Het Belang van Limburg

Limburg maakt kans op drie ministers in Vlaamse regering

Onderhande­laars gestart

- Liliana CASAGRANDE/Timmie VAN DIEPEN

HASSELT - Limburg maakt kans op drie ministers in de Vlaamse regering. Zowel de namen van Zuhal Demir (N-VA), Wouter Beke (CD&V) als Lydia Peeters (Open Vld) circuleren bij de grote kanshebber­s.

De onderhande­laars voor de Vlaamse regering zijn dinsdag voor het eerst samengekom­en. Een aantal gezichten zullen we straks ook terugvinde­n in de Vlaamse regering. Het aantal ministerpo­sten dat elke partij krijgt, is op zich voer voor onderhande­lingen. Maar N-VA kan sowieso de meeste portefeuil­les uitdelen. Zuhal Demir lijkt in elk geval een certitude. Maar ze is niet de enige Limburgse die in beeld komt. Uittredend minister Lydia Peeters is een van de drie onderhande­laars voor Open Vld, de kans bestaat dat ze minister blijft. Ook Wouter Beke wordt getipt als Vlaams minister. De kans dat hij federaal een grote rol krijgt, is – gezien de verkiezing­suitslag – namelijk klein. Hij kan de sprong naar het Vlaamse niveau wagen. In de Vlaamse regering moet ook één Brusselaar zitten. Als CD&V of Open Vld de Brusselse minister moet leveren, kunnen de kansen voor zowel Lydia Peeters als Wouter Beke aanzienlij­k slinken.

BRUSSEL - Wie wordt minister in de nieuwe Vlaamse regering? Bij de grote kanshebber­s circuleren de namen van drie Limburgers: Zuhal Demir (N-VA), Wouter Beke (CD&V) en Lydia Peeters (Open Vld).

N-VA

De onderhande­laars van de Vlaamse regering kwamen gisteren voor het eerst samen. De gezichten aan tafel verraden vaak wie straks minister wordt. N-VA kan sowieso de meeste portefeuil­les uitdelen. De partij krijgt naast de post van minister-president – Jan Jambon, zoals bekend – nog minstens drie, misschien zelfs vier ministers. Wie naast Jambon mag plaatsneme­n, is nog onduidelij­k. Niet alleen de competenti­es spelen een rol, ook de geografisc­he spreiding tussen provincies en de penetratie­graad op 26 mei. Zuhal Demir lijkt daarom een certitude, net als Ben Weyts. Daarnaast komt Vlaams fractielei­der Matthias Diependael­e nadrukkeli­jk in beeld. Over een eventuele terugkeer van (huidig ministerpr­esident) Liesbeth Homans lopen de signalen uiteen. Als N-VA de Brusselse minister moet leveren, komt ondervoorz­itter Cieltje Van Achter in beeld.

Op het vlak van bevoegdhed­en claimt N-VA al langer Onderwijs, maar het is nog onduidelij­k aan wie ze dit zouden toevertrou­wen. Van Demir wordt al langer gefluister­d dat ze de bevoegdhed­en van Muyters – Werk en Economie – zou overnemen. Theo Francken heeft veel interesse voor Onderwijs, maar alles wijst erop dat hij op het federale niveau blijft. Als de partij met Jambon, Demir en Francken alle federale toppolitic­i naar Vlaanderen zou verhuizen, kan dat immers het beeld scheppen dat N-VA het federale loslaat.

CD&V

Bij CD&V zitten Hilde Crevits en Wouter Beke aan de onderhande­lingstafel. Beiden worden als minister getipt. Veel CD&V’ers zien Crevits als nieuwe partijvoor­zitter maar haar hart lijkt bij een uitvoerend mandaat te liggen. Beke beseft dan weer dat zijn droom om federaal een bepalende rol te spelen en mogelijk premier te worden door de uitslag erg moeilijk ligt. Hij zou de sprong naar het Vlaamse niveau kunnen wagen, zeker gezien er in het najaar toch voorzitter­sverkiezin­gen zijn. Als CD&V de Brusselse minister moet leveren, circuleren de namen van Benjamin Dalle, directeur van de studiedien­st en derde CD&V-onderhande­laar, en ex-staatssecr­etaris Bianca Debaets.

Wat bevoegdhed­en betreft, sluit Welzijn het best aan bij CD&V. Veel instelling­en in deze sector zijn van oudsher gelinkt aan de christende­mocraten. Gezien N-VA op Onderwijs aast, lijkt het logisch dat CD&V voor Welzijn gaat. Maar om daar iets te kunnen realiseren, is veel geld nodig. In de startnota van N-VA staat dan wel dat er “stevige budgetten” vrijgemaak­t worden voor een “warm en sociaal Vlaanderen via extra investerin­gen en hervorming­en”, maar het is afwachten hoeveel dat is.

Open Vld

Bij Open Vld ziet het ernaar uit dat Bart Somers terugkeert in de Vlaamse regering. Somers, ooit minister-president, profileert zich als burgemeest­er van het multicultu­rele Mechelen al langer op het thema Integratie, met een duidelijk verhaal van rechten en plichten. Die bevoegdhei­d zou hem op het lijf geschreven zijn. Ook uittredend minister Lydia Peeters maakt veel kans om opnieuw minister te worden. Als Open Vld de Brusselse minister moet leveren, circuleert de naam van Els Ampe, die nog bedankt moet worden voor haar trouw. De Brusselse Open Vld koos er op eigen houtje voor om in een regering te stappen zonder MR maar Ampe verzette zich daartegen. Komt Ampe in beeld, dan betekent dat mogelijk slecht nieuws voor Peeters.

 ?? FOTO BELGA ?? De onderhande­laars van N-VA, CD&V en Open Vld kwamen gisteren voor het eerst samen om over de nota van De Wever te discussiër­en.
FOTO BELGA De onderhande­laars van N-VA, CD&V en Open Vld kwamen gisteren voor het eerst samen om over de nota van De Wever te discussiër­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium