Het Belang van Limburg

Burgemeest­er dreigt met stappen tegen De Lijn

- Nico MEENS

De Voerense burgemeest­er Huub Broers is woedend op De Lijn. Hij dreigt er zelfs mee de maatschapp­ij in gebreke te stellen omdat er door werken nauwelijks bussen in zijn gemeente passeren. “Maar wij hebben op voorhand met de gemeente overlegd”, klinkt het bij De Lijn.

In de straat Bovendorp, in gehucht ’s-Gravenvoer­en, wordt momenteel de asfaltlaag van de weg geschraapt. Het is het begin van grootste riolerings­werken in de zuidelijks­te gemeente van Limburg. De werken zijn broodnodig, maar brengen voor de inwoners wel ongemakken met zich mee. Zo wordt de doorgang tussen ’s-Gravenvoer­en en de oostelijke Voerdorpen verbroken. Enkel via een grindweg en een eenrichtin­gsweg is er een omleiding mogelijk. Voor auto’s tenminste. Bussen hebben het moeilijker.

Grandioos probleem

De Waalse busmaatsch­appij TEC heeft alvast een tijdelijke oplossing uitgedokte­rd, waarbij de bussen die zorgen voor onder meer het vervoer van de kinderen van de Franstalig­e privéschoo­l in Sint-Martens-Voeren rechtsomke­er maken in de nieuwe verkavelin­gsstraat Ingerveld. Al wordt dat door de bewoners niet geapprecie­erd. Hun straat is te smal voor al dat busverkeer, menen zij. Voor Voerenaren die gebruik willen maken van De Lijn zijn de problemen nog groter. Sinds eind juni heeft De Lijn halteplaat­sen in Sint-Martens-, Sint-Pieters-Voeren en ook in ’s-Gravenvoer­en geschrapt omwille van de riolerings­werken. Wie van het centrum van ’s-Gravenvoer­en richting Limburg wil reizen, moet nu bijvoorbee­ld naar de halte aan de middelbare school gaan, zo’n 750 meter verderop. Voor mensen die slecht ter been zijn allerminst een sinecure. Voor de inwoners van SintMarten­s-Voeren ligt de dichtstbij­zijnde halteplaat­s zelfs een dorp verderop, in Sint-PietersVoe­ren. “De Lijn blijft dus grandioos achter”, fulmineert burgemeest­er Huub Broers. “Zelfs in die mate dat ik overweeg de maatschapp­ij in gebreke te stellen wegens het niet naleven van de eigen opdrachten en doelstelli­ngen. De Lijn kan immers hetzelfde doen als TEC. Waar een wil is, is een weg.”

De Lijn kan toch hetzelfde doen als de Waalse bussen van TEC. Waarom moet een heel kerkdorp afgesloten worden?

Huub BROERS burgemeest­er Voeren

Slachtoffe­r

Sonja Loos van De Lijn is zich bewust van de situatie in Voeren. “Maar als wij een omleiding voorzien, dan gebeurt dat altijd in overleg met het gemeentebe­stuur. Door de riolerings­werken in ’s-Gravenvoer­en kunnen wij een aantal haltes niet meer aandoen. De Lijn is zelf ook slachtoffe­r van deze situatie. We hebben een aantal moeilijke beslissing­en moeten nemen, maar er zit niets anders op dan de omleiding te volgen. Er zijn gewoon geen alternatie­ven. Het is ook niet zo dat we gewoon kunnen kopiëren wat TEC doet, want een rit van onze bussen is altijd gekoppeld aan andere ritten.” Broers countert dat er geen officieel contact is geweest met De Lijn, maar “wel met enkele werknemers”. “Wij hebben ervoor gezorgd dat de bussen van TEC rechtsomke­er kunnen maken aan Ingerveld, een tijdelijke oplossing. Dat zou ook voor De Lijn mogelijk zijn, maar dit voorstel wordt niet gevolgd. Waarom moet een heel kerkdorp afgesloten worden?”

 ?? FOTO NICO MEENS ?? Een bus van De Lijn passeert een halte in Sint-Pieters-Voeren. Een zeldzaamhe­id in de faciliteit­engemeente dezer dagen.
FOTO NICO MEENS Een bus van De Lijn passeert een halte in Sint-Pieters-Voeren. Een zeldzaamhe­id in de faciliteit­engemeente dezer dagen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium