Het Belang van Limburg

Verbluffen­d topwerk van Tarantino

- Chris CRAPS

Het is zover voor de Quentin Tarantino-fans: vandaag komt ‘Once Upon A Time... In Hollywood’, de negende film van de maker van ‘Pulp Fiction’ uit in de bioscoopza­len. Verwacht geen roetsjbaan van actie. Dit is een opvallend rustige, maar toch zwierige en visueel verbluffen­de terugblik op het einde van het oude Hollywood, anno 1969.

In contrast met de acht andere films van Tarantino is er in de bijna 160 minuten die zijn nieuwe film duurt amper actie te bespeuren. Tarantino focust vooral op de tanende carrière van televisies­ter Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) en zijn vriendscha­p met zijn stuntman Cliff Booth (Brad Pitt).

“In Hollywood waren er anno 1969 mensen die veel succes, weinig succes en medium succes oogstten”, vertelt Tarantino. “En ze leefden naast elkaar, letterlijk. Tate en Polanski staan symbool voor het nieuwe Hollywood, waar buurman Rick duidelijk geen deel van uitmaakt. Hij begrijpt die new wave niet en ze komt bij hem aan als een bulldozer. Hij had geleerd dat het publiek alleen van je hield als je de held speelde. Indien ze hem ‘Midnight Cowboy’ - over een mannelijke prostitué - hadden aangeboden, had hij dat geweigerd. Hij zou uit ‘Easy Rider’ - over zwervende en cannabis rokende hippies - weggelopen zijn. Heldhaftig­e acteurs die een paar jaar eerder nog aan de top zaten, werden plots vervangen door mensen zoals Peter Fonda en Michael Douglas, die magere, an

drogyne, langharige hippiezone­n van beroemde mensen. ‘Once Upon A Time... In Hollywood’ gaat dus over die veranderin­g in de filmindust­rie en het leven in Hollywood, maar dan bekeken door een acteur die denkt dat hij over zijn hoogtepunt is.”

Charles Manson

‘Once Upon A Time... In Hollywood’ belicht ook de beestachti­ge moord op actrice Sharon Tate. De hoogzwange­re vrouw van regisseur Roman Polanski - die pas had gescoord met ‘Rosemary’s Baby’ werd op 8 augustus 1969 samen met drie vrienden thuis om het leven gebracht door vier volgelinge­n van sekteleide­r Charles Manson. Twee dagen later beval Manson nog eens twee moorden. “Ik moet toegeven dat ik twijfels had om in het hoofd van Manson te kruipen. Maar ik was ook gefascinee­rd door hoe hij jonge meisjes en jongens aan zich wist te binden”, zegt Tarantino. “Ik heb heel veel research gedaan rond Manson. Maar hoe meer ik wist, hoe onmogelijk­er het werd om hem echt te begrijpen. Wat Polanski betreft: ik heb hem nooit gecontacte­erd in verband met de tragedie. Ik heb hem in de loop der jaren wel een paar keer ontmoet. Rick Dalton zegt dat Polanski de meest gevraagde filmmaker van het moment is, en dat klopt. Het is bijna niet te geloven hoeveel geld ‘Rosemary’s Baby’ heeft opgebracht. In 1969 was een opbrengst van 8 miljoen dollar enorm. Maar de film van Polanski bracht 35 miljoen dollar op. Ik beschouw mezelf als een grote fan van zijn werk en in het bijzonder van ‘Rosemary’s Baby’.”

McQueen

Zonder dat je dat als toeschouwe­r onmiddelli­jk beseft, beginnen fictie (de wereld van Rick Dalton en Cliff Booth) en werkelijkh­eid (Sharon Tate) elkaar snel te kruisen en ontdekken we dat Dalton en Booth projecties zijn van bestaande mensen. Zo hoopt Dalton uit zijn westernser­ie ‘Bounty Law’ te breken, maar dat lijkt niet te lukken. Ooit zaten Steve McQueen (‘Wanted: Dead or Alive’), Clint Eastwood (‘Rawhide’) en Burt Reynolds (‘Gunsmoke’) in hetzelfde schuitje, maar zij wisten zeer succesvol de overstap naar film te maken. Volgens Tarantino zou de fictieve Dalton een carrière gehad kunnen hebben zoals die van machoheld Steve McQueen.

“Ik had een scène waarin McQueen het aanbod van ‘The Great Escape’ krijgt en ik laat hem twijfelen. De regisseur maakt vervolgens een lijst op met vervangers, en Rick Dalton staat op die lijst. Rick zou goed geweest zijn, maar niet zo goed als McQueen.”

Stuntman

Ook stuntman Booth is niet zuiver fictief. Daltons vriendscha­p met hem is gebaseerd op die tussen Burt Reynolds en stuntman Hal Needham. Daarnaast zit er ook wat Donald Shea in Booth. Shea was een stuntman die droomde van een acteercarr­ière in Hollywood, maar hij werd klusjesman op de Spahn Ranch van… Charles Manson. Hij kwam daar echter in conflict met Manson, die achttien dagen na de moord op Tate ook de opdracht gaf om Shea van kant te maken. Zijn lichaam werd pas in 1977 teruggevon­den. In zijn film laat Tarantino Booth eveneens botsen met de Manson-familie, maar Booth is uiteraard Shea niet, en dus kent de geschieden­is een ander verloop. Die mix van fictie en realiteit vormt het hart van ‘Once Upon A Time... In Hollywood’ en Tarantino speelt ermee als de onaantastb­are god van zijn verhaal. Hoe? Dat weet u pas in de bioscoopza­al.

Ik moet toegeven dat ik twijfels had om in het hoofd van Charles Manson te kruipen. Maar ik was ook gefascinee­rd door hoe hij jonge meisjes en jongens aan zich wist te binden Quentin TARANTINON

Regisseur

 ??  ??
 ?? FOTO SONY PICTURES ?? Hollywoodp­rinsen Leonardo DiCaprio en Brad Pitt spelen voor het eerst samen in ‘Once Upon A Time... In Hollywood’.
FOTO SONY PICTURES Hollywoodp­rinsen Leonardo DiCaprio en Brad Pitt spelen voor het eerst samen in ‘Once Upon A Time... In Hollywood’.
 ?? FOTO SONY PICTURES ?? Margot Robbie als Sharon Tate.
FOTO SONY PICTURES Margot Robbie als Sharon Tate.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium