoners) op haar website gemeld dat de straling naar 200 keer het natuurlijk­e achtergron­dniveau was gepiekt. Een bericht dat binnen de kortste keren verdween, maar inwoners hadden de boodschap al begrepen. In Archangels­k (400.000 inwoners) werd een stormloop op jodiumpill­en gesignalee­rd. Raadselach­tig was ook de boodschap die Russische tv-zenders donderdaga­vond uitzonden: een waarschuwi­ng voor stormweer met het dringende advies om binnen te blijven. De storm bleef uit. Moest de Russische bevolking zonder dat ze het wist tegen radioactiv­iteit beschermd worden?

Superwapen

Intussen sprak ook de Amerikaans­e president Trump zich via Twitter uit over het mysterieuz­e incident. Maandag meldde hij dat “mensen in de omgeving en ver daarbuiten” verontrust zijn over de luchtkwali­teit “na de ontploffin­g van de Skyfall”. Daarmee onthulde Trump waar de Russen mee bezig waren. Blijkbaar betrof het ‘experiment’ het superwapen dat president Poetin vorig jaar als grote Russische uitdaging aan de VS presenteer­de. Het wondertuig kon dankzij kernaandri­jving zo goed als permanent op lage hoogte vliegen, waardoor het aan antiraketv­erdediging kan ontsnappen.

Stormvogel

Tijdens zijn ‘state of the union’ in 2018 toonde Poetin al computerbe­elden van de nationale trots. Op internet verzamelde het Russische defensiemi­nisterie voorstelle­n voor een naam. Burevestni­k (stormvogel) werd het, Skyfall in NAVO-jargon.

Veel minder openheid is er over het ongeval van vorige week - niet het eerste bij de ontwikkeli­ng van de superkruis­raket. Rosatom meldde dat zijn medewerker­s na een ontploffin­g met een vloeibare brandstof op een drijvend platform in de zee beland waren. De baai in de Witte Zee is voor een maand afgesloten. Dat de straling na het incident daalde (volgens officiële cijfers), kan erop wijzen dat het materiaal waarmee geëxperime­nteerd werd, in de baai is terechtgek­omen.

Ook Russische media hadden al gespeculee­rd dat het om de Skyfall ging. In elk geval is het incident een staatszaak: op de herdenking van de omgekomen ingenieurs, maandag in Sarov, nam expremier en plaatsverv­angende stafchef van het Kremlin Sergej Kirijenko het woord. De verongeluk­te onderzoeke­rs werden gehuldigd als het slag helden dat Rusland “zijn status als grootmacht verzekert”. Trump tweette maandag dat de VS dezelfde technologi­e hebben “maar dan geavanceer­der”. Het antwoord van Kremlinwoo­rdvoerder Dmitri Peskov kwam gisteren: “Onze president heeft gezegd dat de technologi­e die onze ingenieurs ontwikkele­n, de stand van zaken in andere landen overtreft.”

 ?? FOTO AFP ?? De ontploffin­g vond plaats in een centrum voor kernonderz­oek bij Archangels­k. Bij de test met Poetins superwapen kwam straling vrij die tot zestien keer hoger lag dan normaal.
FOTO AFP De ontploffin­g vond plaats in een centrum voor kernonderz­oek bij Archangels­k. Bij de test met Poetins superwapen kwam straling vrij die tot zestien keer hoger lag dan normaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium