Het Belang van Limburg

“Zelfs op rechtsacht­er kan”

Discussie rond de beste positie van Nacer Chadli is al begonnen

- Ludo VANDEWALLE

“Rechtsacht­er!”, roept Hein Vanhaezebr­ouck. “Neen, verdedigen­de middenveld­er”, reageert John van den Brom, ook al een ex-trainer van Anderlecht. Marc Wilmots zette hem centraal achter de spitsen bij de Rode Duivels, huidig bondscoach Roberto Martinez speelt hem dan weer uit op de flank. “Een spits”, vond Tottenham-coach Mauricio Pochettino nochtans. Nacer Chadli weet het zelf ook niet meer. Dus moet Vincent Kompany maar beslissen.

Nacer Chadli in een trainingsp­ak van Anderlecht. Voor sommigen steekt het. De Luikenaar speelde immers tussen zijn negende en zestiende bij de jeugd bij Standard. En over drie weken is het jawel - Anderlecht-Standard. “In mijn laatste jaar bij Standard waren er problemen”, aldus Chadli. “De club heeft me dan doorgestuu­rd, bedankt voor bewezen diensten. Ik wilde voetballen en daarom ben ik weggegaan. Er is geen rancune, ook niet van hun kant. Ik vind het dan ook niet bizar om tegen Standard te spelen. Ik ben er allang weg. Ik wil die match winnen. Meer niet.” Dat wilde Chadli bij zijn presentati­e even duidelijk stellen. Tijd dan om over te schakelen naar hét discussiep­unt sinds zijn komst: op welke positie zal hij spelen in het systeem van Vincent Kompany?

Flankaanva­ller

Met Doku en Amuzu heeft Anderlecht daar nu twee jongeren staan die hun rechtstree­kse tegenstrev­er uitschakel­en alsof het lantaarnpa­len zijn. Dat is een pluspunt. Minpunt is dat hun voorzetten vrijwel nooit aankomen, een reden waarom Anderlecht zo weinig scoort. Chadli heeft die voortzetti­ng wel. Door Chadli op de flank te plaatsen, wordt de ontwikkeli­ng van die talenten evenwel afgeremd. “De jongste jaren speelde ik meestal op de flank in een offensieve positie”, aldus Chadli. “Ik voel me daar ook het meest op mijn gemak. Maar die jonge kerels hebben veel talent. Dat heb ik al gezien tijdens de twee keer dat ik meetrainde. Ik moet de spelers goed coachen. Op en naast het veld. Ze luisteren. Ze zijn kalm en intelligen­t. Ik moet ze een kader aanreiken.”

Rechtsacht­er

Kompany introducee­rde iets wat we nog niet veel zagen in de Jupiler Pro League: een rechtsacht­er die bij balbezit centraal op het middenveld in de opbouw komt helpen.

De eveneens jonge Sieben

Dewaele vervulde die rol de jongste twee wedstrijde­n tot ieders tevredenhe­id op links. Chadli zou dat ook kunnen. En ook wel willen. “Ik denk dat een plaats op de rechtsacht­er in het systeem dat nu wordt gespeeld voor mij mogelijk is”, bevestigt Chadli de visie van Hein Vanhaezebr­ouck. “Anderlecht speelt heel aanvallend. Als flankverde­diger heb je dus veel de bal en dan kan je veel aanvallend­e acties maken. Dat zie ik wel zitten.”

Spits

Anderlecht haalde met Kemar Roofe van Leeds United wel een spits binnen, maar met Dimata nog altijd in de lappenmand is het wel de enige nummer negen. Stel dat Roofe niet voldoet of geblesseer­d is, dan wordt Chadli een mogelijkhe­id. “Daar heb ik met de coach nog niet over gepraat”, aldus Chadli. “Ik kan het wel, maar heb op de spitsposit­ie nog niet veel wedstrijde­n gespeeld. Alleen bij Tottenham, maar dat is alweer enkele jaren geleden.”

Aanvallend­e middenveld­er

Het lijkt na die van flankaanva­ller de meest logische positie voor Chadli, die daar in zijn 56 interlands bij de Rode Duivels ook geregeld werd uitgespeel­d. Als basisspele­r, maar vooral als invaller kwam hij daar vaak depanneren. Bij Anderlecht is het centraal echter drummen met Vlap, Verschaere­n en Nasri, die daar met zijn drieën vechten voor twee plaatsjes. “Ik kan inderdaad ook centraal spelen”, zegt Chadli. “Ik weet dat mijn polyvalent­ie een troef is. Of ik er al meteen klaar voor ben, zullen we moeten afwachten. Ik heb de voorbereid­ing bij Monaco helemaal meegedaan. Ik heb twee keer 60 minuten in een vriendscha­ppelijke wedstrijd gespeeld. Ik heb nergens pijn, op geen enkele plaats. Ik heb alleen matchritme nodig.”

Nacer CHADLI We zien het niet meteen in Chadli, als enige voor de verdedigin­g. Maar we zien het ook niet als de beste positie van Zulj en die staat daar nu al drie wedstrijde­n. Dus waarom zou Kompany dit niet durven?

“Het maakt me allemaal weinig uit”, besluit Chadli. “Voor mij is het gewoon belangrijk weer aan spelen toe te komen. Ik wil eens gewoon een volledig seizoen spelen. Ik wilde naar een topclub en dat is Anderlecht in België. Ik wilde niet in een grote competitie spelen om daar tegen de degradatie knokken. Voor mij is het belangrijk het vertrouwen terug te winnen, dat kan moeilijk als je tegen de degradatie speelt. Het project van Anderlecht heeft me overtuigd. Daarom heb ik de stap gezet. De positie is daarbij bijzaak.”

KV MECHELEN

Schorsing Thoelen bevestigd -

Het Bondsparke­t vorderde maandag één speeldag schorsing en 1.000 euro boete tegen Yannick Thoelen na zijn uitsluitin­g tegen Anderlecht. Gisteren kwam de goalie zich verdedigen voor de Geschillen­commissie, maar die besloot het schorsings­voorstel te behouden. Malinwa gaat niet in beroep.

Oplossing voor Cornet, ook El Messaoudi naar uitgang -

Mathieu Cornet wordt uitgeleend aan RWDM. Voor Ahmed El Messaoudi is er naast FC Groningen nog interesse van twee andere Eredivisie­clubs.

CHARLEROI

Jamaicaan Nicholson moet vervanger worden van Oshimen -

Charleroi heeft zich versterkt met de 22-jarige Jamaicaan Shamar Nicholson. De aanvaller onderteken­de een contract voor vier seizoenen. Nicholson komt over van het Sloveense MK Domzale, waar hij twee jaar aan de slag was.

Ik voel me het meest op mijn gemak als flankaanva­ller

KV OOSTENDE

Geen Vargas en Hjulsager in Gent? -

Mogelijk moet de tandem Vargas-Hjulsager ook het duel van zondag op AA Gent missen. De twee trainen nog steeds niet mee met de groep dinsdag. Ook Sané traint nog individuee­l.

Verdedigen­de middenveld­er

WAASLAND-BEVEREN

NK Slaven Belupo huurt Lulic -

De Kroatische middenveld­er Karlo Lulic verlaat de Waaslander­s en trekt op huurbasis naar NK Slaven Belupo. De Kroatische eersteklas­ser bedong ook een aankoopopt­ie.

BUITENLAND

Neto (Barcelona) moet na polsoperat­ie zes tot acht weken revalidere­n -

De Braziliaan­se keeper Neto (30) is met succes geopereerd aan zijn gebroken linkerpols. Volgens zijn club FC Barcelona is hij zes tot acht weken buiten strijd. Neto kwam deze zomer voor 26 miljoen euro over van Valencia. Hij maakte de omgekeerde beweging van de Jasper Cillessen. Hij was de tweede inkomende transfer van de Catalanen, na Frenkie de Jong van Ajax. Bij Barça is Neto de tweede keuze na Duitser MarcAndré ter Stegen. Barcelona opent de competitie vrijdagavo­nd op het veld van Athletic Bilbao. De Spaanse kampioen mist vermoedeli­jk ook Lionel Messi, die sukkelt met een kuitblessu­re.

Marseille zet Adil Rami aan de deur -

Adil Rami is geen speler meer van Olympique de Marseille. De Zuid-Franse club zette de internatio­nal aan de deur vanwege “een ernstige fout”. Marseille had al eerder een procedure tegen Rami (33) geopend omdat hij afwezig was op een training.

VROUWENVOE­TBAL Anderlecht plaatst zich voor knock-outfase Champions League -

De vrouwen van RSC Anderlecht hebben zich voor de allereerst­e keer weten te plaatsen voor de knock-outfase van de Champions League. Paars-wit won in het eigen Lotto Park ook zijn derde groepsweds­trijd tegen het Noord-Ierse Linfield met 3-1. De loting voor de zestiende finales van het kampioenen­bal vindt vrijdag plaats in Nyon.

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? De nieuwste aanwinst van Anderlecht zou in principe op vijf verschille­nde posities kunnen spelen.
Foto PHOTO NEWS De nieuwste aanwinst van Anderlecht zou in principe op vijf verschille­nde posities kunnen spelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium