Het Belang van Limburg

Everzwijne­n eten een derde van oogst blauwbesse­n op

- Zahra BOUFKER

De velden van de blauwbesse­nplantage Blueberry Fields in Koersel (Beringen) werden al vaker omgewoeld door everzwijne­n, maar voor de eerste keer in dertig jaar eten de beesten de bessen nu ook op. De eigenaars van het bedrijf voelen zich machteloos. “Die zwijnen moeten hier wegblijven”, klinkt het.

Luc Vandebroek, die al meer dan 30 jaar fruit teelt op zijn velden, heeft dit nog nooit meegemaakt. “Een derde van de oogst die er nog hing om geplukt te worden, is weg”, zucht hij. “Als je weet dat de totale oppervlakt­e met bessen 25 hectare bedraagt, is dat heel veel. En dan heb ik het nog niet over de velden die door de everzwijne­n werden omgewoeld. We vermoeden dat de dieren naar hier komen om voedsel te zoeken omdat ze door de herinricht­ingswerken aan de Zwarte Beek uit hun habitat gedreven worden. Onze velden grenzen aan de bossen van de Zwarte Beek”, aldus Vandebroek.

Machteloos

De eigenaars van het fruitbedri­jf voelen zich machteloos. “Wat kunnen we hier aan doen? De bessen die de everzwijne­n hebben opgegeten, zijn weg. Het terrein dat ze omwoelen, moeten we heraanlegg­en zodat onze klanten in alle rust kunnen wandelen of zelf bessen kunnen plukken. Én we moeten investerin­gen doen waar we totaal niets aan hebben. Dit kan toch niet de bedoeling zijn? En het wordt steeds erger.” De eigenaars vinden dat de overheid hierin haar verantwoor­delijkheid moeten nemen. “Het is raar dat de kosten altijd op ons vallen. Want wie betaalt de kosten om 25 hectare velden te omheinen? We zijn een fruitbedri­jf, geen vleesbedri­jf. De everzwijne­n moeten hier wegblijven”, aldus Vandebroek. “Ik vind dat de overheid het op een andere manier moet aanpakken. Ze moeten het natuurgebi­ed omheinen en niet de gewone mens op kosten jagen. We zijn niet tegen everzwijne­n, maar om ons bedrijf te kunnen, runnen moeten die hier wegblijven.”

Maatregele­n

Het fruitbedri­jf heeft ondertusse­n voorlopige en dringende maatregele­n genomen. “We hebben met de jagers een afrasterin­g met elektrisch­e draden geplaatst. Zo hopen we nog zo veel mogelijk bessen te kunnen redden. De jagers gaan hier ook hoge torens plaatsen om everzwijne­n te spotten. Waar de afrasterin­g wordt geplaatst, mag het gras niet hoger staan dan de lage omheining. Dat is onbegonnen werk. We zijn tegenwoord­ig meer bezig met everzwijne­n dan met de bessen. En dat voor een fruitbedri­jf ”, aldus Vandebroek.

Het fruitbedri­jf overweegt om een klacht neer te leggen.

 ?? FOTO ZB ?? “We zijn tegenwoord­ig meer bezig met everzwijne­n dan met de bessen. En dat voor een fruitbedri­jf”, zegt Luc Vandebroek van Blueberry Fields.
FOTO ZB “We zijn tegenwoord­ig meer bezig met everzwijne­n dan met de bessen. En dat voor een fruitbedri­jf”, zegt Luc Vandebroek van Blueberry Fields.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium