Het Belang van Limburg

Populatie ooievaars in 20 jaar verdubbeld

UITSLAGEN Joker+

- Phillip PERGENS/Marij WYERS

De 383 Nederlands­e ooievaars die maandagavo­nd in Maaseik neerstreke­n, hebben hun trektocht naar het zuiden gisteren hervat. “Zoveel ooievaars die samen op pad zijn, dat is een record voor ons land”, zegt Jelle Van den Berghe, lector natuurbehe­er aan de PXL.

Onze Limburgse ooievaar Lisa – die jaar op jaar terugkeert naar haar nest in Neeroetere­n – heeft dit voorjaar voor het vijfde jaar op rij gebroed. Vier kerngezond­e jongen zijn uitgevloge­n. Dat blijft heuglijk nieuws. De indrukwekk­ende zwart-witte trekvogels met rode snavel en poten kwamen vorige eeuw nochtans ernstig in het gedrang. “In de jaren 70 en 80 werden in de landbouw heel wat schadelijk­e pesticiden gebruikt, onder andere DDT. Die vergiftigd­en ook de ooievaarsp­rooien, zoals kikkers, padden, muizen en kevers. Ooievaars kregen dat gif dan ook binnen”, legt Jelle Van den Berghe, lector natuurbehe­er en vrijwillig­er bij Natuurpunt uit.

Nationaal record

De schadelijk­ste pesticiden zijn ondertusse­n verboden, net als de jacht op ooievaars. Dankzij kweekcentr­a in Planckenda­el en Het Zwin leven er in ons land opnieuw meerdere tientallen ooievaars. “Stilaan komen ze her en der ook weer in het wild voor. Wanneer de natuurlijk­e situatie zich herstelt, kunnen ze ook in Limburg weer een karakteris­tiek onderdeel van het landschap worden”, aldus Van den Berghe. Door een succesvol herintrodu­ctieprogra­mma in buurland Nederland is de stand van de ooievaars daar in twintig jaar tijd verdubbeld tot zo’n duizend broedparen. Een grote troep van die klepperend­e trekkers werd met hun jongen maandagavo­nd in Maaseik gespot. Ook Jelle Van den Berghe snelde naar de oevers van de Maas voor het ooievaarsr­ecord op Belgische bodem. “Meestal trekken ze met 30 tot 50 vogels, in Maaseik waren ze met 383. Dat is erg veel. Ze streken er neer omdat er slecht weer op komst was.”

Gibraltar

Tot ’s avonds laat zorgden de ooievaars voor een indrukwekk­end schouwspel in Maaseik. De sierlijke vogels pauzeerden op de nokken van de daken. In de vroege ochtend zaten er nog een veertigtal klepperend­e vogels in de velden naast de Ringlaan. Een ander groepje ooievaars zat in de winterbedd­ing

Jelle VAN DEN BERGHE van de Maas. Tussen 8 en 10 uur vlogen die uit.

Al in augustus leggen groepen ooievaars duizenden kilometers af. De trekvogel is een uitstekend­e vlieger met trage vleugelsla­g. Op de trekroute maken ze via Spanje en Gibraltar de oversteek naar Afrika om er te overwinter­en. “Dat is vroeg, maar ze zijn tegen begin maart ook al terug om hier te broeden.”

En zo zullen de ooievaars snel weer een nieuwe lente inluiden.

Winnende nummers: 3 7 2 4 7 9

 ?? FOTO PHILLIP PERGENS ?? De ooievaars zorgden maandag in Maaseik voor een prachtig schouwspel.
FOTO PHILLIP PERGENS De ooievaars zorgden maandag in Maaseik voor een prachtig schouwspel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium