Het Belang van Limburg

“Alsof er 1.000 volt door je lijf giert”

Donderdag laatste provincial­e wedstrijd van het seizoen in Paal

- Geert STIENISSEN

In tegenstell­ing tot de bölkesschu­tters, die wereldbeke­nd zijn van het Oud Limburgs Schuttersf­eest, komen de klepschutt­ers weinig of niet in het nieuws. In West- en Midden-Limburg vind je nochtans 36 karabijnsc­huttersgil­den die de sport beoefenen. Zijn de klepschutt­ers een uitsterven­d ras of komt er alsnog een heroplevin­g?

“Als ik rond me kijk, zie ik enkel oude mensen. En ik ben er daar een van, hé”, lacht klepschutt­er Guido Baerts. “Vroeger was het nog een familieaan­gelegenhei­d bij uitstek. Mijn meest levendige herinnerin­g is een wedstrijd koningschi­eten van Sint-Hubertus Goeslaer. Enkel mijn zoon Thierry en ikzelf bleven over. Omdat er geen einde aan leek te komen, deed ik mijn horloge uit en timeden we wie het vaakst raak kon schieten in een tijdspanne van twee minuten. Uiteindeli­jk won ik. Thierry is intussen al vele jaren gestopt.” Animo alom aan de tafel waar de pinten nooit lang vol blijven. Meteen het bewijs dat we te maken hebben met een echte volkssport. “Een groot nadeel van deze schietspor­t is dat de schutters wettelijk minstens 16 jaar moeten zijn om deel te nemen. Vaak zijn jongeren op die leeftijd al verknocht aan een andere hobby”, vertellen Jan De Wit (Sint-Antonius Geenhout), Hugo Steyls (St-Jozef OudWinters­lag), Freddy Broekhoven en Mark Demulder (ELS Gestel).

ENKEL IN LIMBURG

“Het klepschiet­en bestaat enkel in de provincie Limburg”, klinkt het in koor. “Gilden bestaan al honderden jaren. Maar de manier van schieten is wel streekgebo­nden. In Zuid-Limburg opteerden gilden voor de boog, in Noord- en OostLimbur­g wordt er met buksen op kubusvormi­ge bölkes geschoten en in de streek rond Lummen, Beringen, Genk en ook in Bilzen kwam na de Tweede Wereldoorl­og het klepschiet­en op. We hebben ons verenigd in verbonden. Na het verdwijnen van het verbond Genk blijven er met Lummen, Beringen en Zand en Leemstreek drie verbonden over. Samen tellen ze toch een 40-tal gilden.”

WAT IS KLEPSCHIET­EN?

Demulder: “Bij klepschiet­en mikt de schutter op een ronde stalen klep met een oppervlakt­e van maximaal 30 millimeter. Dat komt overeen met een muntstuk van twee euro. De klep is bevestigd aan een schietboom op een hoogte van 20 meter. Om de veiligheid te garanderen en om te voorkomen dat de loden kogels de natuur vervuilen hangen er schermen, zogenaamde kogelvange­rs, achter de kleppen.”

De Wit: “Een karabijn kost ongeveer 3.200 euro. Omwille van die kostprijs gebruiken de meeste schutters het clubwapen. Het gebruikte type karabijn bij het klepschiet­en is een .22 long rifle met kogels van 6 millimeter, waarschijn­lijk het meest populaire geweer in de jacht en in de schietspor­t. In lang vervlogen tijden werden wel eens krachtiger­e - zogenaamde high velocity - karabijnen gebruikt. Dat is nu niet meer mogelijk, want met te krachtig wapentuig zouden we in geen tijd de schermen aan flarden schieten.”

Steyls: “De schutters mikken met de karabijn vanaf een van de drie pinnen van de aanlegpaal. Als de klep goed geraakt wordt, dan kantelt deze achterover. Met een ophaalmech­anisme wordt de klep, die bevestigd is op een scharnier, daarna weer rechtop gezet.”

DE WEDSTRIJDE­N

Steyls: “We maken een onderschei­d tussen vriendscha­ppelijke-, oefen- en verbondswe­dstrijden. De verbondswe­dstrijden zijn uiteraard de belangrijk­ste. Per verbond bestaan verschille­nde klassement­en met de a-, b- en c-ploegen van de clubs.” Demulder: “Tijdens zo’n wedstrijd schieten zes schutters per ploeg vijf keer op een klep van 30 millimeter. De foutloze ploegen kavelen met de beste schutters vervolgens op kleppen van 25, 20, 16, 12 en 10 millimeter. De kleinste kleppen worden amper gebruikt. Ook de individuel­e scores van de schutters worden bijgehoude­n. De beste schutters van het hele seizoen kavelen voor de titel in de categorieë­n heren, dames en senioren.”

De Wit: “Hoe later op het seizoen, hoe spannender het wordt voor de koplopers. Het is alsof er 1.000 volt doorheen je lijf giert. Niet simpel, want de bibber mag zich geen meester van je maken. Toch slagen de allerbeste­n erin om het volledige seizoen foutloos te blijven.”

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? “Het klepschiet­en bestaat enkel in de provincie Limburg.”
Foto SVEN DILLEN “Het klepschiet­en bestaat enkel in de provincie Limburg.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium