Het Belang van Limburg

Flickschus­terei

- Guido Cloosterma­ns

Het was een moedige beslissing: de Duitse kernuitsta­p. Met het spreekwoor­delijke Wir schaffen das moest en zou Duitsland de pionier worden van de energietra­nsitie. Inmiddels is de zogenoemde Energiewen­de verzand in chaos. Bedrijven vallen zonder stroom, voor de burger lopen de kosten hoog op, de doelstelli­ngen worden niet gehaald. Kijken we niet met te veel respect naar het Wirtschaft­swunder?

Het Duitse Rekenhof maakt brandhout van het energiebel­eid waarvan de kosten inmiddels oplopen tot 160 miljard euro. De burger betaalt het gelag. De energietra­nsitie kost een gemiddeld Duits gezin met twee kinderen nu al 1.800 euro per jaar, terwijl de elektricit­eitsprijs tot de hoogste in Europa behoort.

De vier grootste aluminiump­roducenten van Duitsland werden dit jaar al 67 keer afgeschake­ld. Normaal gezien wordt een bedrijf 15 minuten op voorhand op de hoogte gebracht, maar vaak ook niet. De schadeverg­oeding die de bedrijven daarvoor krijgen van de netwerkuit­bater, komt uiteindeli­jk op de elektricit­eitsrekeni­ng van de burger terecht. Duitsland investeerd­e massaal in windenergi­e op zee, maar realiseerd­e zich te laat dat die energie ook in het zuiden van het land moet geraken. Investerin­gen in het netwerk komen traag op gang. Van de 7.700 kilometer stroomnet die is gepland, is amper 950 kilometer vergund. De energie moet dan maar via de buurlanden. De energietra­nsitie is niet het enige voorbeeld van het falend beleid. Wat ooit gold als Duitse grondighei­d, wordt vandaag omschreven door een mooi Duits woord: Flickschus­terei, geknoei. Door gebrekkig onderhoud is het ooit zo geroemde Duitse autowegenn­et verworden tot een soort van eeuwige Baustelle. Op het vlak van digitalise­ring is Duitsland een woestijn, 5G is nog veraf. Ooit was Duitsland wereldtop op het vlak van zonnepanel­en, tot de sector ten onder ging aan goedkoop Chinees import. Grote projecten, zoals de luchthaven van Berlijn, lopen jaren vertraging op. Zelfvertro­uwen straalt de motor van de Europese economie al lang niet meer uit. Duitsland is een kampioen in zelfkritie­k en zelfkastij­ding. Sinds het VW-schandaal ligt de auto-industrie nergens zo onder vuur als in Duitsland. Na de fatwa tegen de dieselwage­n is het nu de beurt aan de SUV. Het zou ons niet verbazen als de machtige anti-auto-lobby ook hier zijn zin krijgt. “Wij zijn aan het vernietige­n wat ons groot gemaakt heeft”, verzuchtte Bernd Osterloh, de voorzitter van de ondernemin­gsraad van Volkswagen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium