Het Belang van Limburg

Duitse locomotief staat bijna stil

HASSELT - De Duitse economie is danig aan het verslappen. En dat is geen goed nieuws voor tal van Limburgse bedrijven.

- Dominiek CLAES

De Duitse economie is niet langer de sterke locomotief die heel Europa op sleeptouw neemt. Het blijft maar berichten regenen over de aanhoudend­e verslappin­g van het Duitse apparaat. In juni is de industriël­e productie met 1,5 procent gedaald in vergelijki­ng met de maand voordien. De terugval was drie keer sterker dan de analisten verwacht hadden. Tegenover dezelfde maand vorig jaar bedroeg de dip van de industrie in Duitsland maar liefst 5,2 procent. Tot grote onrust van hoofdecono­om Carsten Brzeski van ING. “Je ziet dat er de afgelopen twaalf maanden een permanente neergang is. En het wordt niet beter. Dat is toch verontrust­end”, aldus Brzeski. Een recessie ziet hij niet meteen opdoemen, maar er dreigt volgens hem wel een stagnatie.

Weinig vertrouwen

Het vertrouwen van de beleggers in de Duitse machine is dan ook ver zoek. De zogenaamde ZE Windex, die dat vertrouwen meet, is in augustus gezakt tot het laagste niveau sinds december 2011, zo blijkt dinsdag. “De escalatie van het handelscon­flict tussen de VS en China (al werd daar dinsdag enige druk van de ketel gehaald, red.), devaluatie­risico’s en de toegenomen kans op een no-deal brexit veroorzake­n bijkomende druk op de al zwakke Duitse economisch­e groei”, aldus ZEW-topman Achim Wambach.

En dat is geen goed nieuws voor de Limburgse economie. Precieze cijfers over de economisch­e relaties tussen Limburg en Duitsland zijn niet meteen voorhanden. De Vlaamse export naar Duitsland bedraagt volgens cijfers van het FIT zo’n 59 miljard euro. Maar volgens directeur internatio­nalisatie Catherine Dreesen van Voka Limburg kan de Limburgse export richting Duitsland voorzichti­g geraamd worden op 4,5 miljard tot 5 miljard euro.

Auto-industrie

“In elk geval zijn een aantal Limburgse sectoren erg gevoelig voor de gang van zaken in Duitsland. Denk maar aan de toeleveran­ciers in de auto-industrie”, aldus Dreesen. Ook machinebou­w, chemie, kunststoff­en en staal zijn nauw verbonden met Duitsland. “Zelfs de voedingsin­dustrie is gevoelig, al is die band de laatste jaren minder sterk geworden. In bepaalde Limburgse regio’s kijken zelfs bouwbedrij­ven en dienstverl­eners tot over de Duitse grens. Als het regent in Berlijn, druppelt het in Hasselt en wellicht nog meer in Genk, Houthalen en Beringen met hun grote industriet­erreinen.”

Politiek gespin

Marc Meylaers, voorzitter van VKW Limburg, is dankzij zijn decenniala­nge zakelijke relaties met grote Duitse bedrijven ook notoir kenner van de Duitse economie. Hij is dan ook formeel. “We moeten geen paniek zaaien, maar hoeven er ook niet flauw over te doen. Je ziet de investerin­gen nu al teruggesch­roefd worden. Onze politici moeten dringend ophouden met dat spelletje schaak. Het zal mij worst wezen wie er nu de Vlaamse minister-president wordt. Er moeten wel dringend spijkers met koppen geslagen worden. De gemiddelde ondernemer heeft geen boodschap aan dat politiek gespin. Als we niet oppassen, zijn we straks weer de laatste van de klas en mogen we het jaar nog eens overdoen.”

Er moeten dringend spijkers met koppen geslagen worden. De gemiddelde ondernemer heeft geen boodschap aan dat politiek gespin

Marc MEYLAERS Voorzitter VKW Limburg

 ?? FOTO REUTERS ?? In juni is de industriël­e productie in Duitsland met 1,5 procent gedaald in vergelijki­ng met de maand voordien.
FOTO REUTERS In juni is de industriël­e productie in Duitsland met 1,5 procent gedaald in vergelijki­ng met de maand voordien.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium