Het Belang van Limburg

“Geen idee hoeveel geld ik verdien”

Vietnamese ster Cong Phuong Nguyen (24), voorlopig meer marketingp­roduct dan topvoetbal­ler

- Gunter SCHOOFS

Tegen Standard haalde hij niet eens de selectie, maar toch is hij dé ster bij STVV. Hij luistert naar de naam Cong Phong Nguyen. De enige Vietnamees die in Europa voetbalt, in zijn thuisland vergeleken wordt met Lionel Messi en als een god aanzien wordt, met liefst 2,3 miljoen volgers op sociale media. “In Vietnam kan ik amper ergens een koffie gaan drinken, ik word er overal aangeklamp­t. In België leef ik in totale anonimitei­t. Zalig!”, lacht CP15.

Wat hebben Tomorrowla­nd, DJ Charlotte De Witte, Rode Duivel Eden Hazard en STVV met elkaar gemeen? Op voetbalvla­k zit er vooralsnog maar één Galactico tussen, maar online presteerde­n ze vorige maand wel alle vier buitenaard­s. Hun Facebook-pagina’s waren in juli de vier sterkste stijgers in België. Het aantal volgers van STVV explodeerd­e van 30.000 tot bijna 80.000.

En daar is maar één man verantwoor­delijk voor: CP15, beter bekend als Cong Phuong, de nieuwe Vietnamees, die helaas nog geen basisplaat­s wist te bemachtige­n in het team van Marc Brys.

Help ons eerst met de juiste uitspraak van je naam, Cong Phuong.

“Ngwen Kong Fwoe. Nguyen is mijn achternaam. Maar iedereen in Vietnam noemt me Cong Phuong, de naam die ook op mijn truitje staat. Je moet weten dat de helft van de Vietnameze­n Nguyen heet. Het is de naam van de laatste koning. Nu heeft het land geen koning meer.”

Je bent de eerste Vietnamese speler in België. Raar?

“Correctie. Ik ben de enige Vietnamese speler in Europa. Er voetbalt er nog eentje in Thailand, de anderen zitten allemaal onder de vleugels van de strenge voorzitter­s in Vietnam. Er zitten nochtans talenten tussen.”

Waarom word je in je thuisland vergeleken met Messi?

“Ach, dat is allemaal ontstaan na een wedstrijd met de U19 van Vietnam tegen Australië. Ik haalde de bal op even voorbij de middellijn, dribbelde een paar man en trof raak. Iedereen werd gek. Sindsdien noemen de fans mij de Vietnamese Messi. (lacht)”

Klopt het dat je in Vietnam alleen vermomd kan buitenkome­n?

“Ik werd door mijn club Hoang Anh Gia Lai al uitgeleend aan een team in Japan en Zuid-Korea. Daar viel het allemaal mee, maar in Vietnam anoniem een koffie gaan drinken, is inderdaad moeilijk. Ik geniet enorm van de rust hier in België. Niemand kent me,

iedereen laat me gerust.”

Moet iemand die met Messi vergeleken wordt niet meteen in de basis staan bij STVV?

“De meeste mensen snappen het verschil wel tussen de competitie­s in Azië en Europa, hoor. Ikzelf voorop. Qua kracht en loopwerk valt België misschien nog wat te vergelijke­n met Zuid-Korea, maar hier gaat het allemaal nog zoveel sneller.”

Op je linkerbove­narm prijken drie tattoos. Hebben die een bijzondere betekenis?

“(wijst naar de fotograaf) Ik wil ze tonen, maar dan moet hij wel stoppen met fotografer­en en filmen, want de tekeningen zijn privé. De roos verwijst naar het feit dat ik een goed mens wil zijn, iemand met een groot hart die zorgt voor anderen. De diamant in de roos? (lacht) Euhm, ik wil best rijk zijn, vandaar. Het woord Aquarius verwijst naar waterman, mijn sterrenbee­ld. En de laatste tekening is een Vietnamese woning uit 1979, het jaar waarin ik opgroeide.”

Je verdient naar verluidt vooral geld aan commerciël­e deals, meer dan met je voetbalsal­aris. Klopt dat?

“Ik heb onder andere Japanse sponsorcon­tracten met Pocari, een drank, het farmaceuti­sche Hisamitsu en Salonsip, medische gelpleiste­rs. Hoeveel geld ik verdien? Echt waar, geen flauw idee, dat is voor mijn management. (lacht)”

Onderhoud je je familie in Vietnam?

“(knikt) Ja. Mijn ouders waren altijd arme boeren, met zes kinderen. Drie jongens, drie meisjes. Ik ben de vijfde in rang. En dan is er nog een broer overleden.”

Lang geleden?

“In 1999 was dat. Ik was vier jaar. Mijn broer wandelde met de buffel van de familie naar het meer om hem te laten grazen en drinken. Hij zag andere mensen er zwemmen, probeerde het ook en verdronk.”

Wat is jouw grote voetbaldro­om? Het WK halen met Vietnam?

“Dan zullen we immens veel geluk moeten hebben. Slechts vier Aziatische landen kunnen zich kwalificer­en. Mij hoor je verder geen uitspraken doen over transfers naar grote Europese clubs. Laat me me eerst maar een keer bewijzen bij STVV. Ik heb nog tijd nodig om aan het niveau te wennen. En ik moet nog vertrouwen winnen. Ik ben niet groot en niet supersterk, dus ik zal me puur met mijn voetbalkwa­liteiten moeten bewijzen.”

Zoals Messi dus. Dank voor het gesprek.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Cong Phuong wacht nog op zijn eerste basisplaat­s: “Ik heb nog tijd nodig om aan het niveau te wennen.”
FOTO DICK DEMEY Cong Phuong wacht nog op zijn eerste basisplaat­s: “Ik heb nog tijd nodig om aan het niveau te wennen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium